Musea bezoeken tijdens een lockdown

Musea bezoeken tijdens een lockdown

AMSTERDAM | Vanaf woensdag heeft het kabinet besloten dat alle musea voor minimaal twee weken dichtgaan. Dit zou betekenen dat er geen mooie kunst of historische lessen meer te bewonderen zijn voor een tijdje. Maar hier hebben musea in Amsterdam een oplossing voor gevonden: virtual tours.

Joachim (21 jaar) uit Amsterdam ging, voor de lockdown elke maand wel naar een museum. Nu dit niet meer kan, zegt hij dit heel jammer te vinden. “Het is echt vervelend dat musea weer dicht gaan. Volgens mij was het geen besmettingshaard omdat ze al strenge maatregelen namen. Hierdoor wordt de cultuursector echt hard geraakt, het is ook jammer dat ik dit soort uitjes nu niet meer kan maken, er blijft weinig over zo.”

Over de oplossing van musea door virtual tours aan te bieden zegt hij: “dit is echt een leuke en creatieve oplossing, ik heb de tour van Het Rijksmuseum gedaan en ik vond het best leuk. Alle schilderijen waren van heel dichtbij te zien, zonder dat je last hebt van andere bezoekers. Maar de echte ervaring van naar een museum gaan, mis je natuurlijk wel.”

Onder andere het Rijksmuseum, Het Van Gogh Museum en het Anne Frank-huis bieden een virtuele rondleiding door hun museum aan. Andere musea kiezen voor bijvoorbeeld een Youtube-account met uitleg over de kunstwerken of een onlinecollectie, waarin alle kunst uit hun collectie te zien is.

Zo kun je tijdens de virtuele tour door het Van-Gogh Museum langs alle kunstwerken ‘lopen’. Op de site zijn ook de brieven te lezen die hij aan zijn broer schreef en kun je verhalen lezen over het leven van Vincent.

Het Rijksmuseum heeft ervoor gekozen een online spel aan te bieden waar je opzoek gaat naar sleutels die op schilderijen staan. Doordat ze ruim 700.000 kunstwerken gedigitaliseerd hebben, kun je alle kunstwerken haarscherp bekijken. Ook is er een podcast te beluisteren via de app of de website die je vertelt over tentoonstellingen en de collectie.

Bij het Anne Frank-huis is er een virtuele tour die je het onderduikadres van Anne Frank en haar familie van dichtbij laat zien. Tijdens deze tour kun je items in de ruimte aanklikken, om zo meer te weten te komen. Het huis waar Anne en haar familie woonden voor ze moesten onderduiken is ook te zien op de website, in 360 graden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *