Op de trekker naar het paleis van de koning

Op de trekker naar het paleis van de koning

(Foto: Sanne Ezendam /Boerenprotest)

DEN HAAG | Op de regenachtige nacht van maandag op dinsdag trokken weer veel Drentse boeren,  maar ook boeren en boerinnen uit andere delen van het land, er weer op uit met hun vele trekkers en spandoeken om te protesteren. Ze protesteren tegen de stikstofplannen en de nieuwe Omgevingswet van het Kabinet. Het doel was naar het paleis Huis ten Bosch te gaan in Den Haag, het huis van de koning. De actie is daarom omgedoopt tot Code Oranje. 

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil daar “een noodkreet tegen de aanstaande Omgevingswet” overhandigen aan koning Willem-Alexander, maar daar stak de burgemeester van Den Haag in eerste instantie een stokje voor. “Het was te verwachten dat we niet naar de koning mochten, het was ook meer symbolisch bedoeld”, zegt boer Arnold Snijder uit Ruinerwold tegen RTV Drenthe. De boeren zijn uiteindelijk onder politiebegeleiding toch naar Huis ten Bosch geweest. 

‘Protesteren is gewoon nodig’ 

“De sfeer was een stuk kalmer dan bij het vorige protest in Den Haag, hoewel de opkomst nog steeds groot en met veel trekkers was”, zegt Sanne Ezendam, een jonge boerin uit het dorpje Pesse in Drenthe, die bij het protest van dinsdag aanwezig was. “Het protesteren tegen de Omgevingswet die het kabinet wil invoeren is gewoon nodig. Met deze nieuwe wet kunnen veel boeren hun familiebedrijf kwijtraken en dat gaat te ver”. En daar zijn de boeren bang voor. Als de omgevingswet getekend wordt, kunnen boeren opgekocht worden door de provincie en kunnen ze daarboven op zelfs een beroepsverbod krijgen. Dit willen wij natuurlijk voorkomen. 

Bij het paleis van de koning was het druk door alle politieagenten en boeren. De boeren mochten langsrijden, maar alleen onder streng toezicht van de politie. De meeste boeren zijn er gewoon rustig langs gereden en hebben even getoeterd. Jammer dat de koning zijn gezicht niet heeft laten zien”, aldus Sanne. Voor de boeren is bij het huis van de koning protesteren het laatste redmiddel. “We vinden het jammer dat minister Schouten niet achter de boeren staat en niet naar ons luistert, dus zoeken we het nu hoger op. Zonder de handtekening van de koning is er geen wet”. Er zijn in totaal twee mensen opgepakt bij het protest 

Farmer Friendly 

Vanuit Den Haag vertrokken de boeren op hun trekkers naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om hun nieuwe keurmerk aan te biedenFarmer Friendly. Met dit keurmerk willen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten, zodat niet alle winst alleen naar de supermarkt gaat, maar ook een beetje naar de boer zelf“Wij boeren hoeven niet per se de hoofdprijs voor onze producten, maar wel gewoon een eerlijke en redelijke prijs voor onze arbeid”, zegt Sanne.  

Volgens Sanne willen de boeren het liefst gewoon hun werk doen, in plaats van te protesteren; We doen dit met passie en zorgen elke dag van de week, elke week van het jaar met liefde voor ons bedrijf. Wij willen dit werk blijven uitvoeren omdat het in ons hart zit!”. 

Over de auteur

Linde Wolters

Heyhoi, ik ben Linde en ben eerstejaarsstudent journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis, reizen en kunst en cultuur. Ik doe elke week verslag over wat er in de provincie Drenthe allemaal gebeurt. Joejoe xx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *