Tegenspoed in het gevangenismuseum

Tegenspoed in het gevangenismuseum

Bron: Lisa Elsinga

VEENHUIZEN | In het gevangenismuseum is een nieuwe tentoonstelling te zien. De tentoonstelling heet “Tegenspoed”. Het thema is het leven onder de armoedegrens in Nederland en is te zien van 21 november 2020 t\m 31 oktober 2021. 

Deze tentoonstelling laat zien hoe mensen onder de armoedegrens leven en alle problemen die daarbij komen kijken. Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser heeft twee jaar lang in samenwerking met Noorderlicht en het Gevangenismuseum gewerkt aan deze tentoonstelling.  

In één van de ruimtes ben je omringd door 4 grote schermen. In samenwerking met de fotograaf, Dirk-Jan Visser, heeft een aantal mensen die onder de armoedegrens leven een fotodagboek bijgehouden. Aan de hand van dit dagboek leggen deze mensen in meerdere video-interviews uit hoe het voor ze is om in armoede te leven. Daarnaast zie je op de schermen ook twee acteurs die laten zien hoe waargebeurde gesprekken zijn verlopen tussen cliënten en hun hulpverleners. 

In de andere ruimtes worden persoonlijke voorwerpen en foto’s van de desbetreffende personen getoond die je een kijkje laten nemen in het leven van deze mensen. Eén van deze personen is Daan Elsinga (21). Daan heeft aangegeven dat het erg confronterend is om zichzelf zo bloot te geven, maar voelt zich ook erg trots. “Ik kan hierdoor een voorbeeld zijn voor andere jongvolwassenen. Om te laten zien dat je jezelf hiervoor niet hoeft te schamen en zo kan ik misschien ook anderen de push geven om toch hulp te zoeken.”

Foto: Lisa Elsinga

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *