Menstruatie-armoede in Hilversum

Menstruatie-armoede in Hilversum

Hilversum – Dat er armoede in Nederland is, is niet nieuw. Zo ook in Hilversum. Maar Period Poverty, ook wel menstruatie-armoede, is een probleem wat nog weinig besproken is. Plan International en feministische organisatie De Bovengrondse hebben onderzocht hoe groot menstruatie-armoede in Nederland is. Hieruit bleek dat onder duizend meisjes en jonge vrouwen in Nederland tussen 12 en 25 jaar, 8,9 procent wel eens te weinig geld heeft om menstruatieproducten te kopen. 9,4 procent heeft uit geldgebrek wel een kennis of vriendin er om moeten vragen. En 5,5 procent heeft uit geldgebrek wel eens iets anders dan een menstruatie product gebruikt om het bloed op te vangen. Denk hierbij aan kranten of toiletpapier.

Het damesverband

De organisatie de bovengrondse is daarom in 2019 een inzamelingsactie begonnen onder de naam ´Het Damesverband´.

De inzamelingsactie is voor meisjes en vrouwen die zelf geen menstruatieproducten kunnen betalen. Ze wilden een jaar aan producten regelen voor deze vrouwen. De actie heeft 45.000 euro opgehaald waaronder een donatie van 25.000 euro van de ASN Bank. Daarnaast ontvingen ze donaties van producten in de vorm van 38.000 maandverbanden van Yoni en 150 cups van Organicup. Dankzij deze giften hebben ze zo’n 21.600 doosjes maandverband kunnen doneren aan hun partners. Ze gaan ook voorlichting regelen voor deze groep over het gebruik van menstruatiecups in samenwerking met Cute Cotton, maar door corona moet dit helaas worden uitgesteld. Het damesverband heeft het onderzoek over menstruatie-armoede aan de gemeente Amsterdam gepresenteerd, wat ertoe heeft geleid dat er nu gesprekken gaande zijn met de gemeente Amsterdam hoe ze menstruatie-armoede kunnen bestrijden.

 

Period Poverty in Hilversum

Ook heerst dit probleem in Hilversum. In 2019 was al bekend geworden in het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat er ongeveer 9% van de gezinnen in Hilversum onder de armoedegrens leven. 3 jaar daarvoor was dat nog 8.5%. Deze gezinnen komen dus ook voor de keuze te staan; verse groente en fruit of maandverband en tampons? Vaak zijn dit ook nog dubbele kosten als ze dochters hebben.

In een eerder interview met een student van de Hogeschool Utrecht hadden verschillende leden van de gemeente uit de partij Hilversum Leeft en D66 al gereageerd op het voorstel om gratis menstruatie producten aan te bieden. Destijds leek hun dit geen goed idee. Maar wat wordt er dan wel aan gedaan in Hilversum?

Bij de voedselbank in Hilversum bieden ze deze producten regelmatig aan in hun pakketten: “Momenteel hangt de voorziening van menstruatie producten af van fabrikanten”, vertelt Gert Haas, algemeen coördinator van de voedselbanken in het Gooi en vechtstreken; “Bij het aanmelden zien wij het geslacht en de leeftijden van de gezinsleden, als hier vrouwen of meisjes bij zitten doen wij mits wij dit gedoneerd hebben gekregen bij deze voedselpakketten.” Donaties komen voornamelijk van grote fabrikanten. Wanneer zij overgeproduceerd hebben doneren ze dit aan de voedselbank. “Dit gebeurt ongeveer 5 à 6 keer per jaar.” Het gaat hier om maandverband en tampons, menstruatiecups zijn nog niet aan de orde. Er zijn momenteel verder geen lopende initiatieven vanuit de voedselbank om menstruatieproducten in te zamelen.

Daklozenopvang De Cocon in Hilversum deelt naast standaard hygiëneproducten zoals shampoo ook menstruatieproducten uit, hier moeten vrouwen dan wel zelf om vragen. ”Wij krijgen vaak deze producten gedoneerd of kopen deze producten zelf. Vaak hebben de mensen die hier verblijven ook een uitkering dus schaffen zij zelf menstruatieproducten aan.” vertelt Dimka Visser, begeleider bij De Cocon. Ook vertelt ze over de schaamte rondom menstruatie: ”In het dagelijks leven merk ik dit wel en dan vooral bij kinderen in de puberteit. Bij de Cocon is er eigenlijk weinig tot geen schaamte voor het vragen van menstruatieproducten. Dit zijn over het algemeen ook mensen die volwassen zijn en al zoveel hebben meegemaakt in hun leven dat schaamte rond menstruatieproducten voor hen niet een bepaalde prioriteit heeft.” De grote van het probleem in Hilversum kan ze niet inschatten, maar ze weet wel dat het probleem veel groter is dan het zou mogen zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *