Fotografie in lockdown

Fotografie in lockdown

Utrecht – Voor veel mensen is er een hoop veranderd door de Coronacrisis. De afgekondigde maatregelen zijn de nagel aan de doodskist voor veel bedrijven en freelancers. Een beroepsgroep die hier ook onder lijdt zijn de fotografen. Er zijn geen evenementen en nu kerst en oud en nieuw geen grote spektakels zijn moeten zij creatief omgaan om hun werk nog te kunnen doen. Ruby Themans is eerstejaars fotografie student aan het HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en vertelt hoe ze dit aanpakt.

Ruby maakt foto´s in een experimentele stijl, dat houdt in dat ze foto’s bewerkt of elementen toevoegt aan haar foto´s zoals een foto printen over een andere foto. Ook maakt ze veel portretten. In haar foto´s speelt ze graag met veel kleur en contrasten (licht).

Ze werkt met twee camera´s; een digitale spiegelreflexcamera met twee lenzen en een analoge spiegelreflexcamera. “Mijn favoriete project is een serie die ik van mijn huisgenoot heb gemaakt. Hierin moest ik haar doormiddel van een foto proberen te beschrijven. Vooral de experimentele kleur vind ik heel gaaf.”

De nieuwe maatregelen zorgen voor problemen in haar studie. “We kunnen de studio waarin we fotoshoots doen niet gebruiken, ook heeft bijna niemand een hele studio met alle apparatuur thuis. Dingen zoals een donkere kamer en specifieke printers als een laserprinter en Inkjet die heel goed zijn voor foto’s kunnen we nu niet gebruiken. De faciliteiten op school zijn essentieel bij ons leerproces, nu moeten we het maar thuis zelf uitzoeken. We hebben één camera van school gekregen en die moeten we nu met 25 mensen delen, dat werkt natuurlijk niet. Alle groepsprojecten kunnen ook niet meer”. Ze heeft nu alleen nog maar online college in de vakken waarbij geen technische uitleg nodig is. De faculteit is dicht dus ze kunnen ook niet langs om in kleine groepen hun werk te doen. “Gelukkig had ik een aantal ruimtes op maandag en dinsdag gereserveerd, hier heb ik wel 60 euro aan materiaal gebruikt om zoveel mogelijk af te krijgen voor dat de school dicht ging “.

Fotografen in het algemeen

Binnen de branche heerst ook veel onrust. “Bij fotoshoots in een studio kan je moeilijk externe modellen regelen, ze moeten of hun eigen make-up doen of ze moeten een visagist hebben die met een mondkapje werkt, daar voelt niet iedereen zich prettig bij. Veel fotografen gaan nu buiten fotograferen. Er zijn verder ook geen evenementen om bij te werken. Ik deed zelf nog wel eens huisfeestjes, nou was dit niet echt mijn ding dus vind ik het niet zo heel erg dat ik daar niet meer kan werken”.  Er wordt veel creativiteit gevraagd van fotografen tijdens de pandemie, de één vindt er een bron van inspiratie waar de ander zichzelf amper boven water houdt. DuPho (staat voor DutchPhotgraphers) is de beroepsorganisatie voor fotografen. De organisatie heeft een protocol opgesteld voor de fotografiesector om het makkelijker te maken om te weten wat wel en niet mag en welke maatregelen in verschillende situatie van toepassing zijn. Deze organisatie is de belangenbehartiger voor iedereen die in de fotografie sector valt en geeft dan ook alle informatie over corona wat relevant is voor deze groep. Ze pleiten voor subsidies en zijn een aanspreekpunt voor fotografen die in het nauw zitten. Ook wordt er in artikelen van bijvoorbeeld de Volkskrant en RTL-nieuws gepraat over fotografen die zich laten omscholen. Er is weinig werk in de fotografiesector, dus kiezen fotografen om zich te laten omscholen tot IT ´er of gaan de zorg in. Ze kiezen voornamelijk voor sectoren waar meer personeel hard nodig is, melden verschillende media.

Momenteel is Ruby met een project bezig wat 8 weken duurt: ”We moeten iemand volgen die ons dierbaar is en op foto’s vastleggen. Daarna moeten we er een boekje van maken. Gelukkig zit die persoon in mijn sociale bubbel, dus kunnen wij nog wel samenkomen en kan het project doorgaan”. Ruby is regelmatig door de straten van Utrecht aan het lopen en haalt tegenwoordig ook inspiratie uit haar eigen woonomgeving. “Je moet het doen met wat je hebt toch?”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *