‘’Het voelt meer alsof ik in een snackbar werk en niet in een restaurant’’

‘’Het voelt meer alsof ik in een snackbar werk en niet in een restaurant’’
De horeca is nu dicht en met de feestdagen in zicht zal dat geen leuk vooruitzicht zijn, want normaal is het altijd feest voor de horeca op die dagen. Ikzelf werk bij Eetcafé de Zaak en die is nu ook dicht, maar doet nog wel aan bezorgen en afhalen.

Normaal als de horeca wel open is, zijn wij open vanaf 15:00 tot ongeveer 23:00 (kan uitlopen) en met de feestdagen kan je soms wel rekenen op 02:00. Je kan dan komen eten en drinken en in de avond is er vaak nog een borrel. Nu de horeca dicht is ziet het er heel anders uit. Je kan nu v

anaf 16:00 tot 20:00 bestellen. Wel kan je nog steeds de meeste dingen van het menu bestellen. Ook heeft Janneke Faber (28), eigenaresse van Eetcafé de zaak, wel een oplossing bedacht voor de kerstdagen. Het menu is aangepast naar een driegangenmenu voor €34,50. Deze moet je thuis alleen nog even in de oven doen en dan kan je aan tafel.

Normaal werk  ik in de bediening, maar nu is mijn rol om de bestellingen op te nemen en door te geven aan de keuken en de afhaal te regelen. Er zijn werknemers die de bestellingen rondbrengen en natuurlijk werknemers die het eten maken. Anika Helmers (23) is één van de bezorgers en dit vindt zij ervan: ‘’Ik vind het bezorgen super leuk om te doen! Echt een keer wat anders en kan er wel van genieten. Lekker rustig rijden met muziekje op en de manier waarop je ff contact hebt met gasten vind ik ook erg leuk. Verder vind ik het een goede oplossing voor de zaak om deze periode door te komen. Zo krijgen ze ten minste toch nog wat geld binnen denk ook niet dat ze het anders hadden kunnen doen. Het is wel jammer dat eten bestellen nu wat standaard is voor de gasten en dat merk je ook echt in het aantal bestellingen.’’ Chris Tuinstra (18) bezorgt ook en hij kijkt er weer net wat anders tegenaan: ‘’Ik vind het een tijdelijke oplossing. Het kan nooit dezelfde opbrengst geven, maar het zorgt er wel voor dat we bezig blijven en zo wordt er ook nog iets van geld verdiend.’’ Ondanks dat de koks nog steeds eten blijven maken is het toch wel anders vertelt Damian Reindersma (20): ‘’ Het bezorgen is minder leuk dan een normaal diner draaien, omdat het heel eentonig is. Het is niet meer een bord mooi opmaken, maar het eten in bakjes en zakjes doen. Het voelt meer als of ik in een snackbar werk en niet in een restaurant.’’

De horeca heeft het deze periode veel lastiger en ook Eetcafé de Zaak heeft minder inkomsten dan normaal. Janneke vertelde het volgende: ‘’Ja het kost ons zeker geld, maar we staan wel quitte. We konden ook een lening aanvragen, maar in de toekomst moet je dat weer terugbetalen dus dat hebben we liever niet. We hebben twee regelingen die ons helpen: TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten), dus een tegemoetkoming van de huur, elektra etc. Ook krijgen we een NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) dit krijgen we als steun voor de werknemers met een vast contract.’’ Op de vraag wat ze allemaal van het bezorgen vindt zei ze het volgende: ‘’Het is balen. Gezondheid is natuurlijk belangrijk en iedereen wil ook dat het virus weggaat, maar het is wel jammer dat we nu niet open kunnen zijn. Gelukkig wordt er wel besteld, het enige jammere is dat we nu geen bijverkoop hebben van de drankjes. Maar we hopen er het beste van te maken!’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *