Lege schappen in Albert Heijn door protestboeren

Lege schappen in Albert Heijn door protestboeren

DEVENTER| Maandag 14 december doken er bijzondere beelden op van compleet lege supermarkt schappen. Het ging hier om schappen van de Albert Heijn in Deventer, Zwolle en omstreken. Het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle was onder meer het doelwit van de protesterende boeren. 

De boeren blokkeerden de weg bij het distributiecentrum in Zwolle met zo’n zeventig trekkers. Verder werd er zaterdag 12 december in Oosterhout, Geldermalsen en Tilburg geprotesteerd. De boeren protesteren om verschillende redenen, het heeft onder andere met stikstof te maken. Zo zijn boeren de grootste producenten van stikstof die neerdaalt op kwetsbare natuur. Om dit in te perken zijn er in juni 2020 nieuwe maatregelen gekomen waar boeren zich aan moesten houden. Maatregelen die te voelen zijn op het platteland. Minister Carola Schouten maakte in Juni het plan om het eiwitgehalte in krachtvoer voor melkkoeien terug te dringen voor de laatste vier maanden van het jaar bekend. Ook dit moet lijden tot minder stikstof, maar ook hier zijn boeren zeer ontevreden over, want het voer van de koeien bestaat grofweg voor driekwart aan voeding met eiwitten. Als dat eiwitgehalte minder wordt zal het risico op dierziekten en ontstekingen door de maatregel een stuk hoger worden. Woordvoerder van farmers defence force, Sieta van Keimpema vertelt: Naar ons idee hebben de protesten geleid tot bewustwording van zowel supermarkten als consumenten. 14 januari 2021 gaan we in gesprek met de supermarkten over het belang voor een goede, eerlijke prijs voor de boeren.”  

Uiteindelijk leidde de protesten tot lege supermarkt schappen. “Een surrealistisch beeld vind ik het” vertelt consument Judine Krijgsman in de Albert Heijn. “Een beetje eng om te zien, een vreemde gewaarwording. Het deed me denken aan beelden die je wel eens ziet uit communistische landen of dictaturen. Echt een heel raar beeld is het.” 

De Albert Heijn maakt in een reactie op de actievoerende boeren op hun site bekend dat ze de actievoerende boeren bij de distributiecentra hebben aangegeven graag met hen een gesprek aan te willen gaan. De inzet van Albert Heijn is om dit gesprek nog voor de kerstdagen te laten plaatsvinden. De boeren hebben toegezegd de acties bij Albert Heijn-locaties te beëindigen. 

18-11-2020 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *