Naar school in een lockdown

Naar school in een lockdown

(Foto: iStock by Getty Images)

Sinds de aankondiging van de nieuwe lockdown begin december werd er door het kabinet besloten als laatste redmiddel alle scholen alsnog te sluiten. Van de basisschool tot het Universitaire onderwijs, alles is dicht, behalve voor sommige mensen. Praktijkonderwijs gaat als uitzondering door. De 20-jarige José Steenbergen moet nog diverse praktijklessen volgen op het mbo en gaat dus in deze lockdown alsnog naar school.

 Wat studeer je?

“Ik studeer voor doktersassistente op het Deltion college in Zwolle”.

 Waarom moet je nog naar school en wat moet je daar doen?

“Op school volg ik nog enkele theorievakken en verschillende praktijkvakken. Bij de praktijkvakken moet je verschillende dingen oefenen zoals: injecties geven, verbandjes leggen, hechten, bloeddruk meten, BMI berekenen, dat soort dingen. Eigenlijk dingen die je heel lastig thuis voor je laptop kunt doen. Als wij niet naar school konden zouden wij erg veel studievertraging oplopen. Wij hebben al geen stage dit jaar dus naar school gaan tijdens de lockdown is een beetje het laatste redmiddel”.

 Hoe voelt het om als een van de weinige nog naar school te gaan?

“Ik vind het eigenlijk super chill dat ik in deze lockdown nog naar school mag en kan. Op school les krijgen is veel fijner dan alleen maar thuis zitten, je leert veel meer omdat je beter op let. Als docente via een camera je iets proberen uit te leggen is het veel lastiger om je hoof erbij te houden”.

 Houden jij en je klasgenoten je aan de coronamaatregelen?

“Zover ik kan hou ik mij aan de coronamaatregel. Ik denk dat ik beter de regels had gehandhaafd als ik in een ziekenhuis stage aan het lopen was, maar met klasgenoten die niet in de risicogroep vallen ben ik soms wat coulant met de regels. Veel klasgenoten houden zich eigenlijk vrij weinig aan de coronaregels, ze zien nog wel vrienden en ook op school wordt er niet altijd anderhalve meter gehouden. Sommige klasgenoten houden zich er juist wel streng aan omdat ze erg strenge ouders hebben die hun daar erg om attenderen. Mijn klas verschilt nogal qua leeftijd, de jongste is 16 en de oudste is 23. Je merkt dat de oudere uit mijn klas de regels wat meer aan hun laars lappen dan de jongere”.

Over de auteur

Linde Wolters

Heyhoi, ik ben Linde en ben eerstejaarsstudent journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis, reizen en kunst en cultuur. Ik doe elke week verslag over wat er in de provincie Drenthe allemaal gebeurt. Joejoe xx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *