Penelope (20) over toen zij een paar maanden in Shanghai woonde

Penelope (20) over toen zij een paar maanden in Shanghai woonde

Hoe kwam je erbij om naar Shanghai te gaan?

“Eigenlijk was het mijn moeder haar idee, ik wilde een tussenjaar, maar ik wist niet wat ik wilde doen tijdens dat tussenjaar, en toen stelde zij voor om naar China te gaan om Chinees te leren. Eerst wilde ik naar Frankrijk om Frans te leren, maar Frans kon ik al wel een beetje dus naar China gaan was dan interessanter. Toen ging ik kijken naar organisaties waarmee ik mogelijk kon gaan, en kwam ik bij Education First (EF) terecht. Zij hadden een reis naar Shanghai, dus zo kwam ik daarbij.”

Hoelang was je daar?

“Ik was er in totaal 5 maanden. Vanaf september tot en met februari.”

Wat heb je aan de ervaring overgehouden?

“Ik heb heel veel nieuwe dingen ontdekt over mezelf, wat ik leuk vind en niet leuk vind. Ik was eerst echt alleen geinteresseerd in de taal, maar toen ik daar eenmaal was vond ik de cultuur ook super interessant. Ik leerde dat ik het heel leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.”

Wat was je favoriete ding aan daar wonen?

“Ik denk het eten. Je kan daar heel lekker en goedkoop eten. De ‘lifestyle’ spreekt me ook heel erg aan. Je kan overal heen met de metro, het uitgaan is super leuk en je kan dus ook goedkoop uiteten, wat wij dan ook ongeveer elke dag deden.”

Minst favoriet?

“Om te zien hoe sommige mensen daar leven. Er zijn best veel mensen die het daar moeilijk hebben en dat vond ik wel heftig om te zien. Ook zie je wel de ‘Crazy Rich Asians’. Het contrast tussen die twee is erg aanwezig.”

Duurde het lang voor je je kon aanpassen aan hoe het leven daar was?

“Binnen ongeveer twee dagen had ik mezelf al wel aangepast. Ik ging er heen zonder duidelijke verwachtingen en ik liet alles gewoon over me heen komen. Dus ik kon me best makkelijk aanpassen.”

Zou je zoiets aanraden aan anderen, en waarom wel of niet?

“Ik zou het iedereen aanraden, ook mensen die minder avontuurlijk zijn of niet echt van reizen houden. Ik denk dat iedereen hier iets aan over kan houden, en iets over zichzelf kan leren. Ook heb ik er veel vriendschappen aan overgehouden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *