De thuiswonende coronastudent

De thuiswonende coronastudent

(Foto: Anniek Bos)

Vers van de middelbare school en op naar het echte studentenleven! Voor veel eerstejaars studenten is het eerste jaar op de universiteit of het hbo niet zoals zij verwacht hadden. Een pilsje in de kroeg na het college, voor het eerst op jezelf gaan wonen en naar een nieuwe school gaan, zit er door mevrouw corona er helaas niet in. De 18-jarige thuiswonende Anniek Bos studeert sinds de zomer van 2020 aan de universiteit en is daarom dus een echte coronastudent.


Wat studeer je?

“Ik studeer sinds de zomer rechten aan de rijksuniversiteit in Groningen. Ik had erg lang getwijfeld tussen een paar economische studies, maar toen ik bij rechten mee had gedaan aan een meeloop dag op de universiteit, leek het mij echt een hele leuke studie! Maar je weet nooit wat je in de toekomst gaat doen. Het kan zomaar zijn dat ik toch nog van studie ga switchen als het mij achteraf toch minder leuk lijkt”.

“Ik heb eigenlijk al het hele schooljaar online les”.

Hoelang heb je al online les?

“Ik heb eigenlijk al het hele schooljaar online les. Ik ben in de tweede schoolweek van het jaar een keer naar de universiteit geweest maar dat is het ook wel. Dat was eigenlijk geen les maar om even kennis te maken met klasgenoten en de universiteit zelf. Helaas was het erg kort, want het duurde maar drie kwartier”.

Heb je al wel les gehad op school voor de lockdown?

“Nee, ik heb nog niet officieel les gehad op de universiteit zelf. Ik vind dat wel erg jammer. De studie is vooral erg veel leeswerk en ik voel mijzelf nou niet per se een echte rechtenstudent. Het voelt voor mij niet anders dan de middelbare school. Ik heb totaal niet het gevoel dat ik in 2020 voor mijn vwo-diploma ben geslaagd en nu op de universiteit rechten studeer. In mijn hoofd zit ik nog steeds op de middelbare school”.

“Doordat iedereen thuis is volg ik de lessen vooral opgesloten vanuit mijn slaapkamer”.

Wat vinden jij en je klasgenoten ervan dat jullie niet naar school kunnen?

“De mening van mijn klasgenoten weet ik helaas niet. Ik heb ze een keer in het echt gezien en dat was tijdens het kennismaken op school. Een goede vriendin van mij zit op kamers in Groningen en die wil heel graag deelnemen aan het studentenleven. Zij vindt het vooral lastig om de discipline en motivatie te vinden om alleen bezig te gaan met school. Zij vindt dus wel heel erg vervelend dat zij niet naar school kan. Iemand die dezelfde studie doet als ik is er ook niet erg positief over. Zij vindt online les vooral erg vervelend”.

“Zelf ben ik redelijk positief over het online les. Ik vind het prettig dat ik zelf mag kiezen wanneer ik met school aan de gang ga. Wanneer ik ’s ochtends geen tijd heb om te studeren heb ik nog genoeg tijd om ’s avonds wel wat te gaan doen. Het is wel vervelend dat iedereen nu door de strenge lockdown thuis is. Ik heb twee broertjes en door de lockdown kunnen zij ook niet meer naar school. Je hoort elkaars online lessen gewoon door de muur heen. Ook mijn moeder werkt nu de hele week thuis. Het is dus best wel druk bij mij thuis. Doordat iedereen thuis is volg ik de lessen vooral opgesloten vanuit mijn slaapkamer. Voor de lockdown volgde ik de lessen nog weleens beneden in de keuken voor de afwissling, maar nu iedereen thuis is is dat helaas geen mogelijkheid meer”.

Veel studenten kampen met mentale klachten door het online onderwijs, hoe zit dat bij jou?

“Net als denk ik bijna iedere student heb ik daar door corona helaas ook last gekregen van mentale klachten. Sinds de zomer heb ik erg veel last van heftige huilbuien. Gelukkig gaat het de laatste twee maanden wel een stukje beter en zijn de huilbuien minder geworden. Ik denk dat dit wel anders was geweest als ik fysiek les kon volgen”.

Is de studie anders dan wat je van tevoren had verwacht?

“De studie is zeker anders dan ik had verwacht. Het is heel erg veel leeswerk, maar dat wist ik van tevoren. Ik had alleen meer diepgang in de stof verwacht, maar je hebt blijkbaar eerst veel algemene kennis van het Nederlandse recht nodig voordat je meer kunt doen. Ik had ook wel verwacht meer naar de universiteit te kunnen. Ik ken mijn klasgenoten ook nog niet goed. Ik hoopte veel nieuwe vrienden te kunnen maken op mijn studie maar dat valt helaas tegen. Ik ken wel andere mensen die op deze opleiding zitten, maar die kende ik voor de opleiding ook al”.

Hoe maak je je tentamens?

“Ik heb in totaal nu twee tentamens gehad, allebei online. Over een week begint mijn volgende tentamenweek. Vorige twee tentamens heb ik allebei een 8 gehaald. Online tentamens maken werkt dus wel voor mij. Ik kan gelukkig zelf heel goed de motivatie vinden om te leren, wat je wel aan mijn cijfers kunt zien”.

“Ik voel mij nog een brugpieper die voor het eerst naar een nieuwe school gaat”.

Hoe snel hoop je weer naar de universiteit te kunnen?

“Ik hoop erg snel. Ik heb zo’n onderbuikgevoel dat dat helaas nog wel een tijdje gaat duren voordat we weer fysiek onderwijs kunnen volgen op de school zelf. Toch vind ik aan de ene kant deze manier van onderwijs wel fijn, maar aan de andere kant voel ik mijzelf geen universitaire rechtenstudent. Ik voel mij nog een brugpieper die voor het eerst naar een nieuwe school gaat”.

 

 

Over de auteur

Linde Wolters

Heyhoi, ik ben Linde en ben eerstejaarsstudent journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis, reizen en kunst en cultuur. Ik doe elke week verslag over wat er in de provincie Drenthe allemaal gebeurt. Joejoe xx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *