De invloed van Social Media

De invloed van Social Media

Foto: Pixabay

Foto: Inge Herweijer

HEERENVEEN – Het is allemaal zo snel gegaan. Van een Nokia-mobiel waarmee je kunt sms’en tot een IPhone met camera en WhatsApp. Kan je zeggen dat het beter is geworden of juist alleen maar slechter door die nieuwe ontwikkelingen? Een dilemmakwestie.

Na al die meldingen en duizenden berichten per dag krijg je het gevoel om gillend weg te rennen bij dat mobiele telefoon schermpje dat steeds weer opflikkert als je er ook maar tien seconden naar kijkt. Nou, ik word er eerlijk gezegd moe van. Ook van mezelf. Elke keer wanneer er ook maar een moment vrij is in mijn leven is de neiging zo groot om met mijn mobiel en vooral met Social Media bezig te zijn. Ze noemen dat ook wel verslaving, volgens mij. Al met al zou je dan toch ook denken: “Ga dan weg bij dat scherm en leg dat ding dan eens weg”. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Gelukkig dat er bij mij enigszins een soort bewustzijn is ontstaan om dat ding af en toe eens lekker weg te laten en weer eens om mij heen te kijken. Er zijn belangrijkere dingen in de wereld dan 24/7 actief bezig zijn met dat verrekte scherm die toch steeds weer om aandacht vraagt en schreeuwt om je er toch aan over te laten geven. Het zou toch ook best lekker zijn om te kijken naar andere mogelijkheden, zonder dat stemmetje in je hoofd te laten spreken en weer alleen maar bezig te zijn met dat scherm, al zijn 1000000 apps en ondertussen weten dat je ook nog vele opties buiten die innemende elektronica kunt verzinnen om al je zinnen daarop te kunnen verzetten.

Plan van aanpak                                                                                                                                                                                                                                                                              Misschien denk je wel “En dan? Wat nu?” Die vraag stel ik mezelf regelmatig als er weer geneigd wordt om dat mobiele apparaat erbij te pakken. De knop moet om en dus vergt dat ook aanpassingsvermogen in mijn mindset. Je kan tegenwoordig zien hoeveel schermtijd je hebt verbruikt op een dag en afstemmen hoeveel tijd je op je mobiel wil zitten per dag. Nou, dat is al een begin. Ook het gesprek met mezelf aangaan hoort daarbij. “Wat voelt voor mij fijn en wat is haalbaar qua elektronicagebruik per dag?” Daarvoor lijkt het mij een slim plan om ten eerste een to-do-list op te stellen en gaan schrijven over hoe mijn tijd ingedeeld kan worden zonder elektronische scherm(en). Stap voor stap werkt bij mij persoonlijk altijd het beste dus dat is dan in ieder geval al een begin. Wordt vervolgd….

Over de auteur

Inge Herweijer

Mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 23 jaar oud. Ik studeer de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties aan verslagen, nieuwsberichten en meer! Laat het zeker aan mij weten wat u van mijn verhalen vindt onder het kopje 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *