“Het is een pijnlijke arm waard”

“Het is een pijnlijke arm waard”

(Foto: AT5)

Als jongere het Covid-19 vaccin als een van de eersten krijgen is erg spannend. Zo ook voor verpleegkundige in opleiding Demi van 18 jaar oud. Zorgmedewerkers door het hele land worden gevaccineerd tegen het virus. Op 11 januari begon het vaccineren voor het zorgpersoneel op het TT-Circuit in Assen, het vaccinatiepunt van Drenthe, waar ook zij eind januari een prikje krijgt.

Wil je je voorstellen?

“Ik ben Demi Kammer, ik ben 18 jaar en ik woon in Spier, een klein dorpje in Drenthe. Ik ga naar het Deltion College in Zwolle en daar volg ik de opleiding verpleegkunde mbo-niveau 4. Deze opleiding duurt vier jaar en als ik die heb afgerond wil ik graag de opleiding verpleegkunde op het hbo gaan volgen”. 

Wanneer en waar word je gevaccineerd?

“Op 31 januari word ik voor het eerst gevaccineerd tegen corona. Bij het vaccin dat ik krijg moet ik twee keer een prikje krijgen. De tweede vaccinatie krijg ik op 21 februari. Allebei de vaccinaties krijg ik in Assen bij de TT-baan. Daar staat ook een teststraat. Het is erg fijn dat dit zo dicht in de buurt is. Anders zou ik naar Zwolle of Groningen moeten. Dat is voor mij niet zo handig, omdat ik ben nog afhankelijk ben van anderen qua vervoer en het OV is in Drenthe erg slecht”.  

Waarom word je gevaccineerd?

“Ik loop stage in de zorg en daarom word ik gevaccineerd. Mensen die in de zorg werken mogen als eerste in Nederland het vaccin ontvangen. In de zorg is geen vaccinatieplicht, maar de meeste zorginstellingen vinden het wel fijn als je toch het vaccin neemt. Het is veiliger voor de patiënten die erg vatbaar zijn voor corona, vandaar dat wij het vaccin wel nemen. Zo beschermen wij de kwetsbare patiënten zodat zij niet ziek worden en eventueel naar de IC’s zouden moeten als ze corona krijgen”.

Heb je getwijfeld over het nemen van het vaccin en waarom?

“Ja, ik heb zelf wel een beetje getwijfeld over het nemen van het vaccin. Ik weet niet goed wat er gaat gebeuren. Er kunnen bijwerkingen optreden en dat vind ik best spannend. Per persoon is het zo verschillend hoe men reageert op het vaccin. Een pijnlijke bovenarm is nog niet zo erg en het is het zeker waard, maar ik zit niet op hoge koorts te wachten. Ik denk dat het vaccin wel veilig is, anders zou men het niet op de markt brengen, maar je weet natuurlijk nooit wat er met je gaat gebeuren. Het zou ook nog kunnen dat ik op de lange termijn last ga krijgen van klachten. Daardoor had ik mijn twijfels over het nemen van het vaccin. Niet omdat ik een complotgekkie ben hoor!”.

“Ik heb uiteindelijk toch de keuze gemaakt om het vaccin wel te nemen. Ik neem het vaccin niet voor mijzelf maar voor de zwakkeren in de samenleving. Hoogstwaarschijnlijk ga ik niet dood aan corona, maar kwetsbare mensen zoals ouderen waarmee ik werk en mijn grootouders wel. Mijn opa en oma zitten in de risicogroep en kunnen sterven aan het virus. Door het nemen van deze vaccinatie is de kans kleiner dat ik hun besmet”.

Heb je je verdiept wat er allemaal in het vaccin zit?

“Wat het vaccin inhoudt weet ik niet precies. Ik weet alleen dat het een ander vaccin is dan bijvoorbeeld het vaccin tegen pokken of mazelen. In het vaccin zit niet een kleine hoeveelheid van de ziekte, zoals in de meeste vaccins wel zitten. Verder weet ik er eigenlijk vrij weinig van en ik heb bewust gekozen om er niet alles van te weten. Ik wil mijzelf niet bang maken door me erin te verdiepen en te achterhalen wat er allemaal precies in het vaccin zit, omdat ik geen expert ben op dat gebied en er dus niet goed een oordeel over kan vellen. Er wordt al zoveel slecht gepraat over het vaccin door mensen die geen idee hebben wat erin zit en hoe het precies werkt. Ik geloof wel in de werking van het vaccin en daarom neem ik het”.

Wat vind jij van mensen die twijfelen over het vaccin en ter discussie stellen wat erin zit?

“Ik snap dat eigenlijk wel. Heel erg goed zelfs, want ik twijfelde er eerst zelf ook over. Er is niet veel bekend wat het vaccin met je doet op de lange termijn. Mensen kijken graag naar de toekomst en kunnen bang worden van de onzekerheid omdat je niet weet wat er later met je kan gebeuren onder invloed van het vaccin.

Waarom denk je dat mensen het vaccin in twijfel nemen?

“Ik denk dat dit te maken heeft met de onzekerheid van mensen. Ze weten niet wat het vaccin in hun lijf precies doet. Ook weten niet veel mensen hoe het vaccin precies werkt.  Het vaccin is erg snel geproduceerd, wat natuurlijk erg fijn is. Maar daardoor hebben sommige mensen juist ook twijfels over de kwaliteit van het vaccin. In de meeste vaccins zit een deel van het virus waartegen bescherming wordt opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen maakt zodat het beschermd is tegen het virus wanneer het lichaam daarmee in aanraking komt. Het covid vaccin bevat geen deel van het virus en werkt dus heel anders dan men gewend is van de vaccins die men vroeger als kind kreeg.

“Het kan natuurlijk ook te maken hebben met geloof. Veel religieuze mensen willen zich niet laten vaccineren omdat dat God’s wil niet is. Zij vinden ziektes juist nuttig en vinden dat zij er zelf tegen kunnen strijden en denken dat ze door het bidden vanzelf weer beter worden”.

“Van de complotdenkers heeft iedereen wel gehoord volgens mij. Dat sommige mensen denken dat Bill Gates achter het vaccin zit en bij ons allemaal een chip wil injecteren. Complotgekkies willen daarom het vaccin niet ingespoten krijgen, wat ik echt absurd vind. Zo’n chip past helemaal niet in dat buisje!”.

Wat vind jij van zulke complotdenkers?

“Dat ze niet helemaal goed in hun hoofd zijn. Je denkt toch niet echt dat de overheid het virus in de wereld heeft gegooid om ons dat vaccin te kunnen geven? Ik vind het maar raar dat mensen zo kunnen denken. Ik snap heel goed dat je twijfelt over het vaccin, maar dat je de overheid daarvan de schuld geeft vind ik echt te absurd voor woorden”.

“Mensen kunnen soms gek denken. Een chip in een virus is nog niet eens het ergste wat men denkt. Er zijn ook mensen die denken dat Mark Rutte een kelder vol met kinderen heeft en dat hij het bloed van die kinderen drinkt. Aan de ene kant vind ik het hilarisch, maar aan de andere kant ook erg sneu. Die mensen hebben gewoon niks beters te doen”.

Denk je dat dit het begin van het einde is van de crisis?

“Ik denk wel dat er door de komst van het vaccin een einde gaat komen aan de coronacrisis. Door het vaccin wordt de kans kleiner dat mensen elkaar kunnen besmetten en zo verdwijnt hopelijk het virus. Of dat echt gaat gebeuren moet de toekomst natuurlijk uitwijzen, maar ik heb er zeker hoop in!”.

Over de auteur

Linde Wolters

Heyhoi, ik ben Linde en ben eerstejaarsstudent journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis, reizen en kunst en cultuur. Ik doe elke week verslag over wat er in de provincie Drenthe allemaal gebeurt. Joejoe xx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *