“Het was zelfs zo belangrijk dat ze ervoor is gestorven”

“Het was zelfs zo belangrijk dat ze ervoor is gestorven”

Trump 2020, slogan campagne Trump 2016.

Woensdag ochtend begon de dag nog rustig in Amerika. In de staat Georgia werd er gestemd voor de laatste twee zetels in de Senaat. Uiteindelijk hebben de Democraten deze gewonnen. Maar het grootste nieuws kwam die middag. Het eindigde voor Amerika in een zwarte dag. Waarbij vijf mensen om het leven kwamen.

Rond vier uur, Amerikaanse tijd, werd het Capitool bestormd door de aanhangers van de president. Trump-fan Ashli Babbitt was hier één van. Ze was uit San Diego gekomen om Trump te steunen tijdens het vaststellen van de nieuwe president. Babbitt was werkzaam voor de Amerikaanse luchtmacht, ze was vier keer uitgezonden naar onder andere Irak en Afghanistan. In 2016 stopte ze. Ze heeft een tijd als bewaker bij een nucleaire fabriek gewerkt, maar is daarna aan de slag gegaan bij het zwembad-onderdelen bedrijf van haar broer. Nadat ze gestopt was in het leger, ging ze zich steeds politieker uitspreken vertelde haar moeder donderdag tegen CNN.

Op haar twitter is te zien dat ze pro-Trump gerelateerde berichten plaatst. Daarnaast tweet ze veel over complottheorieën. De dag voor de bestorming van het Capitool schrijft ze dit op twitter: “Niets zal ons stoppen… ze kunnen proberen maar de storm is hier en zal neerdalen op DC in 24 uur… van donker naar licht!”

Babbitt werd in het Capitool in haar nek geschoten. Later is ze aan haar verwondingen overleden. Toen de aanhangers binnen in het Capitool waren, kon je Babbitt nog Go! Go! horen roepen, terwijl twee mannen haar hielpen tot aan de rand van een kapot raam. Ze probeerde door het gat boven de deur heen te klimmen, maar werd toen beschoten en viel op de grond. De Capitol Police waarschuwde nog dat ze terug moest gaan. “Ze luisterde niet en terwijl we mensen achteruit probeerden te trekken, schoten ze haar in de hals. Ze viel op mij neer en vertelde: het is goed zo, het is cool. Toen begon ze raar te bewegen en kwam er bloed uit haar mond en haar hals. Ik weet niet meer of ze nog leefde”, aldus een bestormer uit New Jersey in het AD.

Voordat Babbitt op Trump stemde, had ze democratisch gestemd, namelijk op Obama. “Ik denk dat Obama goede dingen heeft gedaan”, aldus Babbitt op Twitter. Verder noemde ze Obama ‘our president’.  Ze wilde niet op Hillary Clinton stemmen. Babbitt is zich toen gaan verdiepen in Trump en is veel naar de complotbeweging QAnon gaan luisteren. “Volgens de theorie van de complotbeweging is er in Amerika een zogenaamde Deep State aan de macht, die voornamelijk bestaat uit Democraten en die zich (onder meer) bezighoudt met satanistisch kindermisbruik”, aldus het AD over QAnon.

Babbitt was verder een uitgesproken tegenstander van de coronamaatregelen. Volgens Babbitt kon het niet anders dat Trump de verkiezingen had gewonnen. “Het was belangrijk voor haar. Het was zelfs zo belangrijk dat ze ervoor is gestorven”, aldus haar broer tegen de New York Times.

Over de auteur

Bente Meijer

Ik ben Bente Meijer en ik zit op de school voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben vooral geïnteresseerd in sport en cultuur waaronder muziek, theater en film.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *