Carrièreswitch door corona

Carrièreswitch door corona

Anna (22) werkte al jaren in de horeca, totdat de coronacrisis uitbrak. Toen is zij gaan werken bij de alarmcentrale van de ANWB.

Wat studeer je?

“Ik zit in mijn vierde jaar International Facility Management. Ik begin binnenkort met mijn scriptie, dus ik ben bijna klaar.”

Waar werkte je voordat corona uitbrak?

“Voordat de coronacrisis begon, werkte ik bij De Brandweer, een eetcafé in Groningen. Ik ben nog in dienst, maar ik heb al maanden niet bij hun gewerkt. Ik werk daar al 3 en een half jaar en ik vind het erg jammer dat ik daar nu niet kan werken.”

Hoe ging dat toen corona uitbrak? Werden er mensen ontslagen? Kreeg je nog betaald?

“Toen corona uitbrak zijn we eerst nog open geweest. Wij hebben erg geluk gehad, we hebben namelijk een nieuwe eigenaar gekregen tijdens de coronatijd, en in plaats van iedereen eruit gooien en nieuw personeel aannemen, heeft hij ons allemaal in dienst gehouden. Dit was heel fijn. Eerst kreeg iedereen het gemiddelde van wat zij de afgelopen maanden hadden gewerkt uitbetaald (zonder te werken). Op een gegeven moment is hij wel gaan kijken naar wie er meer uren moesten maken om rond te komen; daar zat ik niet tussen omdat ik inmiddels al een andere baan had. Er zijn wel een paar mensen geweest die zijn ontslagen of van wie hun contract niet is verlengd, maar dit waren mensen die al bijna nooit werkten. Het was niet echt corona-gerelateerd. Mijn baas heeft zelfs nog gekeken voor medewerkers of er een andere manier voor ze was om geld te verdienen; bijvoorbeeld doormiddel van schoonmaken. Hij wou ons echt helpen en dit team houden.”

Waarom besloot je uiteindelijk toch te switchen van baan?

“Ik wist dat de zomer van 2020 niet zou zijn zoals die normaal was. De afgelopen paar zomers werkte ik fulltime bij De Brandweer, vijf dagen in de week, en ik wist dat dat afgelopen jaar niet zou lukken. Ik wilde wel graag de hele zomer fulltime werken, dus ik dacht ik ga kijken wat ik deze zomer dan wel kan doen. Mijn moeder werkt bij de ANWB en zij vertelde mij dat ze daar begonnen met een nieuwe opleidingsklas. Uiteindelijk heb ik daarvoor gekozen omdat daar in de zomer heel veel werk is, ik heb daar tijdens de zomer ook fulltime kunnen werken. Ik werk er nu nog steeds parttime.”

Hoe kwam je bij de ANWB terecht?

“Mijn moeder werkt dus bij de ANWB als teammanager, bij de alarmcentrale in Assen. Zij weet hoe alles daar werkt en wanneer de opleidingsklassen beginnen. Ik heb toen gesolliciteerd via een uitzendingsbureau. In de zomer hebben ze meerdere opleidingsklassen, en daar heb ik aan meegedaan.”

Hoe was zo’n verandering?

“Het is heel ander werk. In het begin bleef ik minimaal één dienst in de week bij De Brandweer werken, omdat ik de horeca heel leuk vind. Bij de ANWB kan je 24 uur per dag werken, en ik merk dat ik omdat ik ‘s avonds werken gewend ben, ik bij de ANWB ook liever in de avonduren werk. Je krijgt dan ook extra betaald. Er werken heel veel mensen op de afdeling, er zijn ook mensen waarvoor het hun ‘volwassen baan’ is, en voor mij is het een bijbaan. Mijn twee banen zijn moeilijk met elkaar te vergelijken.”

Wat was het grootste verschil tussen de banen, was er iets wat je lastig vond?

“Iets wat een groot verschil is, is dat je heel anders contact hebt met mensen. Bij de horeca heb je direct contact met mensen, je staat voor ze, kan oogcontact maken en lichaamstaal aflezen. Bij de ANWB heb ik telefonisch contact met mensen, ik zie ze dus niet. Ik zie alleen mijn scherm en ik moet luisteren. Ik moet voorzichtiger zijn met communiceren, en zorgen dat ik niet verkeerde reacties uitlok. Bij de ANWB heb ik targets, ik moet een bepaalde gesprekstijd halen, mijn gesprekken moeten zo kort mogelijk zijn. In de horeca ben je ook hard aan het werk, maar het is een hele andere sfeer. Bij de ANWB heb ik ook een team waar ik mee werk, maar het is heel anders dan bij de horeca, vooral nu ik vanuit huis werk. We hebben bij de ANWB wel een groepschat, maar dat was het dan ook wel. In de horeca werk je toch echt meer samen met je team en bouw je meer een band op.”

Als het eenmaal weer kan, wil je dan terug naar je oude baan?

“Als het weer kan, zal ik zeker teruggaan naar De Brandweer, ook al is het maar één avond in de week. De vraag is alleen wanneer de zaak weer volledig kan lopen en iedereen weer genoeg uren kan pakken. Ik hou in ieder geval voorlopig mijn baan bij de ANWB.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *