Stoppen met een studie is niet/geen zonde

Stoppen met een studie is niet/geen zonde

Tekening door Veerle Kroon

UTRECHT | Toen ik mij afgelopen mei definitief moest inschrijven voor een studie had ik nog geen flauw idee wat ik wilde studeren. Met de inschrijfdeadline hijgend in mijn nek heb ik mij op het allerlaatste moment ingeschreven voor een studie met in mij achterhoofd het idee dat ik altijd nog kon stoppen. Voor mij heeft de studie verassend goed uitgepakt. Maar daar waar ik goed terecht ben gekomen zie ik enkele vrienden door het ijs zakken. Met de tussentijdse-uitschrijfdeadline in zicht kijk ik met verbazing naar deze studenten die met tegenzin op hun colleges volgen, maar (nog) niet bezig zijn met zich uitschrijven.

Toen ik begin deze maand met een vriendin aan het bijkletsen was kwamen onze studies ook ter sprake. Zij klonk niet bepaald enthousiast over haar studie. Ze liep achter, ze vond het lastig en de studiestof die ze behandelt interesseerde haar niet. Ik zag aan haar gezicht dat ze het niet naar haar zin had. Toen ik eenmaal het onderwerp ‘stoppen met je studie’ aan bod bracht leek daar nog niet echt over nagedacht. Er kwamen wat twijfelachtige argumenten naar boven waarom ze niet zou stoppen, ook al wilde ze dat wel.

Het taboe is er echt

Ik vroeg mij af hoe andere studenten hier tegenaan keken. Ik vroeg aan 112 studenten of ze het oneens of eens waren met de stelling ‘Er rust een taboe op vroegtijdig stoppen met een studie’. De meningen verschilden. 65% gaf aan dat ze het eens waren met deze stelling 35% oneens. De meesten vinden dus dat er inderdaad een taboe rust op het stoppen met een studie. Mijn vriendin bleek dus niet de enige te zijn die de druk voelde om door te gaan.

Vergroot

IMG_5159-scaled
Onderzoek Veerle Kroon onder 118 studenten. Resultaat van de stelling 'Er rust een taboe op vroegtijdig stoppen met een studie'.

Druk

De druk om niet te stoppen komt van verschillende kanten, vaak ook indirect. Zo zijn er ouders die druk uitoefenen op hun kind om een bepaalde studie te doen. Opleidingen die hun studenten vragen (lees: smeken) door te zetten met de studie. Maar er is ook veel druk vanuit henzelf: zo zien ze om hun heen vrienden en medestudenten bij wie het wel goed gaat en voelen ze zich falen. Bij numerus fixus studie komt daar nog het schuldgevoel bij dat je ‘de plaats van iemand anders zou hebben ingenomen’.

Soms is het beter om te stoppen

Wanneer een studie echt tegenvalt zijn er meerdere reden om vroegtijdig te stoppen. Ten eerste is een studie meestal een opstap naar je toekomstige werk. De gemiddelde Nederlander werkt 40 jaar van zijn leven. Afgezet tegen de 40 jaar die je in de gekozen richting moet werken valt het jaar dat je “verspilt” door van studie te wisselen heel erg mee.Ten tweede heb je, als je in februari uitschrijft, een halfjaar waarin je kan doen wat je wilt, maar vooral de tijd om uit te vinden waar je passie dan wèl ligt en hier een aansluitende studie bij vinden. Tuurlijk moet niet iedereen roekeloos vroegtijdig stoppen met zijn studie. Helaas komt het vaak voor dat je ook stof moet behandelen die je minder interessant vindt en is het een kwestie van doorzetten. Maar voor mensen die de passie echt missen, zal het niet beter worden en zou hun keuze moeten worden gesteund door anderen. Ik wil niet zeggen dat deze druk voor iedereen geldt of meespeelt. Er zijn genoeg zelfstandige jongeren die precies weten wat ze willen en wiens familie nul druk legt op de keuzes die ze maken. Maar met de honderden verschillende bacheloropleidingen in Nederland is een verkeerde studiekeuze maken een reële mogelijkheid.

Hoe leuk een studie soms leek, soms valt het tegen. We maken allemaal wel eens de verkeerde keuzes. Het leven is om te leven en doe dat op een zo leuk mogelijke manier. Als dat betekent stoppen met een studie, betekent dat stoppen met een studie.

Over de auteur

Veerle Kroon

Ik ben Veerle Kroon, eerstejaarsstudent aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben geïnteresseerd in reizen en cultuur. Ik kijk graag verder dan mijn neus lang is en schrijf daarom over gevarieerde onderwerpen. Ik doe elke week verslag over Eelde-Paterswolde en omstreken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *