“Het is vooral om te laten zien dat wij er zijn en druk uit te oefenen”

“Het is vooral om te laten zien dat wij er zijn en druk uit te oefenen”

Vrijwilligers van de actiegroep “Amelisweerd Niet Geasfalteerd” lopen de bomenwacht, als drukmiddel tegen het plan om honderden bomen te kappen voor de verbreding van de A27.

Het is een plan waar al jaren weerstand tegen is: het verbreden van de A27 bij het natuurgebied Amelisweerd. Veertig jaar geleden kwamen mensen al in opstand en dat is tot op de dag van vandaag niet anders. Amelisweerd groeide uit tot symbool van de milieubeweging. Het bos heeft al veel te verduren gehad, een bosbezetting waaraan de mobiele eenheid te pas moest komen in 1982 en nog geen drie uur later werden zeshonderd bomen met de grond gelijk gemaakt. In 2017 zijn nieuwe plannen gepubliceerd over de verbreding van de A27.

De verbreding zou zorgen voor een verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid. Voor de coronacrisis stonden er vaak files. Het kabinet hoopt dat de werkzaamheden in 2022 of 2023 kunnen starten.

Sinds een aantal weken lopen vrijwilligers van de actiegroep “Amelisweerd Niet Geasfalteerd” door het natuurgebied. Het doel? Zij willen controleren of de bomen die aangestipt zijn niet weggehaald worden voor de verbreding van de A27 en druk uitoefenen.

Eline en Femke (willen niet met achternaam genoemd worden) lopen allebei als boomwacht door het Amelisweerd. “Elke dag wordt er rondgelopen om te kijken of de bomen met een stip gekapt gaan worden, of dat er al begonnen is met werkzaamheden. Daarnaast lopen wij ook rondjes om het gebied beter te leren kennen. Het is vooral om te laten weten dat wij er zijn”.

De aanmeldingen voor de bomenwacht gingen zo snel, dat de eerste maand al volledig vol was. Via een WhatsApp-groep houden ze elkaar op de hoogte van de gebeurtenissen in het bos. “Via WhatsApp wordt er enorm veel gedeeld, soms te veel’’, grapt Eline.

Amelisweerd is voor veel mensen in Utrecht een belangrijke plek en één van de laatste bossen waar je redelijk in de buurt naartoe kunt fietsen. “Niet alles moet wijken voor meer asfalt”.

“We zijn bezig met protesten die we in het bos kunnen doen zodat het meteen te zien is dat wij het niet eens zijn met de kapping van de bomen en dat de mensen die daar wandelen het ook meekrijgen. Maar daarbuiten proberen we ook mensen te bereiken door middel van onze sociale media. Zo gaan we binnenkort beginnen met flyeren, uiteraard met ecologisch of gerecycled papier”, aldus Femke.

De actiegroep heeft bij de gemeente aangegeven de bomenwacht te gaan lopen. De gemeente heeft toen laten weten dat zij bosonderhoud gingen uitvoeren, zodat zij hiervan op de hoogte zijn. Door de gemeente worden zij wel gehoord.

Wanneer de verbreding toch doorgaat en de bomen gekapt moeten gaan worden ziet de actiegroep maar een oplossing; een bosbezetting. “Ik denk dat er sowieso een bezetting plaats gaat vinden. Ik vind het zelf persoonlijk wel heel spannend. De boom zou ik wel in gaan, maar de beelden van veertig jaar geleden hoeven wat mij betreft niet herhaald te worden, waar mensen met stenen gingen gooien en pepperspray gebruikte. De bedoeling is vreedzaam en zo moeten we dat ook uitvoeren”.

De actiegroep is ook al bezig met het opzetten van de plannen voor een eventuele bezetting zodat het binnen een week zou kunnen staan, mocht dat nodig zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *