Als Amerikaan toekijken vanuit Apeldoorn

Als Amerikaan toekijken vanuit Apeldoorn

APELDOORN| Margret Janet Rietberg (53), ook wel Margie genoemd, verhuisde op haar veertiende naar Nederland. Hier is ze in Apeldoorn gesetteld, maar ze mocht haar Amerikaanse nationaliteit behouden. Dat betekent dat ze afgelopen verkiezingen in Amerika dus ook mocht stemmen. Hoe is het om als Amerikaanse de situatie daar te zien escaleren?  

 Waarom heeft u ervoor gekozen om hier te settelen in plaats van in Amerika? 

“Dit was meer door persoonlijke redenen. Mijn ouders gingen scheiden en mijn Nederlandse moeder wilde toen vanuit Amerika weer naar Nederland. Toen ben ik hier blijven wonen. “

Bent u democraat of republikein? 

“Ik ben democraat. In mijn vriendinnen groep van vier is er eentje republikein. We vermijden het onderwerp politiek zoveel mogelijkMet zijn drietjes praten we er wel eens over.

 Wat vindt u van de situatie in Amerika nu? 

“Ik vind het net zoals alle andere Amerikanen die ik ken, echt verschrikkelijk. Het is zo’n polarisatie geworden. Vanmiddag hoorde ik ook een vrouw op de radio die Amerikaans was en hier woonde. Zij zei eigenlijk precies hetzelfde wat ik nu zeg. Je hebt te weinig partijen om uit te kiezen. Op een zelfstandige partij wordt niet gestemd, het is altijd republikeins of democratisch. Wat er nu gaande is, is echt verschrikkelijk. Dat sommige republikeinen zo gewelddadig zijn geworden. Ik geloof nooit dat als Trump gewonnen had dat de democraten dit soort dingen zouden gaan aanstichten.”

 Heeft Nederland dan een beter systeem? 

“Wel veel beter, al heb je hier weer te veel partijen. Hier heb je in ieder geval een coalitie en een oppositie. En in die coalitie en die oppositie zitten verschillende partijen. Daardoor wordt meer oppervlakte van de samenleving vertegenwoordigd. De manier waarop het hier gaat is daarin gunstiger.

 Ik denk dat mensen zo vastzitten in hun manier van regerendat ze het nu niet van de grond kunnen laten komen om daarvan af te wijken. Dat zou misschien ooit in de toekomst wel kunnen. Dan zou je een derde of een vierde partij erbij moeten hebbenmaar dan zullen die al wel wat aanhangers moeten hebben. Amerika is heel old school, ze zijn nog heel ouderwets op die manier. 

Wat vindt u van Trump? 

“Trump zegt de gekste en onlogische dingen. Hij doet maar wat. Hij zegt veel dingen die a politiek zijn. Dat zou iemand normaal in zo’n functie nooit zeggen. Hij is eigenlijk een zakenman.”

 En wat vond u van de bestorming van het Capitool? 

“Heel bizar om naar te kijken. Iedereen appte; ‘Heb je dat gezien?’. Dat nemen ze heel serieus daar gelukkig. En alle mensen die opgepakt zijn krijgen ook wel zware straffen denk ik. Dat is nog nooit gebeurt in al die jaren. Dat het onder Trump’s bewind gebeurde zet hem slecht op de kaart. Hij heeft niks gedaan om die mensen toe te spreken of tegen te houden. Dat is wel heel fout.”

Hoe ziet uw familie dat? 

“Zij vinden het ook verschrikkelijk, maar ook spannend. Stel dat Trump afgezet wordt, dat kan leiden tot meer geweld. En als Biden het presidentschap overneemt kan er ook veel geweld ontstaan. Iedereen vindt het best eng. Die zitten vol met spanning gekluisterd aan de TV. Ik denk dat ze alleen nu wel goed voorbereid zijn. 

 Wat verwacht u van de inauguratie? Juist geen opstanden of juist wel? 

“Ze zijn nu goed voorbereid denk ik. Hun militaire politie en de gewone politie daar zijn best groot. Ze schromen ook niet om geweld te gebruiken om de orde te handhaven. Er is een kans dat ze de inauguratie binnen doen in plaats van buiten en dat ze het klein houden. Om zo geweld tegen Joe Biden te voorkomen, maar ik weet het niet. Ik denk dat er misschien wel onregelmatigheden komen. ” 

Wat verwacht u van de volgende vier jaar? 

“Ik hoop dat er meer rust komt en dat Joe Biden een hele goeie minister van Buitenlandse Zaken aanstelt, misschien Hillary Clinton. En ik hoop dat Kamala Harris, als Vice President veel actiever is dan een normale Vice President zou zijn. Joe biden is op leeftijd, dat is een gegeven. Ik hoop stiekem dat zij als vrouw en als zwarte vrouw echt heel veel kan betekenen. Ik kijk eigenlijk meer naar haar dan naar Joe BidenZij heeft geen gekke dingen op haar lijst, vaak hebben politici schandalen maar zover ik weet heb ik nog niks gehoord. Ze komt betrouwbaar en geloofwaardig over. Daarnaast zegt ze ook niet echt gekke dingen. Het inzicht van een vrouw vind ook ik heel positief, super positief zelfs!” 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *