Van ’t Gooi naar de Achterhoek

Van ’t Gooi naar de Achterhoek

Josephine Hanna

5 jan. 2021

De broer en zus Arjan-Hans (47) en Bieke (45) hebben 20 jaar gewoond in het welbekende Gooi en hebben de afgelopen 20 jaar een leven opgebouwd in de Achterhoek. Van west naar oost, van de kak naar de boer en van stad naar land. Klopt het stereotype ‘kakker’ die in ’t Gooi te vinden is? Zouden ze liever terug willen gaan? Of zijn ze gelukkiger hier? Lees verder om antwoorden te krijgen op deze vragen in het interview: van ’t Gooi naar de Achterhoek. 

Zouden jullie je jeugd kunnen beschrijven? Hoe was het om op te groeien in ’t Gooi?

“We hebben eigenlijk altijd een “normale” jeugd gehad, we speelden veel buiten, haalden kattenkwaad uit en gingen naar school; niemand had verwachtingen. Dit veranderde wel toen we naar de middelbare school gingen. Bieke zat op een andere school dan ik, daar waren geen “rijke” mensen te vinden uit bijvoorbeeld Blaricum of Laren. Ik ben namelijk van middelbare school gewisseld vanwege een grap die ik heb uitgehaald. Toen belande ik op dé kakschool in Hilversum, dat was echt een hele nare school. De school an sich was niet naar, maar de kinderen waren niet leuk. Daar waren dus wél de “rijke” mensen uit Blaricum en Laren te vinden, waar ik niet tussen paste in eerste instantie.”

Was de middelbare school waarop je zat alleen voor jou vervelend of gold dat voor iedereen, Arjan-Hans? 

“Nou, nee het was zeker niet naar voor iedereen. Ík vond het daar niet prettig, laat ik het zo verwoorden. Maar ik ben daar ook met tegenzin heengegaan, dus daar kan het natuurlijk aan liggen. Op de vorige school vertelde de conrector: of hij gaat van school af, of hij gaat van school af. ‘Hij’ is het vriendje waar ik kattenkwaad mee had uitgehaald. Toen heeft mijn moeder gezegd “Dan weet ik het goed gedaan, dan ga jíj van school af, want wij gaan toch verhuizen van Bussum naar Hilversum” ‘Jij’ ben ik” maakt Arjan-Hans duidelijk en zo vertrok Arjan-Hans naar het Nieuw Lyceum in Hilversum.

Het contrast was dus heel groot tussen de vorige middelbare school en de nieuwe middelbare school beschrijft Arjan-Hans. Hij voelde zich daar niet thuis, je hebt kinderen uit Laren en je hebt kinderen uit Laren, volgens Arjan-Hans. Hij zat dus bij de kinderen uit Laren in de klas, snap je? Kinderen zoals Erwin Blokker, van de Blokkerfamilie, Brenninkmeijer, Pon van de Volkswagen, Vroom en Dreesman, de zoon van Hans Hillen van de CDA en zo kan Arjan-Hans wel even doorgaan.

“Een enorme kakschool kan je zeggen. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar ik voelde me daar niet fijn. Ik kleedde me wel eigenlijk zoals iedereen deed, maar ik kwam in hun ogen uit een “normaal” gezin. We waren niet “goed genoeg” om erbij te horen, maar hadden het ook helemaal niet slecht. Wij gingen bijvoorbeeld niet een weekend naar Parijs om te shoppen of skiën om de zoveel weken, wij hadden ook geen huishoudster. Bijna iedereen op die school deed of had wel één van die dingen.”

 

Kunnen jullie een groot verschil opnoemen tussen ’t Gooi en waar je nu woont: de Achterhoek? Zit het verschil bijvoorbeeld juist in hoe de kinderen zijn? 

“Dat durf ik niet te zeggen, maar voor mijn gevoel zou het vrij weinig uitmaken of je nu in Hilversum of Doetinchem op school zit, de school is juist belangrijk naar mijn mening. Ik moet zeggen de verwachtingen van mensen is zo anders hier dan in de Achterhoek. In ’t Gooi keken ze naar waar, hoe vaak en met wie je op vakantie gaat, wat je aan hebt, waar je woont, met wie je omgaat, of je in het eerste speelt bij het hockey et cetera. Nogmaals, ik vind het moeilijk om te zeggen: wat daar gebeurt, gebeurt en is alleen daar. Door heel Nederland heb je van alles wat zitten natuurlijk. Wat me wel opvalt is dat in Hilversum in de meer beschaafde kringen het héél belangrijk is dat je kinderen het goed doen; dat je ouders een goede baan hebben en dat alles goed eruitziet. Uiterlijke vertoning is in ’t Gooi zeker een heel belangrijk ding daar vergeleken de Achterhoek. Tegelijkertijd; ik heb ook nooit met kinderen in de klas gezeten waarvan de vader in de bouw zit. Dat zeg ik niet om flauw te doen, maar dat was wel de manier van leven daar: hoge status behouden. Dat is in vergelijking met de Achterhoek toch echt wel anders, hier is alles wat luchtiger en er ligt minder druk op wat dan ook.”

Bieke vertelt dat het heel moeilijk was om daar voor jezelf op te komen. Er wordt wat sneller over je heen gelopen en de lat ligt erg hoog. Heb je de juiste achternaam? Hup zet haar maar in het eerste van het hockeyteam. Bieke heeft het allemaal voorbij zien komen. Zelf heeft ze ook op hockey gezeten en was haar vader zelfs coach. Achterafgezien is ze de daar heel blij mee, want ze heeft hard moeten oefenen voor een welverdiende plek. Haar vader liet namelijk juist het tegendeel zien, die vond namelijk dat je op een eerlijke manier je plekje moest winnen in het team. Zoals dit stukje al beschrijft: Arjan-Hans en Bieke kwamen niet uit de stereotyperende bekakte familie waarmee status je kan helpen, ook al woonden ze in ’t Gooi.

Hoe zijn jullie beland in de Achterhoek? Zijn jullie gelukkig hier? 

Bieke: “Er is geen duidelijk punt aan te wijzen naar wanneer ik besloot om hierheen te verhuizen. Ik opende toen ik begin 20 was een restaurant met mijn man in Gelderland. Ondertussen hebben we veel afgereisd met en zonder restaurants naar verschillende dorpen en zijn we in de Achterhoek terechtgekomen. Ik heb nul spijt van de omgeving, ik ben er blij mee. Ik geloof dat er haast geen beter milieu is om in op te groeien dan waar mijn kinderen zijn in opgegroeid. Geen verwachtingen, geen hoge statussen en doen waar je zin in hebt; dat zijn echte vrijheden.” – Arjan-Hans: “Als ik echt gelukkig zou zijn geweest in ’t Gooi dan had ik wel gestudeerd denk ik. Ik ben rond mijn twintigste verhuisd naar Mallorca en heb daar ongeveer zes jaar gewoond. Toen ik terugkwam heb ik rond drie jaar voor werk in Amsterdam nog gewoond. Mijn ouders en Bieke waren ondertussen allemaal naar Zutphen verhuisd. 1 + 1 = 2 en zodoende ben ik ook in de Achterhoek beland. Ik ben heel blij dat ik hier woon en ik zou hier niet weg willen, het is veel te mooi hier.”

Dus…

Leuke tijd in ’t Gooi gehad? Ja, dat hebben de broer en zus zeker. Zijn ze heel blij met waar ze nu wonen? Absoluut.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *