Topsporter in wording

Topsporter in wording

Foto: Nienke van der Werf

HEERENVEEN – Het basketbalavontuur begon voor Nienke van der Werf (23) uit Heerenveen al toen ze een klein baby was. Met het hele gezin is zij gek op basketballen en vanaf het kon, stond ze met de leeftijd van 7 jaar, als enige meisje, op het speelveld samen met jongens van 12 jaar en ouder.

Het verhaal van Nienke

Nienke droomde ervan om ooit topsporter te worden in een professioneel basketbalteam. Dat liep even net iets anders dan verwacht. “Ik trainde ongeveer 2 á 3 keer per week, maar ik wilde altijd meer”, aldus Nienke. Op gegeven moment ging ze nog meer sporten, 5 keer per week, maar ook dat gaf haar geen volledige voldoening. Daarnaast had ze ook nog school, maar die combinatie samen werkte niet helemaal. Volgens Nienke was ze veel te veel bezig met het basketballen waardoor ze alles om heen vergat. Ook geeft ze aan dat het achteraf gezien een goede leerschool is geweest.

Topsport gezond?

Volgens Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is topsport niet volledig als gezond te verklaren, ondanks dat topsporters welwillend zijn, om op gezondheid te letten en goed te kunnen presteren. Vaak letten topsporters bijvoorbeeld op wat ze eten aan de hand van hun trainingsschema. Echter vergeten ze daarbij dat de inspanningen van het lichaam/geheugen intensief kan zijn en het risico op verwonding of fysiek vergroot wordt.

Teamspirit?

Sinds 2018 geeft Nienke in Heerenveen les aan kinderen die ook een passie hebben voor basketballen. De leeftijden variëren van 10 t/m 12 jaar oud. “Zij hebben mij opnieuw leren inzien hoe je gewoon genieten kan van basketbal zonder bezig te zijn met hoe het beter moet/kan”, aldus Nienke. “Het team is ook super gezellig, want we spreken elkaar ook buiten de lessen om. Volgens teamlid Tessa (12) geeft Nienke altijd leuk les en begrijpt het ook als het soms wat minder gaat met het spelen. Ook buiten het lesgeven spreekt het team elkaar en Tessa hoopt dat ze dit snel weer mogen herbeleven met elkaar.

Over de auteur

Inge Herweijer

Mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 23 jaar oud. Ik studeer de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties aan verslagen, nieuwsberichten en meer! Laat het zeker aan mij weten wat u van mijn verhalen vindt onder het kopje 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *