Het leven met de voedselbank

Het leven met de voedselbank

Foto: Inge Herweijer

HEERENVEEN – De voedselbank in Heerenveen bestaat op 5 maart 2021 alweer 13 jaar. Ze begonnen in een ver verleden met vijf voedselpakketten in een oude brandweerkazerne en nu brengen ze er maar liefst 200 weg. Waarom is een voedselbank zo belangrijk tot op de dag van vandaag?

Het is in deze coronatijd extra belangrijk om mensen te helpen die dat nodig hebben. “Door het inzetten van vrijwilligers en sponsoren zoals bakkerij Boonstra kunnen we het hier bij de voedselbank volhouden”, aldus voorzitter Sjoerd Talsma (51). Ook geeft hij aan het een voldaan gevoel krijgt om met een lieve groep mensen, iets te betekenen voor de maatschappij. De kanttekening is wel dat de voedselbank meer dan ooit tevoren nodig blijkt te zijn.

Het is een kwestie van geven en nemen. “Deze mensen zijn jou ontzettend dankbaar dat ze stralen van geluk als er wat extraatjes in het voedselpakket zit”, aldus vrijwilliger Rietje Meltink (55). Ook kennen sommige klanten Rietje goed, omdat zij er al 5 jaar werkzaam is. Volgens Rietje  helpt het ook om vaste gezichten te zien naast nieuwe mensen. Het maakt de stap namelijk veel groter om terug te keren. Rietje: “Kijk, ze weten dat ze jou kunnen vertrouwen dus dan is het natuurlijk ook logisch dat ze de volgende weer bij mij het pakket ophalen. Dat vind ik ook fijn, want ze zeggen vaak tegen mij hoe erg ze het waarderen dat ik hier elke week weer sta.” Er komt een klant binnengelopen die meteen op Rietje afstormt en geeft een grote grijns weer richting haar. “Ja Rietje is echt een schat. Ze heeft me echt geholpen om de stap te zetten om te blijven komen naar de voedselbank. “In het begin had ik mijn twijfels, maar Rietje heeft mij laten inzien dat je soms niet anders kan gezien de omstandigheden thuis,” aldus klant en alleenstaande moeder van drie kinderen Rita (43).

Volgens Sjoerd heeft de voedselbank te maken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij beoordelen of het eten dat hier wordt binnengebracht veilig is. Zo moeten zij zich als stichting blijven inzetten aan de wettelijke eisen. Volgens het voedingscentrum moeten medewerkers producten en dieren registeren zodat alles traceerbaar blijft.

Over de auteur

Inge Herweijer

Mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 23 jaar oud. Ik studeer de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties aan verslagen, nieuwsberichten en meer! Laat het zeker aan mij weten wat u van mijn verhalen vindt onder het kopje 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *