De avonturen van Notty Nosy

De avonturen van Notty Nosy

Twee zussen Maryse (31) en Dominique Wulf (28) hebben vorige week zaterdag een kinderboek uitgebracht. Het boek heet “De Avonturen van Notty Nosy” en heeft een bijzonder verhaal. Het idee is van hun vader Alexander, jaren na zijn overlijden heeft hun moeder Tanja het geschreven, vlak voordat ook zij op jonge leeftijd stierf. Nu hebben de zussen het samen uitgebracht.

Het idee van Notty Nosy is begonnen bij jullie vader.

Ja, thuis werd vaak over Notty Nosy gesproken. Het is een ondeugend en nieuwsgierig neushoorntje, naughty en nosy, vandaar de naam. Papa was al lang van plan over dit karaktertje een kinderboek te schrijven. Dat is er helaas nooit van gekomen, in 2002 overleed hij plotseling op jonge leeftijd. Als een soort postuum verjaardagscadeau kwam het boekje nu uit op de dag dat hij 78 jaar zou zijn geworden.

Na het overlijden van Alexander, heeft Tanja het idee gehad om het boekje te schrijven.

Dat idee hadden wij allemaal wel, iemand moest dit boekje gaan schrijven. Toen in 2010 bij onze moeder borstkanker werd geconstateerd begonnen we er pas echt weer over te praten. Door haar toenemende ziekte is het lang bij een idee gebleven. We werden in beslag genomen door operaties en chemokuren en doktersafspraken. We wilden ook niet toegeven dat ze misschien niet alle tijd zou hebben. Maar toen Dominique ons vorig jaar maart vertelde dat ze in verwachting was, was wel duidelijk dat mama de geboorte van haar kleinkind waarschijnlijk niet meer mee zou maken. Dat was voor haar het startsein om aan het boekje te beginnen, want ze wilde heel graag iets bijzonders achterlaten voor haar kleinkind. En eigenlijk voor de volgende generatie in het algemeen.

Mama heeft toen als eerste aan een vriendin, die illustrator is, gevraagd om een tekening van Notty Nosy te maken. Zo kwam het neushoorntje al een beetje tot leven. Daarna is ze in het geheim gaan schrijven, ze wilde dat het nog even een verrassing zou blijven voor Dominique.

Tanja heeft alles dus in haar laatste maanden geschreven?

Klopt, intussen ging het wel bergafwaarts met haar. Eind juni was het gelukkig af en kon het naar de drukker. Ze lag in deze periode al permanent in bed en we zagen ineens dat het einde naderde. We moesten dus op heel korte termijn een drukker vinden die dit razendsnel kon regelen. We wilden zo graag dat mama het eindresultaat nog zou kunnen zien. Onze illustrator heeft toen zo’n beetje iedere drukker van het land gebeld en het verhaal uitgelegd.

Uiteindelijk kwam iemand van de drukkerij het persoonlijk afleveren. “Ben ik nog op tijd?” vroeg hij. Er was hem duidelijk een heel dramatisch verhaal verteld. Dat vonden we toen nog grappig, maar het bleek helaas best een terechte vraag.

Jullie hebben het boek gepresenteerd op Maryse’s verjaardag.

Ja, twee dagen nadat we het boekje in handen hadden zou Maryse jarig zijn. We besloten snel dat we die dag zouden aangrijpen om een heuse boekpresentatie te doen. Mama gaf vanuit haar bed instructies, wij hebben ons suf gebeld en binnen 48 uur hadden we een heel feest georganiseerd.

Het werd een prachtige dag met al onze dierbaren. Er was natuurlijk corona, dus iedereen moest buiten op straat staan. De thuiszorg heeft mama een jurk aangetrokken en we hebben haar bed voor het raam gezet zodat ze alles van binnen zou kunnen meemaken. Nog geen 24 uur later is ze inderdaad overleden. Ze heeft al haar krachten gespaard tot de boekpresentatie, blijkbaar kon ze daarna pas loslaten. Mama wilde ook echt graag dat het boekje zou worden uitgegeven. Ze zei die dag dat zij hiermee een beginnetje had gemaakt, en dat wij het af moesten maken. Een duidelijke opdracht, dit was de bedoeling.

Het is een kinderboekje geworden met daarin levenslessen van Tanja.

Inderdaad! Het is een kinderboekje dat je kunt voorlezen aan kleine kindjes of dat oudere kinderen zelf kunnen lezen. De verhaaltjes gaan over situaties die mama zelf heeft meegemaakt, ze groeide op in een nogal chaotisch gezin. Alles is dus waargebeurd! Tegelijkertijd brengt ze haar levenslessen naar voren. De belangrijkste boodschap die ze mee wilde geven is dat je een beetje gek moet doen en lief voor elkaar moet zijn. Eén van de verhalen gaat over een dag dat ze als jong meisje in een Rolls Royce van een vriend van de familie reed, en ze aangehouden werd door de politie. Ze stelde toen voor om te ruilen van auto. De agenten in de Rolls Royce en zij in de politieauto. Dat is nu toch niet meer voor te stellen!

Het boekje is nu te pre-orderen op stichtingkiektanja.nl.

We hebben voor pre-order gekozen omdat we geen idee hadden hoeveel er besteld zou worden. Alle opbrengst van de eerste oplage gaat naar Stichting Kiek Tanja. Een stichting die we hebben opgericht toen onze moeder heel ziek werd en daardoor weinig te besteden had. Ziek zijn is namelijk hartstikke duur, dat beseffen weinig mensen. We willen met deze stichting nu andere mensen helpen die in die situatie zitten. Dit doen we door middel van een kleine maandelijkse bijdrage zodat ze een beetje minder zorgen hebben. Als je nog maar kort te leven hebt moet je gewoon gezonde boodschappen kunnen doen, een nieuwe jurk kunnen kopen of met je vrienden uit lunchen gaan. We kunnen dit jaar nog 1 of 2 mensen ondersteunen. Deze mensen kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@stichtingkiektanja.nl.

Officiële link: https://www.stichtingkiektanja.nl/webshop3f4294ef/

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *