Stagelopen tijdens corona, merk je daar iets van?

Stagelopen tijdens corona, merk je daar iets van?

Wie ben je en wat voor een studie doe je?

Mijn naam is Maartje Vos en ik ben 19 jaar. Ik doe de opleiding Social Work in Utrecht op de HU. Ik zit nu in mijn tweede jaar en volg actief stage. Na de zomer ga ik aan mijn derde jaar beginnen.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb voor deze studie gekomen, omdat ik eigenlijk geen keuze kon maken. Ik twijfelde enorm tussen de studies pedagogiek en Social Work. Uiteindelijk heb ik voor Social Work gekozen. Dit omdat het een hele brede opleiding is en ik hiermee alle richtingen op kan.

Waar loop je stage?

Ik loop stage bij het bedrijf Konfia in Hilversum. Bij Konfia willen ze graag een plek creëren waar kinderen zich veilig voelen.

Hoeveel uur per week loop je stage?

In totaal loop ik zo’n 16 uur per week stage. Ik heb deze uren verspreidt over de dagen dinsdag en woensdag. Deze dagen kwamen voor mij handig uit in combinatie met de rest van mijn studie en met mijn studentenvereniging.

Waarom heb je voor deze plek gekozen?

Deze plek heb ik gekozen omdat het gespecialiseerd is in de richting waar ik mij later in wil gaan specialiseren, namelijk de jeugd. Ik vind het erg interessant om met kinderen te werken en deze plek kan mij hier goed in begeleiden.

Wil je met kinderen gaan werken of juist met ouderen?

Later wil ik mij verdiepen in kinderen. Daar focus ik mij nu ook al op. Wel zijn ouderen (voornamelijk ouders) een belangrijke factor die er ook bij komt kijken. De kinderen komen vaak met hun ouders voor een afspraak. Een reden hiervoor kan zijn, omdat de ouders hun kinderen mishandelen of verkeerd benaderen, maar ook omdat het voor het kind een veiliger gevoel geeft als de ouders mee gaan.

Zo ja, waarom die keuze?

Omdat ik een vertrouwensband met kinderen gaan opstellen na een gesprek. Ik wil hier nog wel graag in door groeien, maar merk dat ik het ook uit nature aanvoel. Ik vind het werken met kinderen ook leuker en interessanter. Voornamelijk de manier waarop ze denken en hoe ze de toekomst zien. Bij ouderen vind ik dit lastiger, omdat ze vaak al een beeld hebben geschetst van iets en daar moeilijker van kunnen afwijken.

Wat vind je belangrijk om te leren van je stage?

Belangrijke dingen die ik van mijn stage wil leren, is hoe ik in contact kom met kinderen. Ik wil met kinderen gaan werken, dus vindt het heel belangrijk om een goede band te kunnen opbouwen met een kind binnen een paar uur. Ook vind ik het heel belangrijk om het op te bouwen en op te starten van een vertrouwensband tussen mij en het kind.

Wat wil je later gaan doen?

Wat ik later wil worden weet ik nog niet precies. Wel heb ik een aantal opties die mij op dit moment heel erg aanspreken. Dit zijn werken in de jeugdzorg, gezinsvoogd of jeugdreclassering. Dit laatste houdt in dat het een forensische richting is en is gespecialiseerd voor kinderen die bijvoorbeeld zijn misbruikt en een onveilige thuissituatie hebben. Jeugdreclassering spreekt mij erg aan, omdat ik deze kinderen graag wil helpen om voor hen een veilige thuissituatie te creëren.

Hoe is het om tijdens corona stage te lopen?

Het valt mij erg mee om stage te lopen tijdens corona. Ik mag altijd fysiek aanwezig zijn. Dit vind ik wel echt erg prettig, want fysiek is de beste manier om een connectie met iemand op te bouwen. Er wordt wel streng aan de maatregelen gehouden binnen de praktijk, zoals de 1,5 meter, mocht je van je zit plek afgaan ben je verplicht een mondkapje op te hebben. Maar dit hindert de omstandigheden verder niet.

Merk je veel van corona tijdens het lopen van je stage?

Van corona zelf merken wij met stage amper tot niets gelukkig. Wij kunnen nog steeds al onze opdrachten uitvoeren. Alleen bij klachten blijft diegene thuis en wordt zijn of haar afspraak verplaatst naar een andere dag. Maar dit gebeurt zonder corona ook als bijvoorbeeld een kind een keertje ziek is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *