Kinderen spelen steeds minder buiten, campagne ‘Hartje Winter’ wil daar verandering in brengen

Kinderen spelen steeds minder buiten, campagne ‘Hartje Winter’ wil daar verandering in brengen

Speeltuin in Breukelen

Uit onderzoek van onder andere de Gezondheidsraad blijkt dat kinderen te weinig bewegen en onvoldoende buiten komen. Organisaties IVN Natuureducatie en kinderopvanglocatie Humankind hebben daar iets op bedacht. Zij zijn de campagne ‘Hartje Winter’ gestart. Scholen en kinderopvanglocaties kunnen zich bij de actie aansluiten om te zorgen dat kinderen ook in de winter naar buiten gaan om te bewegen.

Hoewel we nu midden in de winterperiode van het jaar zitten, en het steeds grauwer en kouder wordt, blijft bewegen en een frisse neus halen nog steeds belangrijk voor de gezondheid, dat geld ook voor kinderen. Met de campagne ‘Hartje Winter’ willen organisaties IVN Natuureducatie en Humankind scholen en andere kinderopvanglocaties inspireren om met creatieve ideeën de kinderen enthousiast te maken meer naar buiten te gaan.

Drie jaar geleden is kinderopvangorganisatie Humankind gestart met deze actie. Het heeft toen twee jaar als pilot gedraaid op een aantal verschillende locaties. Vanwege het succes is er besloten om het concept nu landelijk uit te geven zodat meer organisaties dit als inspiratie kunnen gebruiken om kinderen ook in de winter buiten actief te laten zijn. ‘Het plan was in eerst instantie om het vorig jaar al landelijk vrij te geven maar vanwege de lockdown waren de opvanglocaties en scholen toen gesloten en is er besloten het een jaar op te schuiven,’ vertelt Marlojein van der Graag, adviseur public relations/public affairs van organisatie IVN Natuureducatie.

Activiteiten

Dit jaar doen er ruim 3700 locaties mee aan de campagne. De deelnemende partijen krijgen een pakket met bladen waarop activiteiten staan beschreven, waarvan sommige specifiek zijn voor bepaalde weersomstandigheden, en een lijst met benodigde materialen en attributen om de activiteit te kunnen doen. Een aantal van die activiteiten zijn: koken in de buitenlucht met een gaspitje, het bewandelen van een blotevoetenpad, muziek maken in de regen en vliegers maken als het waait. ‘Het maakt het voor begeleiders makkelijk om variatie betreft buitenactiviteiten te organiseren omdat alles uitgebreid staat uitgeschreven op de formulieren met daarbij een lijst met benodigde materialen,’ vertelt Marjolein.

Kinderen bewegen te weinig

Te weinig beweging kan leiden tot overgewicht, motorische achterstand en concentratieproblemen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat kinderen tussen de vier en twaalf jaar niet voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. De raad adviseert om minstens één uur per dag buiten actief te zijn maar daar voldoet zestig procent van de kinderen niet aan. Zelfs vijftien procent van de kinderen speelt zelfs nooit buiten. Dat komt mede door de digitalisering. Kinderen blijven liever binnen achter een scherm dan dat zij naar buiten gaan om te spelen. Maar dat is niet de enige oorzaak vertelt Marjolein: ‘In sommige gevallen is het zo dat kinderen opgroeien in achterstandswijken, flats of drukke wijken met veel verkeer. Ouders vinden het dan niet veilig om hun kind alleen de straat op te sturen met als gevolg dat het kind zich binnen moet vermaken.’

De campagne ‘Hartje Winter’ loopt van maandag 10 januari 2022 tot en met vrijdag 28 januari 2022.

https://soundcloud.com/user-412915839/audioreportage-basisschool-de-regenboog-in-breukelen/s-6vVqRMnQMTD?si=da8ca7c7122d4a4d8465a907416921ce&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ook vind ze het leuk om veel nieuwe mensen te leren kennen en ontmoeten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.