Kledingbank Stichtse Vecht heropent op nieuwe locatie in Breukelen

Kledingbank Stichtse Vecht heropent op nieuwe locatie in Breukelen

Kledingbank Stichtse Vecht heeft na meer dan een jaar zoeken een locatie gevonden om haar kleding uit te stallen en te verkopen. Ze zijn op woensdag 16 februari heropend in het voormalig politiegebouw in Breukelen met het doel om armoede binnen Stichtse Vecht te bestrijden.

Tekst: Loes van ’t Hart

De kledingbank heeft meer dan een jaar moeten zoeken naar een geschikte plek. De zoektocht begon al halverwege het jaar 2020. Therese, vrijwilliger kledingbank, zegt: ‘Eerst waren we maandelijks te gast in ’t Trefpunt in Breukelen, maar daar is een langdurige verbouwing gaande en er was geen plaats meer.’ Eén van de vrijwilligers wist dat het voormalige politiebureau in Breukelen plek had en is gaan bellen. De gemeente heeft direct aangegeven dat de kledingbank zich daar mocht vestigen. Het politiebureau zegt: ‘We hadden nog een aantal ruimtes over die niet werden gebruikt en ze waren te klein om daar kantoorpanden van te maken.’ De kledingbank heeft de ruimtes verbouwd tot winkeltje.

Hoe de kledingbank in zijn werk gaat

De kledingbank krijgt kleding via donaties. Eén keer in de maand zijn zij open en verkopen ze de gedoneerde kleding voor een kleine prijs. Ze worden ook gesteund door verschillende bedrijven in de omgeving.Woensdag 16 februari om 10.00 uur heeft Maarten van Dijk, wethouder werk en inkomen van de gemeenste Stichtse Vecht, de nieuwe locatie geopend. Donderdag 17 februari en vrijdag 18 februari zijn mensen meteen welkom om te winkelen. Inleveren kan weer vanaf donderdag 23 februari.

Het doel van de kledingbank is om mensen die niet genoeg geld hebben voor kleding te helpen en op een duurzame wijze met kleding om te gaan. Mensen die kleding komen doneren moeten zich wel aan een voorwaarde houden. Dat is dat de kleding schoon en in goede staat moet zijn. Ze verkopen ook beddengoed en bad textiel. Alle kleding hebben ze opgehangen aan kledingrekken zodat men echt het gevoel van shoppen heeft. Volgens de kledingbank is iedereen welkom om te komen winkelen. Mensen die gebruik maken van de voedselbank of U-pas houders kunnen een klantenkaart aanvragen. Met de klantenkaart mag men iedere maand 2 kledingstukken tot 4 euro uitzoeken en krijg je 50% korting. Therese zegt: ‘Nu we vaak open zijn verwachten we dat we veel meer klanten krijgen van de diverse doelgroepen.’

Ze mogen tot aan de zomer van 2022 in het politiebureau blijven. Ze hopen dat ze langer mogen blijven want de locatie is goed bereikbaar en centraal in het dorp. Dit is in afwachting van de gemeente. Bezoekers zijn welkom op afspraak. Die afspraak kan men maken via de website. De kledingbank is ook actief op Facebook. Hier delen ze alle nieuwtjes en houden ze de bewoners van Stichtse Vecht op de hoogte. Ze bestaan al sinds 2014 en werken uitsluitend op vrijwilligers. Ze hebben geen intenties om winst te maken.

De kledingbank verwacht dat veel mensen langs zullen komen, want tegenwoordig is tweedehands winkelen erg populair in Nederland en wordt dat steeds meer. Verwacht wordt zelfs dat tweedehands kleding binnen acht jaar groter is dan de zogenoemde fast fashion (Trouw, 2021).

Over de auteur

Loes van 't Hart

Loes van ‘t Hart doet met passie de opleiding Journalistiek. Met haar negentien jaar heeft ze ambitieuze plannen voor het maken van tv-programma's.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.