Inloopmiddagen voor senioren gaan opnieuw van start in de Ark, blijdschap bij senioren

Inloopmiddagen voor senioren gaan opnieuw van start in de Ark, blijdschap bij senioren

De inloopmiddagen voor senioren in kerkencentrum de Ark gaan opnieuw van start. Op zondag 27 februari zal er in de Ark na twee jaar weer een inloopmiddag georganiseerd worden voor senioren nadat dit heeft stilgelegen door corona. De in samenwerking met de Zonnebloem georganiseerde inloopmiddagen moeten senioren weer met elkaar in verbinding brengen.

De inloopmiddagen georganiseerd door de Ark en vrijwilligersorganisatie de Zonnebloem worden georganiseerd om de ouderen in Maarssen te helpen bij het leggen van sociaal contact. ‘Veel senioren zitten zondagmiddag alleen thuis en voelen zich eenzaam’, zo vertelt Alie Bisschop voorzitster van de Zonnebloem. Dit blijkt ook uit cijfers van het CBS. Volgens het CBS heeft een derde van de senioren boven de 75 last van eenzaamheid.

Er wordt vooral veel gepraat

‘Er wordt op de middagen vooral veel gepraat’, vertelt Mario van Dijk van kerkencentrum de Ark. In de middagen worden de mensen thuis opgehaald of komen zelf naar de Ark toe. In de Ark krijgen ze koffie of thee met iets lekkers van de kerk. In het centrum staan er spelletjes klaar voor de senioren zoals sjoelen, rummikub en kaarten om te klaverjassen. Soms wordt er een bingo georganiseerd of een andere activiteit op initiatief van de senioren zelf. In het kerkencentrum zijn vrijwilligers van de Zonnebloem aanwezig die helpen de middag in goede banen te leiden.  Aan het eind van de middag wordt een drankje gedronken waarna iedereen weer rustig richting huis vertrekt. Ongeveer twaalf jaar geleden was de eerste inloopmiddag en op de afgelopen twee jaar na is deze er elke maand geweest. Mevrouw Rijsbergen (82) is vier jaar geleden voor het eerst naar de middagen gegaan. ‘Toen ik het bericht in de krant las dacht ik: daar ga ik eens kijken’, vertelt Rijsbergen. De vaste deelneemster vertelt hoe ze na het overlijden van haar man behoefte had aan afleiding, die vond ze in de inloopmiddagen. Sindsdien is mevrouw elke maand aanwezig bij de middagen in de Ark, waar ze het erg naar haar zin heeft. Ze vertelt: ‘ik vind het heel gezellig, allemaal leuke mensen en het deed me goed die afleiding.’ Dat de middagen na de pauze door corona weer doorgang kunnen vinden is voor mevrouw een verlichting.

Corona

De inloopmiddagen zijn nu bijna twee jaar geleden stilgelegd vanwege corona. Omdat de doelgroep van de middagen erg kwetsbaar is kan een besmetting met het coronavirus grote gevolgen hebben. Ondanks dat corona nog onder de mensen is heeft de organisatie besloten de middagen weer door te laten gaan. ‘Mensen zullen het nog wel spannend vinden, maar we verwachten 20-25 mensen. Mensen bellen al om vervoer te vragen’, vertelt Alie Bisschop. Voor corona kwamen er ongeveer 30 mensen op de inloopmiddagen af. Mevrouw Rijsbergen zal ook weer van de partij zijn. ‘Oh, begint het weer? Oh wat leuk!’, vertelt ze blij als ze hoort dat de middagen weer van start zullen gaan.

‘Iedereen is welkom’

De middagen worden georganiseerd voor mensen boven de 65 die behoefte hebben aan meer contact, maar in principe is iedereen welkom. Zo zijn er ook jongere zwakbegaafden die naar de middag komen om een spelletje mee te spelen. Een deel van de bezoekers is lid van de Zonnebloem en regelt zo vervoer. Onder andere via de Zonnebloem, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor lichamelijk beperkte, wordt vervoer voor deze mensen gezorgd. Met hulp van de Zonnebloem doet mevrouw Rijsbergen haar boodschappen, ‘We gaan dan altijd een kopje koffie in het winkelcentrum doen, dus dat is heel gezellig.’

Over de auteur

Bram Braat

Bram Braat (2002) is eerstejaars journalistiekstudent aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heeft hij havo gedaan op de Vrijeschool in Zutphen. Hij maakt producties over de Stichtse Vecht voor de NOSV.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *