Economische groei zorgt voor voordelen in Stichtse Vecht

Economische groei zorgt voor voordelen in Stichtse Vecht

Het kasteel van Universiteit Nyenrode in Breukelen.

De economie heeft in 2021 de grootste groei in meer dan twintig jaar meegemaakt. Deze groei neemt veel voordelen met zich mee voor vele Nederlanders, maar dus ook voor de inwoners van Stichtse Vecht. Zo komen er meer kansen op economisch vlak voor het oprapen.

Dat de economie de grootste groei in jaren heeft meegemaakt, geeft veel kansen voor Stichtse Vecht. Een groot deel van de inwoners in de gemeente heeft namelijk een eigen onderneming of is zzp’er.  Volgens Douwe van der Wal, die een geschiedenis heeft met economie en de gemeenteraad van Stichtse Vecht, liggen er veel kansen op tafel. ‘In Stichtse Vecht bevinden zich veel mensen met een eigen onderneming. Voor deze ondernemingen ontstaat er nu een kans om uit te breiden en te groeien’, vertelt hij.

Ook liggen er veel kansen om de gemeente economisch te laten groeien op tafel, door in te spelen op de drie pijlers van de economie. Zo zegt meneer van der Wal: ‘Stichtse Vecht heeft veel mogelijkheden om op economisch vlak heel sterk te worden in de toekomst. Zo gaan de A2 en de Vecht beide door de gemeente heen. Dit maakt de gemeente erg goed bereikbaar en dat is alleen maar handig voor de ondernemers die zich hier vestigen. Daarbij ligt ook business universiteit Nyenrode midden in Breukelen, daar worden de ondernemers van de toekomst opgeleid. Als Stichtse Vecht aantrekkelijker wordt gemaakt om je onderneming hier te vestigen, zal dat een heel erg positief effect voor de economie hebben.’

De laatste belangrijke pijler voor de economie is duurzaamheid. In de toekomst wordt duurzaamheid steeds belangrijker en de gemeente kan hier erg goed op inspelen. In het verleden heeft de gemeente namelijk ook al externe organisaties ingeschakeld om onderzoek te doen naar hoe de economie van Stichtse Vecht zou kunnen verbeteren. Uit dit onderzoek is ook al gebleken dat de gemeente zelf warmte zou kunnen halen uit wateren als de Vecht. ‘Dat is natuurlijk wel een grote investering’, zegt meneer van der Wal, ‘maar op lange termijn heeft dit een positief effect op de energieprijzen omdat de gemeente niet meer afhankelijk hoeft te zijn van de gasprijzen.’

De economische groei is ook voordelig voor de arbeidsmarkt. Door ondernemingen die de kans krijgen om uit te breiden komen er ook meer banen open. Dit zorgt er dan weer voor dat meer mensen meer geld gaan verdienen, wat er weer voor zorgt dat de koopkracht van huishoudens toeneemt. Vooral nu de horeca ook weer open mag, want consumenten kunnen nu weer uiteten of een gezellig terrasje pakken wat er ook weer voor zorgt dat de horeca erop voorruit gaat. Het lijkt er dus op dat de economie voorlopig blijft groeien.

De grootste economische groei voor Nederland in twintig jaar

Afgelopen dinsdag is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers naar buiten gekomen die de economische groei van afgelopen jaar in kaart brengt. Uit deze cijfers blijkt dat de Nederlandse Economie met 4,8 procent gegroeid is.  Dit is de grootste groei die Nederland in meer dan twintig jaar meegemaakt heeft. Deze groei weegt alleen nog niet helemaal op tegen de krimp in 2020, die ontstaan is door het corona virus. De consumptie van huishoudens is namelijk nog ongeveer 3 procent lager dan in 2019.

Interviewer Wesley Koopman is op pad geweest naar het Nyenrode universiteit in Breukelen. Hier heeft hij een interview afgelegd met Douwe van der Wal. Dit interview is hieronder te bekijken.

Over de auteur

Sheadon Gunput

Sheadon Gunput is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sheadon zijn interesses liggen vooral bij entertainment en technologie. Zijn vrije tijd spendeert hij vooral aan gamen en basketbal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.