Onvoldoende vrouwelijke politieke vertegenwoordiging: politica’s Stichtse Vecht bijeen

Onvoldoende vrouwelijke politieke vertegenwoordiging: politica’s Stichtse Vecht bijeen

Gespreksleidster Yvonne van Mastrigt in gesprek met de vrouwen

Politicologen van de Universiteit van Amsterdam geven de vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek een onvoldoende, zeker op gemeentelijk niveau. Naar aanleiding hiervan en Internationale Vrouwendag, kwamen de politica’s uit Stichtse Vecht op dinsdag 8 maart bijeen in het Parochiehuis in Breukelen. ‘De rede waarom het nodig zou zijn om meer vrouwen in de politiek te hebben, is omdat wij als vrouwen een andere ervaring mee nemen.’

Op Internationale Vrouwendag zijn de politica’s uit Stichtse Vecht bijeen gekomen om te praten over vrouwen in de politiek en hun eigen ideeën hierover toe te lichten. Het is voor organisator en raadslid Sophia Jeddaoui een moment om het er op een georganiseerde manier over te hebben. Er wordt onder andere gesproken over de rol en de meerwaarde van vrouwen in de (lokale) politiek en wat er moet gebeuren om meer vrouwen in de lokale politiek te krijgen.

Belang

Uit cijfers van Stichting Stem op een Vrouw blijkt dat op dit moment 28% van de gemeenteraad van Stichtse Vecht, vrouw is. Dit is lager dan het landelijke gemiddelde van 30% in gemeenteraden, terwijl iets meer dan 50% van de bevolking in Nederland en Stichtse Vecht vrouw is. Politicologen Liza Mügge en Zahra Runderkamp van de UvA doen onderzoek naar politieke vertegenwoordiging van gemarginaliseerde groepen, waarvan een van die groepen vrouwen is.

Mügge: ‘Het is ontzettend jammer, omdat we weten hoe belangrijk het is om een brede diversiteit te hebben.’ Ze voegt hieraan toe dat ‘Als er meer vrouwen in de politiek komen je meer competitie krijgt, wat de kwaliteit van de politici in de lokale politiek verhoogt. Ook zorgt het ervoor dat er meer perspectief wordt meegenomen en er aandacht komt voor thema’s die alle vrouwen aangaan. Ook thema’s die niet zo politiek-ideologisch geladen zijn, bijvoorbeeld seksueel geweld of recht op abortus.’

Factoren

Uit het onderzoek van Mügge en Runderkamp komen een aantal factoren naar voren waarom het aandeel van vrouwen in de lokale politiek nog steeds achterblijft. Een van die factoren is dat de politiek, vooral de lokale politiek, is ingericht op mensen die de tijd hebben om dit erbij te doen. ‘We weten dat vrouwen een merendeel van de huishoudelijke taken en zorgtaken op zich nemen’, vertelt Liza Mügge. ‘Dat betekent dat als je als vrouw de lokale politiek ingaat, je daarnaast werkt en ook nog alle zorgtaken op je neemt, je niet een double shift maar een triple shift draait.’ Ook raadslid en politicoloog Sophia Jeddaoui (PvdA Stichtse Vecht) noemt dat als een van de redenen waarom het als vrouw lastig is om de gemeentelijke politiek in te gaan. ‘Als je alle taken bij elkaar optelt en je zit in verschillende commissies, dan ben je zo 3 of 4 avonden weg van huis.’

Voor Jeddaoui speelt de ambitie die vrouwen hebben om de politiek in te gaan ook een rol waarom vrouwen minder snel de politiek in gaan. ‘We zijn geen homogene groep. We hebben allemaal verschillende startkwalificaties, we staan allemaal anders in het leven en we staan allemaal op een bepaald punt in het leven. Dat betekent dat de ene vrouw de andere niet is’, aldus Jeddaoui.

Een andere factor is volgens Mügge dat de netwerken van politieke partijen niet divers genoeg zijn en dat er te laat wordt gekeken naar wie mogelijke kandidaten zijn voor op de kieslijst. Er zijn wel degelijk vrouwen die de politiek in willen, maar je beter moet zoeken en de netwerken diverser maken. Wel zit daar een verschil in tussen partijen. Zo zijn er partijen die al een goed functionerende vrouwenafdeling hebben en/of al langer bestaande vrouwennetwerken hebben, waardoor ze makkelijker aan die 50% vrouwen komen. Vaak zijn dit de meer progressieve/linkse partijen geeft Mügge aan, ‘Zij maken dan ook vrouwelijk talent zichtbaar en motiveren ze.’

Oplossingen

Er liggen geen concrete plannen op tafel vanuit de PvdA Stichtse Vecht om meer vrouwen in de lokale politiek te krijgen. ‘Een plan vind ik moeilijk, omdat je dan misschien ook voor de vrouw gaat denken,’ zegt Jeddaoui, ‘en dat moet je niet doen.’ Wel vindt ze dat ze vaker plekken moeten gaan faciliteren om gesprekken zoals deze te laten plaatsvinden. Daarnaast moet er volgens Jeddaoui en Mügge gekeken worden of de gemeentelijke politiek meer overdag ingericht kan worden om meer vrouwen in de lokale politiek te laten starten.

Een andere verandering die plaats moet vinden volgens de politicologen, is dat men zuinig moet zijn op de vrouwen die verkozen worden. ‘De instroom is hoog, maar de uitstroom is ook hoog. Het talent wat binnen is, wil je juist binnen houden’, aldus Mügge. Daarnaast geeft ze aan dat het belangrijk is dat vrouwen op geen enkele manier belemmerd worden om hun werk te kunnen doen. Ze noemt hier als voorbeelden bij: door het tijdstip van vergaderen aan te passen, geen seksistische grapjes te tolereren en te zorgen voor evenveel spreektijd.

Wat kan je zelf doen?

Stichting Stem op een Vrouw is sinds 2017 actief om zich (voornamelijk) in te zetten om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Hun advies en aanpak om meer vrouwen in de (lokale) politiek te krijgen, is om op een vrouw te stemmen die lager op de lijst staat. Zij kan dan met voorkeurstemmen gekozen worden.

Voormalig waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt leidde het gesprek tussen de vrouwelijke politica’s op Internationale Vrouwendag. Verslaggever Teun de Graaf ging met haar in gesprek over het belang van deze avond.

Over de auteur

Evi Schellens

Evi Schellens studeert in haar eerste jaar op de School voor Journalistiek in Utrecht. Wat haar interesseert zijn maatschappelijke onderwerpen, muziek en poëzie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.