Gemeente Stichtse Vecht niet bereid toelichting te geven opvang vluchtelingen Oekraïne

Gemeente Stichtse Vecht niet bereid toelichting te geven opvang vluchtelingen Oekraïne

De gemeente Stichtse Vecht is niet bereid gebleken toelichting te willen geven voor hun keuze wel opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren maar niet de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Waarom kiest de gemeente wel voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne maar niet voor de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan?

De gemeente Stichtse Vecht reageerde eerst positief op het verzoek van het houden van een interview, maar wilde later toch niet meewerken omdat volgens mevrouw Buiter, communicatie adviseur gemeente Stichtse Vecht, ‘nog niet alles duidelijk is’. In haar email legde mevrouw Buiter uit dat ze hierdoor geen mogelijkheid zag om een interview te kunnen inplannen. Wel gaf ze aan dat de gemeente wel in overleg is met de VRU (Veiligheidsregio Utrecht) om crisisnoodopvang te realiseren. Toen haar aan de telefoon de vraag werd gesteld of een ingezonden brief en een motie in de gemeenteraad niet al duidelijk genoeg was reageerde ze dat in haar email volgens haar duidelijk genoeg was.

Vluchtelingen en statushouders

De gemeente Stichtse Vecht heeft al langer moeite met de opvang van vluchtelingen, in 2015 was er bijvoorbeeld veel commotie in Breukelen nadat de gemeente Stichtse Vecht kenbaar had gemaakt een AZC te willen bouwen in Breukelen. Uiteindelijk na veel protest in de gemeenteraad zelf en de inwoners van Breukelen is dat AZC er niet gekomen. Ondanks dit voorval geeft mevrouw Buiters aan dat een aantal inwoners in de gemeente Stichtse Vecht opvang aanbiedt voor vluchtelingen uit Oekraïne, en dit hartverwarmend vindt.

Ook heeft de gemeente Stichtse zoals hieronder te zien is al langer moeite om te voldoen aan door het rijk opgelegde aantal statushouders die de gemeente van COA moet opvangen. Bij de 2e helft van 2021 had de gemeente Stichtse Vecht maar liefst 94 plekken achterstand. In de gemeenteraad stelde GroenLinks daar al vragen over en was van mening dat de gemeente Stichtse Vecht te weinig deed voor de opvang en plaatsing van zowel vluchtelingen als statushouders.

Contact gemeente

Ondanks vele pogingen om mevrouw Buiter te bereiken lukte het niet om een definitief antwoord te krijgen. In een telefoongesprek gaf mevrouw Buiter aan dat ze met de gestelde vragen aan de gang zou gaan en zo snel mogelijk terugkoppeling te geven. Na herhaalde e-mails met de vraag voor opheldering is op heden niet op gereageerd. De heer Albert Gemke geeft aan dat hij het de gemeente Stichtse Vecht kwalijk neemt op de manier waarop ze hiermee zijn omgegaan.

Verslaggever Stefan Brugts ging in gesprek met de heer Gemke van GroenLinks over de opvang van vluchtelingen en de keuze van de gemeente Stichtse om wel voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te kiezen maar niet voor mensen uit Afghanistan

Over de auteur

Rutger Stek

Rutger Stek is 21 jaar en komt van het VWO. Hij studeert nu journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Hij heeft de ambitie om na het voltooien van zijn studie correspondent in het Midden-Oosten te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *