Ogen en voeten hebben geleden onder thuiswerken

Ogen en voeten hebben geleden onder thuiswerken

Nu het thuiswerkadvies volgende week komt te vervallen, gaan veel mensen weer fysiek naar het werk. Twee jaar thuiswerken heeft echter geen goede impact gehad op onze ogen en voeten. Die hebben te lijden gehad onder de veranderde werkomstandigheden.

Ogen

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope blijkt dat sinds de pandemie aanzienlijk meer mensen oogklachten ervaren. Het gaat hier met name om mensen die grotendeels vanuit huis werken en bijvoorbeeld aan lange Teams-vergaderingen deelnemen. Het bureau meldt dat mensen die thuiswerken gemiddeld drie uur per dag langer achter hun scherm zitten sinds het thuiswerkadvies. Hierdoor neemt het aantal klachten toe. Zo geeft Plesman Optiek en Optometrie uit Maarssen aan: ‘mensen met veel computer- en leeswerk, daar komen veel klachten uit voort.’ Ook Gerben van Kouwen, eigenaar van opticien van Kouwen uit Maarssen vertelt dat hij sinds het begin van de pandemie een toename ziet van mensen met oogklachten. Mensen komen voornamelijk met bijziendheidsklachten. Ogen moeten zich namelijk meer inspannen om van dichtbij scherp waar te kunnen nemen, waardoor het zicht in de verte afneemt. Ook vertelt Van Kouwen: ‘Een beeldscherm straalt blauw licht uit, hierdoor kunnen de ogen vermoeid raken.’

Voeten

Een ander fenomeen in coronatijd is de schoenen in de kast te laten staan en op blote voeten thuis te werken. Amy Dieker, beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, geeft aan dat de meeste mensen het niet gewend zijn om zoveel zonder schoenen te lopen. Deze verandering kan voor klachten zorgen. Mensen kunnen namelijk hielspoor oplopen, waarbij mensen last ervaren onder de hiel bij staan of lopen. Dieker geeft aan inderdaad mensen te zien bij wie deze klachten zijn ontstaan na veel thuis op blote voeten te lopen. ‘Er ontstaat een ander looppatroon doordat het type schoeisel verandert. Bij plotselinge verandering kan dat voor klachten zorgen.’

Ook Sepp Mortelmans, podotherapeut bij RondOm Podotherapeuten – onder ander gevestigd in Maarssen en Breukelen – geeft aan dat sinds de coronapandemie een toename in klachten bij de voeten te zien is. Echter benoemt hij een ander fenomeen. Hij vertelt: ‘Wij zien eigenlijk heel veel coronawandelaars.’ Dit zijn mensen die veel meer zijn gaan wandelen en bewegen sinds de start van de pandemie. ‘We zien heel veel mensen die zijn begonnen met wandelen, bewegen of sporten en daar last van krijgen’.

Wat kunt u hiertegen doen?

Om deze klachten te voorkomen, zijn er oplossingen. Plesman Optiek geeft hiervoor verschillende tips. Voldoende pauzes nemen bijvoorbeeld, wanneer je langdurig achter een beeldscherm werkt. Hierdoor geef je je ogen de rust om ze even te laten ontspannen. Ook bewust vaker knipperen helpt. Mocht dit de klachten niet voldoende verlichten, kun je ook oogdruppels gebruiken of een speciale bril gebruiken die blauw licht – dat een beeldscherm uitstraalt – filtert.

Ook voetklachten zijn te verlichten. Sepp Mortelmans geeft aan dat het heel belangrijk is om goed op te bouwen met bewegen. ‘Mensen denken heel vaak: wandelen dat kan ik zo drie uur, dat is geen probleem, maar je lichaam heeft altijd tijd nodig om te wennen aan de belastingen’. Ook vertelt hij dat het belangrijk is om goed schoeisel te dragen, wanneer je gaat bewegen. Wanneer er toch klachten ontstaan, kun je altijd langsgaan bij een podotherapeut.

Over de auteur

Teun de Graaf

Teun de Graaf is eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Teun zijn interesses liggen bij politiek en maatschappij. In zijn vrije tijd schrijft Teun poëzie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.