Burgermeester en commissaris van de Koning brengen bezoek aan stembureau ‘t Bontenest

Burgermeester en commissaris van de Koning brengen bezoek aan stembureau ‘t Bontenest

Burgermeester Ap Reinders en commissaris van de Koning Hans Oosters op het stembureau

Burgemeester Ap Reinders ging woensdagochtend om 9:30 stemmen bij basisschool ’t Bontenest in Maarssenbroek. Bij dit persmoment kwam commissaris van de Koning, Hans Oosters, ook langs. Het stembureau werd gekenmerkt door het prokkelduo-initiatief, waarbij iemand met een verstandelijke beperking vrijwilligerswerk uitoefent bij het stembureau onder begeleiding van iemand zonder beperking.

Na zijn ‘democratische plicht’ vervuld te hebben, vertelde de burgermeester dat hij deze editie van de gemeenteraadsverkiezingen extra spannend vond vanwege de voorspelde lage opkomst: ‘Natuurlijk hoop ik op een hoge opkomst als burgermeester zijnde. We hebben er alles aan gedaan om de verkiezingen op de kaart te zetten en vooral ook om jongeren naar de stembus te krijgen. Ik hoop dat deze initiatieven zijn vruchten zal afwerpen vandaag.’ Burgermeester Reinders vertelde dat hij hoopte dat de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 (53,8%) dit jaar in ieder geval geëvenaard zouden worden. De opkomst was uiteindelijk 53,3% in de gemeente Stichtse Vecht.

Commissaris van de Koning Hans Oosters was daarentegen een stuk minder zenuwachtig over het aantal mensen dat deze verkiezingen naar de stembus zou gaan: ‘Peilingen zeggen naar mijn mening niet zoveel. Ik heb er vertrouwen in dat opkomst toch hoog zal zijn omdat mensen begrijpen waarom het uitbrengen van hun stem zo belangrijk is.’ Daaraan voegde hij toe dat het belang van gemeenteraadsverkiezingen nog wel eens onderschat wordt: ‘Hier in de gemeente worden de belangrijke besluiten genomen waar mensen direct de gevolgen van ondervinden.’

Burgemeester Ap Reinders brengt zijn stem uit

Verschuiving in gemeentepolitiek

In de verkiezingen van 2018 werden de lokale partijen het grootste en de verwachtingen waren er dat dit bij deze editie van de verkiezingen weer het geval zouden worden. Commissaris van de Koning Hans Oosters zei hier het volgende over: ‘Ik denk dat het op zich goed is dat lokale partijen steeds groter worden. Deze partijen hebben namelijk nog beter zicht op wat er in de gemeente gebeurt en wat belangrijke punten zijn om voor op te komen.’ Ook het feit dat veel mensen de leden van de lokale partijen persoonlijk kennen vindt Oosters een belangrijke factor in de politiek: ‘Dat is de essentie van democratie, dat mensen zich vertegenwoordigd voelen.’

Spontaan bezoek

Tijdens de aanwezigheid van de burgermeester en commissaris van de Koning kwamen er een aantal leerlingen van basisschool ’t Bontenest, onder begeleiding van hun docent, wat vragen stellen aan de twee heren. Eén van de leerlingen vertelde dat de kinderen in de klas bezig waren met een flesseninzamelingsactie voor Oekraïne. De burgermeester besloot met de commissaris van de Koning om een spontaan bezoekje te brengen aan de klas om te zien hoe de kinderen zich inzette voor wat er in Oekraïne gebeurt.

Uitslag

Aan het einde van de dag werd bekend dat Lokaal Liberaal de grootste partij is geworden (6 zetels) in de gemeente Stichtse Vecht met daarachter de VVD (5 zetels) en D66 (ook 5 zetels). GroenLinks heeft verlies geleden, zij gingen van 5 naar 3 zetels. Het CDA en de lokale partij Streekbelangen blijven op 3 zetels staan en de PvdA gaat van 3 naar 2. De ChristenUnie-SGP eindigt op 2 en de PVV en de SP moeten het doen met 1 zetel.

Prokkelduo

De keuze voor stembureau ’t Bontenest was niet willekeurig gekozen. Dit was namelijk het stembureau waar ook voor het eerst in de gemeente Stichtse Vecht een prokkelduo aanwezig was: ‘Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder’, aldus Luka Fleuren, beleidsadviseur van het Sociale Domein in de gemeente Stichtse Vecht. Fleuren zet zich in voor de inclusie en diversiteit in de gemeente. Bij dit initiatief begeleidt Fleuren mensen met een beperking om vrijwilligerswerk uit te oefenen op het stembureau. De pilot van het initiatief bij de landelijke verkiezingen in 2021 (7 gemeenten) was een succes en dit jaar was stichting Prokkel terug te vinden in meer dan 125 gemeenten.

Over de auteur

Stefan Brugts

Stefan Brugts is een 19 jarige journalist die schrijft voor de NOSV. Hij groeide op in Maarssen, in de gemeente Stichtse Vecht, waar hij veel over schrijft. Daarnaast loopt hij al een aardige tijd rond in de hiphop scene en dit is dan ook zijn voornaamste specialisatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.