Thuiswerkadvies vervalt, drukte neemt toe bij kinderdagverblijven Stichtse Vecht

Thuiswerkadvies vervalt, drukte neemt toe bij kinderdagverblijven Stichtse Vecht

Foto: Kinderdagverblijf Spikkels

 Door het vervallen van het thuiswerkadvies gaan mensen, waaronder ouders, massaal weer naar hun werk toe, hierdoor komen de kinderen terecht bij de kinderdagverblijven. In de gemeente Stichtse Vecht zitten er meerdere kinderdagverblijven en deze zijn inmiddels ook overvol geraakt. 

De kinderdagverblijven binnen de gemeente raken overvol, hierdoor is er een enorm personeelstekort. Doordat op 15 maart besloten werd om het thuiswerkadvies te laten vervallen, besloten ouders om hun kinderen onderdak te geven bij de kinderopvang. Echter waren veel dagverblijven hier niet op voorbereid, zo meldt ook Claudia Monster- de Wit, Senior Pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf Spruit in Breukelen: ‘Er zijn zeer weinig mogelijkheden om de wachtlijsten in te korten doordat er geen personeel te vinden is om de eventuele extra kinderen op te vangen. Wij informeren ouders die zich bij ons aanmelden om realistische verwachtingen te scheppen.’ Volgens haar heeft de drukte een best logische verklaring: ‘Meerdere oorzaken; corona, thuiswerken wat vervalt, personeelstekort, strengere maatregelen in de wet voor de BKR-verhoudingen en bezuinigingen in de branche. Hierdoor lopen de wachtlijsten op, doordat er geen ruimte is om de kinderen te plaatsen.’ 

Pedagogisch coach Sibel uit Stichtse Vecht vindt het erg druk bij haar kinderdagverblijf. Zo meldt zij: ‘Er zijn veel extra aanmeldingen en veel ziekteverzuim onder werknemers.’ Het ziekteverzuim dat plaatsvindt komt ook door het coronavirus. Nog steeds raken veel mensen besmet, zo ook de medewerkers van kinderdagverblijven, door de quarantaineplicht missen de kinderdagverblijven hun medewerkers dus minimaal 5 dagen. Ook zegt Sibel dat ze deze drukte totaal niet hadden verwacht: ‘Deze drukte had ik niet zien aankomen, het vervelende is ook dat we bij ons al een personeelstekort hebben en we hebben nu ook personeel die positief getest zijn op corona, waardoor die niet inzetbaar zijn.’ Sibel vindt ook dat de overheid te snel het thuiswerkadvies afgeschaft heeft. ‘De overheid heeft te snel alles teruggedraaid, wij hadden helemaal geen tijd om te anticiperen op deze gebeurtenis, daarom is er nu zo’n enorme drukte.’ 

Ook bij de verschillende gastouderopvangen is het enorm druk, zo zegt Anna de Graaf- van Es, zij is een ouder uit Stichtse Vecht die ook de drukte meemaakt. ‘Zelfs in de gastouderopvang is het zo druk dat niet alle kinderen een plekje kunnen bemachtigen.’ Gastouderopvang werkt net iets anders dan kinderdagverblijven, een gastouderopvang is namelijk bij iemand thuis en een kinderdagverblijf is op locatie met meerdere mensen in het personeel. Een gastouder doet het werk dus in zijn of haar eentje, terwijl de kinderdagverblijven een heel team achter zich hebben zitten. 

Momenteel wordt er een Kindcentrum gebouwd in de gemeente Stichtse Vecht, vanaf april 2022 zal er worden gestart met het bouwen van dit Kindcentrum, met als naam: WereldKidz. Projectwethouder Hetty Veneklaas meldt: ‘Ik ben blij met de komst van het Kindcentrum. Dit is een mooie ontwikkeling voor het onderwijs en de kinderopvang: alles op één moderne, duurzame locatie. Hier kunnen kinderen opgroeien tot zelfstandige volwassenen.’ Dit Kindcentrum is ontworpen, zodat kinderen na school hierlangs kunnen gaan om activiteiten te doen met kinderen in de omgeving. Dit functioneert dus ook een soort van als opvang, omdat ouders hun kinderen hier kunnen brengen. Het Kindcentrum Stichtse Vecht gaat open halverwege 2023.

Over de auteur

Wesley Koopman

Wesley Koopman is eerstejaars student aan de school voor Journalistiek te Utrecht. Wesley's interesses liggen bij sport en politiek. Wesley vindt het leuk om producties te maken over evenementen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.