Thuiswerkadvies vervalt, drukte neemt toe bij kinderdagverblijven Stichtse Vecht

Thuiswerkadvies vervalt, drukte neemt toe bij kinderdagverblijven Stichtse Vecht

Foto: Kinderdagverblijf Spikkels

Door het vervallen van het thuiswerkadvies gaan mensen, waaronder ouders, massaal weer naar hun werk toe, zo meldt de Rijksoverheid. De kinderdagverblijven laten weten dat er daardoor nu een enorme drukte ontstaat bij hen. In de gemeente Stichtse Vecht zitten er meerdere kinderdagverblijven en deze laten weten dat zij overvol zijn op het moment.

Claudia Monster- de Wit is Senior Pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf Spruit in Breukelen. Zij meldt dat haar kinderdagverblijf de drukte niet meer aankan. Zelf denkt zij dat het komt doordat het thuiswerkadvies is verdwenen. Ook is er een personeelstekort binnen de sector volgens Monster- de Wit: ‘Er zijn zeer weinig mogelijkheden om de wachtlijsten in te korten doordat er geen personeel te vinden is om de eventuele extra kinderen op te vangen. Wij informeren ouders die zich bij ons aanmelden om realistische verwachtingen te scheppen.’ Volgens haar heeft de drukte een best logische verklaring: ‘Meerdere oorzaken; corona, thuiswerken wat vervalt, personeelstekort, strengere maatregelen in de wet voor de BKR-verhoudingen en bezuinigingen in de branche. Hierdoor lopen de wachtlijsten op, doordat er geen ruimte is om de kinderen te plaatsen.’ 

Pedagogisch coach Sibel uit Stichtse Vecht vindt het erg druk bij haar kinderdagverblijf. Zo meldt zij: ‘Er zijn veel extra aanmeldingen en veel ziekteverzuim onder werknemers.’ Zij denkt zelf dat het ziekteverzuim komt door corona: ‘Er is nog steeds een quarantaineplicht waar mensen zich aan moeten houden, veel mensen van ons zijn in aanraking geweest met mensen die corona hebben of zij hebben zelf corona.’ Door de quarantaineplicht missen de kinderdagverblijven hun medewerkers dus minimaal 5 dagen, dit komt door de huidige richtlijnen die de Rijksoverheid heeft gesteld. Ook zegt Sibel dat ze deze drukte totaal niet hadden verwacht: ‘Deze drukte had ik niet zien aankomen, het vervelende is ook dat we bij ons al een personeelstekort hebben en we hebben nu ook personeel die positief getest zijn op corona, waardoor die niet inzetbaar zijn.’ Sibel vindt dat de overheid het thuiswerkadvies te snel heeft afgeschaft. ‘De overheid heeft te snel alles teruggedraaid, wij hadden helemaal geen tijd om te anticiperen op deze gebeurtenis, daarom is er nu zo’n enorme drukte.’ 

Anna de Graaf- van Es is een gastouder uit Stichtse Vecht die de drukte ervaart. ‘Zelfs in de gastouderopvang is het zo druk dat niet alle kinderen een plekje kunnen bemachtigen.’ Gastouderopvang werkt net iets anders dan kinderdagverblijven, een gastouderopvang is namelijk bij iemand thuis en een kinderdagverblijf is op locatie met meerdere mensen in het personeel. Een gastouder doet het werk dus in zijn of haar eentje, terwijl de kinderdagverblijven een heel team achter zich hebben zitten. 

Momenteel wordt er een Kindcentrum gebouwd in de gemeente Stichtse Vecht, vanaf april 2022 zal er worden gestart met het bouwen van dit Kindcentrum, met als naam: WereldKidz. Projectwethouder Hetty Veneklaas meldt: ‘Ik ben blij met de komst van het Kindcentrum. Dit is een mooie ontwikkeling voor het onderwijs en de kinderopvang: alles op één moderne, duurzame locatie. Hier kunnen kinderen opgroeien tot zelfstandige volwassenen.’ Dit Kindcentrum is ontworpen, zodat kinderen na school hierlangs kunnen gaan om activiteiten te doen met kinderen in de omgeving. Dit functioneert dus ook een soort van als opvang, omdat ouders hun kinderen hier kunnen brengen. Het Kindcentrum Stichtse Vecht gaat open halverwege 2023.

Over de auteur

Wesley Koopman

Wesley Koopman is tweedejaars student aan de school voor Journalistiek te Utrecht, ook is hij al een tijdje bezig bij Rick FM, waarbij hij programma's maakt over sport en entertainment. Zijn interesses liggen vooral bij de sport, politiek en evenementen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *