Stichtse Vecht heeft gestemd en de 33 zetels worden verdeeld: ‘We hopen te stijgen of gelijk te blijven’

Stichtse Vecht heeft gestemd en de 33 zetels worden verdeeld: ‘We hopen te stijgen of gelijk te blijven’

Copyright: Abel Aikema

De politieke partijen in Stichtse Vecht hebben afgelopen woensdag in Breukelen bij Boom en Bosch te horen gekregen hoeveel stemmen ze, voorlopig, hebben gekregen en ook hoeveel zetels ze zullen bemachtigen. Lokaal Liberaal haalde de meeste zetels binnen (6), met VVD en D66 op de tweede plaats die beiden vijf zetels wisten te bemachtigen.  

De coalitie 

Met de zetels verdeeld, is het voor de partijen straks tijd om de coalitie te vormen. De coalitie is een samenwerking tussen partijen binnen de gemeenteraad die samen meer dan de helft van het aantal zetels hebben. Als het gaat om wie erin komen, hebben de partijen wel een voorkeur. Vertelt ook lijsstrekker van VVD Stichtse Vecht Rick Nederend: ‘Graag zouden wij in de coalitie willen zitten met partijen die dezelfde ideeën hebben.’ Andere willen juist graag van alle partijen de ideeën horen, zo vertelt Lijsttrekker van D66 Stichtse Vecht Peter van Dam: ‘Als we met partijen gaan samenwerken, willen we met alle partijen praten over de plannen. Tot in de details.’ En er zijn partijen die graag lokale, links- of rechtse partijen in de coalitie willen. Zo ook fractievoorzitter van Samen Stichtse Vecht (een zetel) Riëtte Habes: ‘In de coalitie zouden we graag met lokale partijen willen werken. En als we er niet inkomen, graag vooral linkse partijen.’

Uitslagen tijdens de avond van de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmen van inwoners winnen 

Ruim voordat het stemmen begon, waren de partijen gestart met hun campagnes en plannen om inwoners te overtuigen waarom zij op hen moesten stemmen op 14, 15 of 16 maart. Zo had CDA (3 zetels) als eerste hun campagne af. Deze deelde ze meteen op Facebook en Instagram. ‘Op 16 maart hadden we ‘s ochtends ook nog appeltjes uitgedeeld op het station van Breukelen,’ vertelde Pim van Rossum, lijsttrekker van CDA Stichtse Vecht. Samen Stichtse Vecht heeft 14,500 kranten uitgedeeld en zelf een krant ontworpen. Daarnaast hadden ze voor drie weken driehoek borden op verschillende plekken in Stichtse Vecht staan voor hun partij. ‘Ik heb de afgelopen 2 jaar elke dag drie mensen gebeld en hun vertelt over onze partij,’ vertelt Habes. Bij de VVD hebben ze vooral geprobeerd hun aanhangers te motiveren te gaan stemmen. ‘Via persoonlijk contact, sociale media en posters hebben we onze aanhangers zoveel mogelijk gemotiveerd als we konden,’ vertelt Nederend. ‘Vanwege de oorlog in Oekraïne bleven we solidair voor een tijdje,’ vertelt Karin van Vliet, lijsttrekker en raadslid van Streekbelangen. Zij hebben dus niet heel veel gedaan de afgelopen 2 weken, maar daarvoor waren ze wel druk bezig vertelt van Vliet: ‘We hadden posters, spandoeken, borden in de tuin en flyers in de krant van VARnws.’ Toen D66 landelijk veel zetels had gewonnen voor in de tweede kamer, ging D66 Stichtse Vecht actie nemen. ‘Vooral tijdens de Kaag periode zijn we mensen persoonlijk gaan benaderen,’ vertelt van Dam. 

Jongeren bereiken 

Hoewel de partijen vaak fysiek mensen proberen te overtuigen, werden er ook veel advertenties en campagnes op sociale media gepost. Dit werd vooral gedaan om ook jongeren te stimuleren te stemmen. ‘Ik zag op Insta de campagne van CDA Stichtse Vecht en ik was best geïnteresseerd’, had een tiener vertelt bij een stembureau. ‘Zodra ik kan stemmen, wordt het waarschijnlijk eentje die ik online tegenkom’, vertelt een kind die mee is naar een stembureau met zijn ouders. Zo hebben D66 en CDA meer jongeren in de partij dan voorheen. Dit is gedaan omdat ze weten dat jongeren de toekomst zijn en proberen zo te laten zien dat de partijen ook voor jongeren het beste wil. Streekbelangen ging langs bij het jongerendebat op het Niftarlake College om met de jongeren daar te praten over de toekomst van Stichtse Vecht. ‘We hebben meer jongeren nodig in de partijen. Ze zijn de toekomst en hebben een andere kijk’, vertelt van Vliet. Bij Samen Stichtse Vecht hadden ze het idee een spekkie voor een gesprekkie bedacht. ‘Hierbij kregen jongeren een snoep spekje en ging ik met ze praten over de politiek.’ Dit deden ze op verschillende scholen.  

De avond van de gemeenteraadsverkiezingen 

Verslaggever Abel Aikema was bij de gemeenteraadsverkiezingen en sprak fractievoorzitter van Lokaal Liberaal Suzanne Kox-Meijer. Daarnaast neemt hij een kijkje achter de schermen en hoe de uitzending wordt geregeld vanuit de regie: 

Over de auteur

Abel Aikema

Probeert van elke dag een boeiende dag te maken. Houdt van films, documentaires , nieuws en alles wat met beeld te maken heeft. Honger naar kennis. Dol op lekker eten, en zonder muziek geen leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.