Plannen in Breukelen om vluchtelingen te helpen: ‘We vangen al rond de 95 mensen op in Breukelen’

Plannen in Breukelen om vluchtelingen te helpen: ‘We vangen al rond de 95 mensen op in Breukelen’

Ingrid (links) en Hanny (rechts) van LC Lions aan de Vecht op de markt in Breukelen cadeaubonnen aan het inzamelen

Voor de vluchtelingen die naar Stichtse Vecht komen, zijn er burgers, bedrijven, groepen en organisaties in Breukelen die met verschillende ideeën geld, spullen en allerlei andere dingen proberen in te zamelen. Zo helpt ook de groep LC Lions aan de Vecht, organisator Larissa van den Berg en Voedselbank Stichtse Vecht. Hoe helpen zij de vluchtelingen in Breukelen? 

LC Lions aan de Vecht 

LC Lions aan de Vecht staan met hun tafel op de markt om cadeaubonnen in te zamelen van kraampjes en winkels rondom de markt. Dit doen ze op vrijdag 25 maart, 1 en 8 april. Hierbij kunnen mensen naar een winkel of kraampje gaan waar ze dan de optie krijgen om een cadeaubon(nen) van 5 euro te kopen en die naar LC Lions aan de Vecht te brengen. ‘We krijgen bonnen van bijvoorbeeld de bakker, kaasboer en de Kruidvat,’ vertelt Hanny Fluit. Zij zit al jaren bij LC Lions aan de Vecht en is sinds 2 jaar voorzitter van de groep. Naast dat ze cadeaubonnen inzamelen, kopen ze van hun eigen budget ook rugzakken met schoolspullen erin voor de 34 kinderen die op dit moment in Stichtse Vecht zitten vertelt Hanny: ‘Toen we ze vroegen waar ze vooral behoefte aan hadden zeiden ze natuurlijk als eerste hun vader. Maar als snel daarna kwamen ze met het idee van een rugzakje voor naar school.’  

Dit is niet de eerste actie waar LC Lions aan de Vecht aan mee heeft gedaan. Zo hadden ze de eerste paar jaren het Anne Frank project. Hierbij konden kinderen in groep 8 een foto insturen met als thema vrede en verbinding dat verbonden werd aan een crowdfundingsactie. ‘Er was namelijk te weinig geld voor scholen om naar het Anne Frank huis te gaan. Met deze actie konden kinderen uit groep 8 er toch heen,’ vertelt Hanny Fluit. Deze actie trok altijd veel publiek, maar moest door corona uiteindelijk gecanceld worden. Maar dat hield hun niet tegen zegt Hanny: ‘We hebben de in de afgelopen tijd meegedaan aan ‘Swim to Fight Cancer’, ‘Eat to Fight Cancer’ en ‘Drink to Fight Cancer’ om een mooi geldbedrag op te halen.’ Daarnaast helpen ze nu al een ander halfjaar Larissa van den Berg met het kerstpakketten project. Hierbij staan ze ook op de markt, maar dan in november, waarbij ze cadeaubonnen inzamelen die naar de voedselbank gaan, waar de kerstpakketten dan worden gemaakt. Redacteur Jurre van Drumpt was hierbij en zijn verhaal kun je hier lezen. Met de actie die ze nu aan het doen zijn hoopt LC Lions aan de Vecht 2000 euro op te halen en deze bonnen persoonlijk te kunnen overhandigen aan de vluchtelingen.  

Flyers die bij winkels en kraampjes komen te hangen

Larissa van den Berg 

Larissa va den Berg is degene die LC Lions aan de Vecht en andere organisaties en bedrijven heeft benaderd om te vragen of zij mee willen helpen om geld en spullen in te zamelen voor de vluchtelingen in Breukelen. Dit doet zij in samenwerking met Mike Lodder. Hij begon met de crowdfundingsactie voor de vluchtelingen in Breukelen en omgeving die u hier kunt vinden. Ook is Mike onlangs geïnterviewd door mederedacteur Teun de Graaf. Zijn interview met hem kun je hier zien. 

‘De cadeaubonnen die door LC Lions aan de Vecht worden ingezameld zullen eerlijk verdeeld worden, waarbij er wel natuurlijk rekening gehouden wordt met wie er in het gezin zit. Zo geven we een cadeaubon van de Intertoys sneller aan een gezin met een kind in plaats van een gezin met alleen volwassenen,’ vertelt Larissa.

Plannen

Daarnaast zorgde Larissa met Mike ervoor dat vele vluchtelingen onderdak kregen en dat de kinderen naar school kunnen. ‘Op eigen initiatief hebben vier basisscholen in Breukelen samen de koppen bij elkaar gestoken en sinds vorige week vrijdag kunnen de kinderen 4 ochtenden in de week naar school om les te krijgen,’ vertelt Larissa.  

Bovendien heeft Larissa contact gezocht met de voedselbak en de kledingbank. Nadat ze zich hebben aangemeld, krijgen de vluchtelingen bij de voedselbank elke week een gratis pakket. Bij de kledingbank mogen ze de eerste keer gratis shoppen waarna ze elke week een aantal kledingstukken mogen meenemen. 

Ook heeft KPN vijftig prepaid simkaarten ter beschikking gesteld van 100 Euro. Bovendien zijn er verschillende caterings die hebben laten weten aan Larissa dat de vluchtelingen elke week gratis langs mogen komen voor eten.  

Financieel worden ze ook gesteund laat Larissa weten: ‘Elke familie krijgt per persoon een envelop met leefgeld, waar ze hoog noodzakelijke middelen van kunnen kopen. Zo was er namelijk een moeder die met haar twee kinderen naar Nederland was gekomen en al haar spaargeld had meegenomen. Echter wordt Oekraïens geld nergens in de buurt meer geaccepteerd.’  

Zo probeert Larissa met Mike en alle andere mensen die meehelpen de vluchtelingen te ondersteunen.  

Voedselbank Stichtse Vecht 

Zoals net werd verteld, kunnen vluchtelingen zich aanmelden bij Voedselbank Stichtse Vecht om elke week gratis een pakket met voedsel te kunnen halen. ‘Op dit moment hebben we aanmeldingen van ongeveer 71 vluchtelingen. Dus dat is rond de dertig pakketten elke week,’ vertelt Aartje Roetman. Zij zit bij het intaketeam en zorgt voor al het voedsel dat in de pakketten komt. In zo’n pakket zitten producten zoals: brood, groente, vlees, thee en fruit. Vooral producten die nodig zijn om dagelijks gezond te kunnen eten. Deze pakketten kunnen dan families voor drie dagen verzorgen aan eten. ‘Als er een kind jarig is, dan doen we er ook nog een cadeautje bij.’  

Over de auteur

Abel Aikema

Probeert van elke dag een boeiende dag te maken. Houdt van films, documentaires , nieuws en alles wat met beeld te maken heeft. Honger naar kennis. Dol op lekker eten, en zonder muziek geen leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *