Prijsstijging voor whiskyliefhebbers: ‘Dit zal helaas nog wel een lange tijd gaan duren’

Prijsstijging voor whiskyliefhebbers: ‘Dit zal helaas nog wel een lange tijd gaan duren’

Vanwege de oorlog in Oekraïne worden veel producten een stuk duurder, waaronder whisky. Producten als zonnebloemolie en benzine zijn al een stuk duurder geworden en de verwachting is dat nog meer producten zullen volgen. Oekraïne staat niet bekend om de export in whisky maar ook hier is een prijsstijging in aanloop. Hoe komt dit eigenlijk?

Whisky zelf komt niet of nauwelijks uit Oekraïne, maar één van de belangrijkste ingrediënten wel: graan. Denk hierbij aan gerst, rogge, maïs of tarwe. Vanwege het conflict in Oekraïne is er een wereldwijde schaarste in graan. Volgens de International Grains Council, wat het hoogste toezicht houdt op de internationale graanhandel, was Oekraïne vorig seizoen de nummer vier van de wereld wat betreft export. Het ministerie van Economische Zaken van Oekraïne heeft vorige week laten weten dat de graanexport in maart vier keer zo klein was als in februari. Een gevolg hiervan is dat er een schaarste aan graan is ontstaan en ook graan uit andere landen is een stuk prijziger geworden.

In de whiskyhandel merken ze de gevolgen van de schaarste in graan erg goed. Henrik Krijnen, eigenaar van de exclusieve drankenwinkel World Wine & Whisky, vertelt dat hij ook de gevolgen ervaart van het tekort: ‘Ik koop niet heel veel nieuwe of reguliere whisky’s in, alleen de meest exclusieve edities. Daar merk ik wel dat de schaarste toeneemt, waardoor de levertijden behoorlijk langer zijn, of zelfs niet leverbaar zijn. Eén van de factoren die hierin meespeelt is het tekort aan graan.’

Brandstof

Een andere reden die zorgt voor de prijsstijging in whisky is de hoge brandstofprijs. Sinds de Russische invasie in Oekraïne is brandstof met ruim 30% gestegen, zo meldt de Trouw. Veel olie werd hiervoor gewonnen uit Rusland maar oliegiganten als Shell en BP zijn gestopt met Russische oliewinning. Krijnen vertelt dat de hoge brandstofprijs hand in hand gaat met hoge containerprijzen. Ook de Brexit heeft volgens hem geleid tot verhoogde exportkosten. Dit alles vertaalt zich terug in de productiekosten van de sterke drank.

Hoge vraag

Terwijl alle factoren in het productie- en transportproces duurder worden, is de vraag naar whisky heel erg toegenomen. De afgelopen 30 jaar is de vraag naar whisky geleidelijk gestegen, maar sinds de coronapandemie is er een enorme groei in de vraag te zien. ‘De vraag is nog steeds enorm’, aldus Krijnen. Hij vertelt dat dit hoogstwaarschijnlijk zal betekenen dat zowel de inkoopprijs als de verkoopprijs van whisky zal stijgen.

Duurder voor consument

De prijs van whisky zal voor de consument ook fors stijgen hoogstwaarschijnlijk. Maar ook andere alcoholische dranken zullen toenemen in kosten: ‘Alle producten zullen helaas gaan stijgen in prijs, dus ook wijn, whisky, Champagne en andere dranken. Denk hierbij aan dat de glazen flessen duurder worden, de kurken, het labelen, de transport, en de ingrediënten zelf’, aldus Krijnen.

Of en wanneer de prijzen weer zullen dalen, valt nog te bezien. Krijnen ziet het somber in voor de whiskyliefhebbers: ‘Dit zal helaas nog wel een lange tijd gaan duren. Ik verwacht niet dat de prijzen zullen zakken, zeker niet op korte termijn.’ Volgens hem kan dit pas stapsgewijs gebeuren wanneer Oekraïne weer volop graan kan leveren.

Over de auteur

Stefan Brugts

Stefan Brugts is een 19 jarige journalist die schrijft voor de NOSV. Hij groeide op in Maarssen, in de gemeente Stichtse Vecht, waar hij veel over schrijft. Daarnaast loopt hij al een aardige tijd rond in de hiphop scene en dit is dan ook zijn voornaamste specialisatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.