Minimaal drie locaties binnen Stichtse Vecht krijgen een lachgasverbod

Minimaal drie locaties binnen Stichtse Vecht krijgen een lachgasverbod

Foto: Sheadon Gunput

De gemeenteraad heeft een motie aangenomen, waarin gepleit wordt voor een lachgas verbod op drie locaties binnen de gemeente. Het gaat om de parkeerplaatsen bij voetbalvereniging OSM’75, de Maarsseveense Plassen en de Maarssense hockeyvereniging. Dit is omdat er op deze locaties veel gebruik wordt gemaakt van de drug.

Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond heeft een motie ingediend om het gebruik van lachgas op enkele plekken binnen de gemeente te verbieden. De reden hiervoor is dat de gemeente Utrecht deze maatregel al genomen heeft, waardoor Stichtse Vecht last krijgt van het zo geheten waterbedeffect. Utrecht grenst namelijk aan de gemeente en het probleem zal daarom mogelijk verschuiven naar Maarssen.

Hockeyclub

Riëtte Habbes van Samen Stichtse Vecht diende ook een soort gelijke motie in, deze gaat vooral over de veiligheid en handhaving bij de hockeyclub in Maarssendorp. Het heeft ook een reden dat Habbes specifiek de hockeyclub benoemde: ‘Bij de parkeerplaats van de club wordt ontzettend veel overlast ervaren door lachgasgebruikers en dat is natuurlijk ook lastig voor de jeugdleden van de vereniging, die daar zelfstandig langs moeten fietsen. De reden om deze parkeerplaats af te sluiten is dat naast het lachgasgebruik, het ook veelvuldig als afwerkzone wordt gebruikt. Daarom hebben wij onze motie wat breder getrokken dan alleen het lachgas probleem.’

Lachgasverbod

De reden dat er gekozen is om op deze specifieke locaties lachgas te verbieden, is dat deze parkeerplaatsen afwerkzones zijn. Zo is Maarssenbroek een populaire locatie om lachgas te verkopen. Vooral bij OSM’75 zien clubleden en voorbijgangers dat lachgas gebruikt en verkocht wordt. Waarom lachgas nog niet volledig verboden wordt, komt door hoe de huidige wetgeving momenteel in elkaar zit, volgens Habbes. Wanneer het verbod ingaat en of er nog meer plaatsen toegevoegd worden aan dit lijstje is nog even afwachten. De burgermeester is namelijk met de nodige ambtenaren bezig met een onderzoek naar dit probleem.

Jongeren

Herman van Stichting Drugsinformatie & Preventie vindt het een goed idee dat de gemeenteraad dit besluit heeft genomen: ‘Het verbaast me dat het gebruik van lachgas nog niet verboden is. Het enige wat verboden is, is de straatverkoop van lachgas. Alleen wordt lachgas tegenwoordig niet meer op straat verkocht. Het gaat allemaal via sociale media, omdat straatverkoop gewoon verboden is. Lachgas is schadelijker dan de meeste denken en daarom is elk verbod meegenomen.’

Volgens de stichting zijn jeugdigen extra vatbaar voor lachgas. Het is volgens hen daarom goed dat de gemeente het verbod invoert bij plekken waar jongeren vooral komen. ‘Jongeren zijn zeer kwetsbaar voor lachgas, omdat ze nog niet volgroeid zijn. Daarnaast zijn ook mensen die vanwege hun leefwijze minder B12 hebben dan andere mensen. Zo hebben vegetariërs en veganisten minder vitamine B12. Jongeren en mensen die dus een mindere vitamine B12 inname hebben zijn extra vatbaar voor lachgas.’ Volgens Drugsinformatie & Preventie kan het gebruik van lachgas dus, doordat jongeren vatbaarder zijn voor lachgas dan volwassenen ook extra schade aan hun lichaam aanbrengen. ‘We weten al dat lachgas hersen- en neurologische schade te weeg kan brengen. Inmiddels is er ook al bewezen dat er een toename is in het aantal hartinfarcten bij tieners en twintigers. Dit is ook te herleiden naar het lachgas gebruik in het verleden.’

Verslaggever Teun de Graaf is op pad geweest naar de Maarssense Hockeyvereniging. Hier heeft hij met voorzitter Xenia Schönfeld en een paar hockeyers over dit probleem gepraat. Zijn reportage is hieronder te bekijken.

Over de auteur

Sheadon Gunput

Sheadon Gunput is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sheadon zijn interesses liggen vooral bij entertainment en technologie. Zijn vrije tijd spendeert hij vooral aan gamen en basketbal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *