Imker Wil Merkus: ‘De mens is gewoon vervreemd van de natuur’

Imker Wil Merkus: ‘De mens is gewoon vervreemd van de natuur’

Bijenstal in Breukelen brengt de bij dichter bij de mens

Dit weekend is de vijfde Nationale Bijentelling. Het initiatief moet inzicht geven in hoe het er voor staat in Nederland met de bijen, een diersoort die bedreigd wordt. Via de site nationalebijentelling.nl kan iedereen helpen met het inzicht krijgen in het aantal bijen dat rondvliegt in Nederland. Wil Merkus zal dit jaar ook weer meedoen met de telling. Merkus is voorzitter van afdeling Vechtstreek van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). De negenenzeventigjarige uit Willis kwam via familie en vrienden het bijenvak in en leerde door mee te kijken. Sinds 1985 heeft Merkus verschillende bijenvolken verzorgd. Een imkersdiploma heeft Merkus niet, maar met 40 jaar ervaring heeft hij de kennis en ervaring om de afdeling Vechtstreek voor te zitten.

‘Als je telt en een reeks van jaren hebt kun je wat zeggen over de cijfers. Maar met alleen tellen ben je er niet, het zegt niks over de oorzaak van waarom het slecht gaat met de bijen. En dat is juist belangrijk als je iets wil doen aan de slechte cijfers.’ zal Merkus dit weekend ook de door hem getelde bijen opgeven.

Woestijnen

Waarom het zo slecht gaat met de bijen ligt aan verschillende factoren zo weet Merkus. ‘Weilanden zijn voor bijen als woestijnen. Nederland staat vol met twee soorten gras. Er zijn amper paardenbloem of andere bloemen in het landschap. Eigenlijk moet een weiland er uit zien als een Zwitserse alpenwei met verschillende soorten bloemen. En dat gebeurt dus niet. Nederland is een grasland en daar gaat het heel, héél slecht mee.’ Dit is onder andere te zien aan dat het slecht gaat me de bijen, die veel belang hebben bij biodiversiteit. En dit zal uiteindelijk ook impact hebben op ons als mensen. Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van de eetbare gewassen en 90% van de wilde planten in ons land. Zonder bijen komt ons eigen voedsel in gevaar.

Vervreemd

Als we de bijen een kans willen geven, moet er meer actie ondernomen worden. Het gaat namelijk slecht met de bijen in Nederland, van de 360 soorten bijen is de helft bedreigd. Merkus licht toe: ‘Het is niet dat er niks gedaan wordt, boeren krijgen wel geld om de natuur aan de randen van hun land de ruimte te geven. Hierdoor krijg je een meter breed natuurgebied. Dit helpt wel, maar stelt weinig voor. Om meer voor de bijen te doen zouden gemeente bloem houdende bomen moeten gaan planten. Deze bomen zijn voor de mens alleen minder handig om langs de weg te hebben staan door afbrekende takken, grote vallende vruchten en kwetsbaarheid voor ziektes. Eigenlijk is hier hetzelfde aan de hand als bij de weilanden: de mens is gewoon vervreemd van de natuur.’ We luisteren meer naar de behoeftes van mensen dan naar wat de natuur nodig heeft. Als we het belangrijk vinden dat er gewassen bestuift worden en er biodiversiteit is, zullen we iets moeten ondernemen. Hierbij kan de bijentelling helpen inzicht te krijgen in de bijenstand binnen Nederland.

Over de auteur

Bram Braat

Bram Braat (2002) is eerstejaars journalistiekstudent aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heeft hij havo gedaan op de Vrijeschool in Zutphen. Hij maakt producties over de Stichtse Vecht voor de NOSV.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.