Verkenning gemeenteraad Stichtse Vecht, de partijen reageren

Verkenning gemeenteraad Stichtse Vecht, de partijen reageren

Foto: Ron Stomp

Afgelopen week werd het eerste verkenningsrapport gepubliceerd, hierin is de conclusie van de verkenner medegedeeld. Verkenner Yvonne van Mastrigt spreekt met alle partijen na de verkiezingsuitslag, om tot een nieuw coalitieakkoord te komen. Streekbelangen, de Partij van de Arbeid en het Vechtse Verbond geven hun reactie op de gevoerde gesprekken met Van Mastrigt.

Positie Streekbelangen in verkenning

Karin van Vliet, lijsttrekster van Streekbelangen, gaf aan dat ze ‘zeer te spreken’ was over de gang van zaken tijdens deze verkenningsperiode. Streekbelangen heeft bij de verkiezingen haar drie zetels weten te behouden. De partij wordt gezien als een goede kandidaat voor de coalitie, zo schrijft de verkenner: ‘Streekbelangen wordt door vrijwel alle partijen als een logische en constructieve mogelijke coalitiepartner gezien.’ Van Vliet wil zelf liever in de coalitie zitten: ‘Het is belangrijk dat de coalitie stabiel is, maar vooral ook stabiel blijft. Wij helpen daar graag aan mee.’ Maar het belangrijkste voor Van Vliet is dat er aan de wens van de kiezers voldaan wordt. ‘We zijn gekozen en gevormd door de kiezers, het zou gek zijn als we dan geen belangen van hen zouden verdedigen.’ De wens over het nogmaals betreden van de coalitie was al langer het plan van Van Vliet. ‘Onze achterban zou graag zien dat wij de coalitie in treden, zodat we echt het belang van onze kiezers aan het licht kunnen brengen.’ 

Partij van de Arbeid heeft geen ambitie voor een plek in de coalitie

Lukas Burgering, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, laat weten dat de partij geen prioriteit legt voor een plek in de coalitie. ‘Wij laten ons enigszins terugzakken, na het verliezen van een zetel hebben wij geen ambitie om bij de coalitie te horen.’ Burgering meldt wel: ‘Mocht de PvdA nodig zijn om de coalitie rond te krijgen, dan is het voor ons wel bespreekbaar. Wij hoeven alleen niet bij de grote zes te horen.’ Met de ‘grote zes’ bedoelt Burgering de partijen met de meeste zetels, Lokaal Liberaal, de VVD, D66, Streekbelangen, het CDA en de CU-SGP. Burgering vindt dat Van Mastrigt, tevens lid van de PvdA, goed werk levert: ‘De verkenner levert goed werk, er wordt erg goed geluisterd naar onze wensen en het verkenningsgesprek wordt met open vizier gevoerd.’ Voor Burgering zou de ideale coalitie liggen bij een progressief beleid. Hij ziet dan vooral een coalitie voor ogen met linkse partijen, waarbij er veel aandacht geschonken wordt aan de thema’s wonen en het armoedebeleid. 

Het Vechtse Verbond niet eens met verkenningsrapport

Mieke Hoek is de fractievoorzitter van het Vechtse Verbond, zij heeft met haar partij één zetel weten de bemachtigen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hoek zit 20 jaar in de gemeenteraad, zij laat weten dat deze verkenningsfase heel erg verschilt van de andere jaren. Het Vechtse Verbond hoopt namelijk op een plek in de coalitie, zo meldt Hoek. Echter, Yvonne van Mastrigt heeft laten weten in haar rapport dat er een kleine kans is op een plek in de coalitie voor de partij: ‘Hoewel ook Het Vechtse Verbond heeft aangegeven bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen nemen, is de partij te klein (een zetel) om een mogelijke wethoudersplek te kunnen verantwoorden.’ Hoek meldt het volgende over het rapport. ‘De opmerking in het rapport dat een partij met 1 zetel te klein is om deel te nemen aan het college vindt Het Vechtse Verbond te kort door de bocht. Het gaat er om wat men te bieden heeft, in plaats van dat men naar het aantal zetels kijkt.’ 

Over de auteur

Wesley Koopman

Wesley Koopman is eerstejaars student aan de school voor Journalistiek te Utrecht. Wesley's interesses liggen bij sport en politiek. Wesley vindt het leuk om producties te maken over evenementen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.