‘Het was een hele bijzondere tijd waarin verdriet en mooie gebeurtenissen heel dicht bij elkaar lagen’

‘Het was een hele bijzondere tijd waarin verdriet en mooie gebeurtenissen heel dicht bij elkaar lagen’

Nederland is slecht voorbereid op een eventuele coronagolf in de herfst. Een nieuwe lockdown zou een reëel scenario zijn, kwam deze week in het nieuws. Loura Tebben, uit Maarssen, is klinisch verpleegkundige bij het UMC in Amsterdam en heeft vanaf de eerste golf op de corona-afdeling gestaan. Loura vertelt over haar ervaringen in het ziekenhuis en deelt haar zorgen over de toekomst.

 

Ervaringen

‘Het was een hele bijzondere tijd waarin verdriet en mooie gebeurtenissen heel dicht bij elkaar lagen. De eerste patiënt die bij ons werd opgenomen was een vrouw van 54. Zij kwam net terug van wintersport met haar gezin en had astma, maar heeft daar nooit veel klachten van gehad. Zelf had ze nauwelijks klachten maar haar zuurstof in het bloed was zo ontzettend laag dat haar lichaam daar grote schade aan ondervond. Tien minuten na opname werd ze meteen overgeplaatst naar de intensive care en aan de beademing gelegd. Binnen een week had de covid zulke grote schade in haar longen aangebracht waardoor er in haar longen gaten zijn ontstaan. Uiteindelijk is ze na 4 maanden op de IC overleden. Het schrijnende aan dit verhaal is dat zij zich niet ziek voelde, wakker en adequaat naar de IC ging, en met haar volle bewustzijn in slaap werd gebracht met de onzekerheid hoe en of ze weer wakker zou worden.

Ook hebben we meerdere echtparen gehad, die hand in hand kort na elkaar stierven. Er was er bijvoorbeeld één waarbij de vrouw onderliggend lijden had en de man niet. Het was december en zij was al sinds de start van de lockdown in maart niet meer naar buiten geweest. Hij deed alleen de boodschappen en kwam verder ook niet buiten. Ze hebben hun kinderen en kleinkinderen alleen door het raam gezien. Op een gegeven moment werd hij ziek en werd bij ons opgenomen, zij volgde een dag later. Hij voelde zich extreem schuldig omdat hij tijdens het boodschappen doen is besmet en zij daarom ziek werd. Uiteindelijk stierf zij en een dag later hijzelf ook.

Werkdruk

Niemand wist precies wat ons te wachten stond. Het was spannend, maar ook heel eervol en interessant om aan het ” front” te staan. Op een gegeven moment leer je steeds meer over de ziekte en weet je wat je kan verwachten. Fysiek was het zwaar dat je soms uren in beschermende kleding in isolatie stond. Op mentaal gebied was het lastig omdat dat je heel veel mensen binnen ziet komen; jong en oud, vaders, moeders, kinderen. Voorheen gezond, en puur door de covid zo ziek dat ze moeten vechten en vrezen voor hun leven. Na een tijdje ken je ook de statistieken. Het voelde een beetje als Russisch roulette.

Ik kan mijn werk goed loslaten en dit voldoende van mij afpraten. Ik heb er zelf mentaal dan ook weinig last van gehad. Tuurlijk kon ik wel eens heel verdrietig thuiskomen maar gelukkig kon ik dit ook weer loslaten. Echter, en groot deel van mijn team kampt nog steeds met mentale klachten die ontstaan zijn door de werkdruk.

Toekomstperspectief

Het nieuws dat Nederland slecht voorbereid is op een volgende golf baart mij eerlijk gezegd wel veel zorgen, maar niet zozeer vanwege het virus zelf. Ik denk dat we nooit meer helemaal van covid afkomen. Ik verwacht dat het nu zoals het griepseizoen in de herfst weer komt opwaaien. We zien dan altijd meer patiënten met een kwetsbare gezondheid verschijnen. Op zich is dat niet erg, maar wel als dit de reguliere zorg verdrukt. Gezien het tekort aan verpleegkundigen alleen maar toeneemt, zal dat voor grote problemen zorgen in de nabije toekomst.

Om het beroep aantrekkelijker te maken, moet er echt iets gedaan worden aan de salarissen om zo de concurrentie met het bedrijfsleven aan te kunnen. Het is aantrekkelijker om ergens te werken waar je goed betaald wordt en dit is voor sommigen dan ook een reden om de zorg te verlaten. Het draaien van nachtdiensten wordt ook vaak als reden opgegeven waarom mensen een andere baan gaan zoeken. Een betere balans tussen werk en privé en meer hersteltijd na wisselende diensten kan ons beroep ook veel goed doen.

Daarnaast kan je door de administratiedruk af te laten nemen, meer tijd besparen en zo kan de zorg efficiënter ingedeeld worden. De regels waar je op papier aan moet voldoen, zorgen ervoor dat je veel tijd kwijt bent aan, in naar mijn ogen, schijnveiligheid.

Waardering

Van de schreeuw om meer waardering voor de zorg, die veelal klonk tijdens de hoogdagen van de pandemie, zie ik helaas niet veel terug. Afgelopen september was er nog geen akkoord voor een nieuwe CAO, terwijl deze in januari 2021 al in werking had moeten gaan. We hebben vanuit de vakbonden om deze reden meerdere acties gevoerd. Uiteindelijk zijn de vakbonden akkoord gegaan met de CAO, maar helaas is de uitwerking hiervan nog steeds niet rond.’

Over de auteur

Stefan Brugts

Stefan Brugts is een 19 jarige journalist die schrijft voor de NOSV. Hij groeide op in Maarssen, in de gemeente Stichtse Vecht, waar hij veel over schrijft. Daarnaast loopt hij al een aardige tijd rond in de hiphop scene en dit is dan ook zijn voornaamste specialisatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.