Orkest SDG Tienhoven bestaat honderd jaar: ‘Als vereniging moet je je altijd blijven inzetten voor de ontwikkeling van muziek’

Orkest SDG Tienhoven bestaat honderd jaar: ‘Als vereniging moet je je altijd blijven inzetten voor de ontwikkeling van muziek’

Foto: Bert de Graaf

Dit jaar bestaat Orkest SDG Tienhoven honderd jaar. Dit werd gevierd met een concert op vrijdag 20 mei. Bert de Graaf is al lid sinds 1960 en zag met eigen ogen hoe het orkest, ondanks moeilijke tijden en veranderingen, een succes bleef.

Les van een bakker
‘Ik woon al mijn hele leven in het prachtige Tienhoven. In 1960 werd ik op elfjarige leeftijd lid van de muziekvereniging. Een bakker die muzikant was leerde ons de eerste beginselen. Hij gaf ons les in zijn bakkerij! Al vrij snel mochten we meespelen in het grote orkest. Ik ben begonnen op de althoorn en dat was in die tijd een vrij gebruikelijk instrument in de wereld van fanfare. Later ben ik overgestapt naar de waldhoorn en weer later naar de bastuba. De bastuba is het grootste blaasinstrument dat er is en vormt als grondtoon de basis voor het orkest. Het is een ontzettend mooi instrument om te spelen en ik doe dit nog steeds met veel plezier!’

Ontstaan orkest
‘In 1922 gaf muziekvereniging Breukelen een concert in Breukeleveen. Mensen uit Tienhoven zagen dit en kregen het idee om zelf ook een muziekvereniging op te richten. Zo is ons orkest ontstaan. In die tijd was er niet veel vertier. Muziek is door de eeuwen heen al iets wat ons allen verbindt. Vroeger was er een orgel bij de kerkdiensten en sommigen hadden een piano thuis maar daar hield het wel mee op. Toen de muziekverenigingen ontstonden vervulde dat al snel een belangrijke rol in het leven van mensen. Ik heb het ook nooit anders meegemaakt. Mensen die met ons meedoen, zoals gastspelers, geven vaak aan dat er zo’n warme sfeer is bij ons orkest. Als “buitenstaanders” dit aangeven dan is dat een gelukkige zaak’.

Blijven bestaan
‘In een eeuw zijn er natuurlijk veel gebeurtenissen die invloed hebben op een orkest. Zo weten we dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel blaasinstrumenten verstopt zijn door leden. Het koper was erg gewild en hadden ze anders in moeten leveren bij de bezetter. Ze hebben doorgespeeld tot dit niet meer mogelijk was en toen werden de instrumenten veiliggesteld tot na de oorlog’.

‘Toen ik lid werd zaten er twee vrouwen in het orkest. Inmiddels zijn dat er veel meer. Misschien zitten er nu wel meer vrouwen bij dan mannen! Wat dat betreft zijn we vooruitstrevend. Ons orkest is ook ontzettend gegroeid met de jaren. Nu bestaat het uit zo’n 45 leden. Hierdoor kunnen we ook andere composities en arrangementen spelen die we met een kleinere bezetting van instrumentsoorten niet aan kunnen. Ook qua organisatie en financiële positie loopt het een stuk beter wanneer er meer mensen zijn om de taken over te verdelen. Ik ben van 1973 tot enkele jaren geleden penningmeester geweest en heb ervaren hoe de financiële zaken werken bij een muziekvereniging’.

Projecten
‘Elke donderdag repeteren we met ons orkest. Het is best een lange avond. Voor professionals is muziek maken echt topsport. Voor amateurs is dit natuurlijk wel iets anders maar iedereen probeert zich in zijn eigen tijd voldoende voor te bereiden zodat ze mee kunnen komen met de rest. Voor de één gaat er meer tijd in zitten dan voor de ander want je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan je hobby wil besteden. Als je het leuk vindt heb je er tijd voor over’.

‘Naast ons komende ”Promsconcert SDG 100 Jaar!” op 26 november 2022 hebben we nog veel andere dingen gedaan. We hebben al twee keer een CD opgenomen en al zes keer eerder een groot promsconcert gegeven. Optredens compleet met solisten, zangers en popformaties. Complete muziekhappenings met  zo’n zeshonderd man in de zaal. Het klinkt misschien eigenwijs, maar daar zijn we toch wel erg trots op! In 2013 zijn we gestart met het KOMM-project, Kinderen Ontdekken Muziek Maken. We hebben hiervoor een subsidie gekregen van o.a. het Oranjefonds en Gemeente Stichtse Vecht. Dit gaf ons locaal de mogelijkheid om kinderen op basisscholen te enthousiasmeren en met instrumenten te laten kennismaken. Vervolgens kunnen de kinderen zich bij ons verder bekwamen en een fantastische hobby beginnen. Ik mijn geval “een hobby voor het leven”. Als je als vereniging niks doet, dan blijf je niet stilstaan maar loop je achteruit. Misschien is dat een reden waarom er soms muziekverenigingen verdwijnen. Als vereniging moet je je altijd blijven inzetten voor de ontwikkeling van muziek’.

Verslaggever Yael Muñoz was aanwezig bij een repetitie van orkest SDG Tienhoven en sprak met enkele leden:

Over de auteur

Esther Abels

Esther Abels is geboren op 2 mei 1994 in Enschede. Ze is momenteel eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht en heeft de ambitie om de kant van misdaadjournalistiek op te gaan. Ze hoopt in de toekomst eigen documentaires te kunnen maken en boeken te kunnen schrijven. Naast Journalistiek zingt en acteert ze en schrijft ze eigen muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.