‘Turfygang draait natuurlijk om muziek, maar dit meemaken met je vrienden is het allermooiste’

‘Turfygang draait natuurlijk om muziek, maar dit meemaken met je vrienden is het allermooiste’

De groep Turfygang aan het optreden bij TivoliVredenburg

In Maarssen is in de afgelopen twee jaar een groep jongens ontstaan die muziek maken met de naam Turfygang. Ze treden op bij verschillende locaties zoals TivoliVredenburg en hebben hits als ‘ABC’ en ‘Buren’. Joris van Oostveen is één van de oprichters van de groep en is daarnaast ook de producer. Hij vertelt wat zijn rol is in de groep en hoe het maken van liedjes op zijn kamer steeds groter werd. 

Ontstaan 

‘Het begon allemaal bij een vriend van mij. Ik ging namelijk vaak met die vriend naar Frankrijk en één keer vertelde hij me dat een klasgenoot van hem, genaamd Mesto, housemuziek maakt. Toen ik dit hoorde wekte dit mijn nieuwsgierigheid en vroeg ik me af hoe hij dat deed. Hierna ben ik zelf begonnen met beats maken op de computer van mijn ouders. Ik begon een beetje te kloten en dat werd steeds serieuzer. Uiteindelijk ging ik dit ook samen met vrienden uit mijn hockeyteam doen. Als we dan klaar waren met trainen en we hadden zoiets van: “Ja wat gaan we nu doen?” stelde ik voor om bij mij thuis muziek te gaan maken. Dan gingen we met z’n allen een beetje rappen en beats creëren. We namen het niet heel serieus en deden het ook meer voor de grap. Dit werd een wekelijks iets. Dus elke week kwam dan Koen langs en met hem ging ik de tekst en beats bedenken. Zo is “Bootycall” en “Je Voelt Ons ontstaan”.  

Daarnaast kwam de hele groep vaak samen om bier te drinken en met elkaar te chillen. Hierdoor kwamen we ook met teksten voor onze liedjes. We willen namelijk laten zien dat het niet alleen om Koen en mij gaat maar over iedereen, dit proberen we terug te laten horen in de teksten. Op een gegeven bedacht iemand om de liedjes op Spotify te zetten omdat het anders steeds zo moeizaam ging met Soundcloud. Zo werd het muziek van onze hele vriendengroep.  

Rollen 

Ik ben de producer en ik zing ook samen met Koen op de muziek. Dus Koen en ik hebben een belangrijke rol. Want zonder ons is er geen muziek. Wij beginnen ook vaak samen aan een lied, denk zo aan het schrijven van. Dan zitten we in mijn kamer en praten we samen of we inspiratie hebben gekregen van een ander liedje of artiest. Dat neem je dan mee in het creatieve proces. Ik maak de beats, maar Koen zit er dan naast en zegt wat lekker en leuk klinkt. Dat is vooral fijn als je ergens over twijfelt. Dan is die beat af, en dan beginnen we met het schrijven van de teksten. Hier zijn we dan een hele dag mee bezig. Want een beat maken doe ik met mijn ervaring zo, maar bij een tekst schrijven moet je wel meer nadenken.  

Daarnaast gaan wij nu samen ook meer over de financiële dingen, we zijn namelijk een bedrijfje geworden omdat we natuurlijk shows doen en daar geld mee verdienen. Maar wat onze groep zo mooi maakt is dat iedereen een beetje anders is. De een trekt sneller zijn mond open en de andere wordt altijd een beetje gepest. We hebben een zakelijke kant, maar we zijn wel nog vrienden. Daar zit dus wel een dynamiek in de groep. Bovendien heeft iedereen een rol. De een is druk bezig met dingen posten op Social Media en de andere is tourmanager. En dat maakt ons Turfygang.  

Belevenis 

Vooral het proces voor en na het optreden vind ik altijd bijzonder. Het zingen is natuurlijk ook leuk, maar alles wat erbij komt kijken voelt fijn. Als we dan ergens om 00:00 moeten zijn, gaan we eerst bij iemand samen koken en drinken we nog wat samen. Dan zijn we daar rond 23:30 en gaan we zingen. Na het optreden praten we backstage gezellig nog wat bij en gaan we nog even langs de Mac. Je maakt veel mee en dat je elkaar vaak ziet maakt het zo leuk, zo heb ik met Turfygang al veel toffe dingen mee mogen maken. Denk zo aan langskomen bij radiostations en bij feestjes optreden. Maar afgelopen week was toch wel echt ons hoogtepunt bij TivoliVredenburg, het was een super goeie show en alles liep lekker. Dat ons lied Buren goud werd, omdat het meer dan acht miljoen luisteraars had, was ook een hoogtepunt. 

Naam 

Vaak krijgen we ook de vraag waarom we Turfygang heten. Die naam kwam door mijn Xbox 360, toen ik een account had aangemaakt kreeg ik de naam “TurfyWLO4”. Hierna ging ik over naar de Playstation, ik nam toen deze naam mee en al gauw werd ik door iedereen Turfy genoemd. Op een gegeven moment maakten we een Soundcloud account en die moest een naam hebben. Dat werd toen Turfy en de gang omdat iedereen er dan bij hoort. Later werd het Turfygang, want dat staat voor mij en iedereen van het hockeyteam.  

Toekomst 

Als het gaat om de toekomst, zien we wel hoe het gaat. Ik heb niet echt grote toekomstplannen, omdat iedereen gaat studeren en dan wordt het lastig om nog momenten te vinden dat je samen kunt optreden. Koen en ik blijven samen muziek maken en mochten we genoeg tijd hebben om ergens op te treden dan gaan we dat zeker doen. We zien wel wat er gebeurt.’ 

 

Over de auteur

Abel Aikema

Probeert van elke dag een boeiende dag te maken. Houdt van films, documentaires , nieuws en alles wat met beeld te maken heeft. Honger naar kennis. Dol op lekker eten, en zonder muziek geen leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.