GGD maakt zich klaar voor nieuwe vaccinatieronde najaar: ‘Er is een grote afname in vaccinatiebereidheid’

GGD maakt zich klaar voor nieuwe vaccinatieronde najaar: ‘Er is een grote afname in vaccinatiebereidheid’

Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft het RIVM en de GGD’s de opdracht gegeven een nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor te bereiden. Deze vaccinatieronde zal in het najaar plaatsvinden. Hierover vertelt Tessa Rijntalder meer. Mevrouw Rijntalder is manager van het coronabedrijf en eindverantwoordelijke voor onder andere vaccineren, dit doet ze in de regio Utrecht.

Najaar nieuwe vaccinatieronde

‘Er komt een nieuwe vaccinatieronde aan, dit is voor de mensen die kwetsbaar zijn. Onder politieke druk kan dit natuurlijk altijd veranderen maar op dit moment hebben we nog geen opdracht gekregen om andere doelgroepen te vaccineren, dus het gaat echt om de kwetsbare in de samenleving en die zestig plus groep.

Voorbereiding

Het belangrijkste is, is dat we locaties hebben waar we kunnen vaccineren en dat we ook personeel hebben. Gelukkig hebben we nog steeds een grote poel van medewerkers die we in kunnen zetten. We hebben ook nog een groot aantal locaties. Zo hebben we door de hele regio verspreid grotere locaties waar mensen terecht kunnen, denk zo aan Amersfoort en Utrecht, maar we hebben ook overal in de regio dichtbij locaties. Dus dat zijn kleine locaties die een aantal keer per week open zijn om mensen te vaccineren. Ook dicht bij huis.

Personeelstekort

Op dit moment zijn we dat helemaal aan het nagaan voor de komende campagne. Maar we hebben voor het onderdeel vaccineren ons personeel niet grootschalig afgeschaald. Omdat we er juist voor hebben gekozen hebben om dichtbij de mensen te zijn, daardoor hebben we ook heel veel personeel kunnen behouden. We zitten nu in de voorbereidingsfase dus we zijn nu alles heel goed aan het uitrekenen of dat uitkomt, maar we hebben ook gehoord dat we ons mogen gaan voorbereiden. Dus mocht het zo zijn dat we op sommige onderdelen te weinig personeel hebben, dan moet je vooral denken aan medisch geschoold personeel, dus artsen en prikkers, mensen die de vaccinatie kunnen zetten, dan zetten we nu vacatures uit en kunnen we de poel weer aanvullen. Maar we hebben nog een hele grote poel met beschikbare mensen die ook bij eerdere campagnes met ons hebben gewerkt en een heel groot personeelsbestand met mensen die nu nog ook dagelijks aan het werk zijn. Dus we verwachten dat we deze opdracht ruimschoots kunnen vervullen. Echter op het punt dat de doelgroepen worden aangepast dan kan dat wel anders worden. Dus de opdracht waarvoor we nu klaarstaan, dat gaan we makkelijk redden, maar als dat zo is dat er doelgroepen worden toegevoegd en dus de hele 18+ populatie zouden moeten gaan vaccineren dan zit er natuurlijk wel een risico in want dan heeft de GGD een veel grotere opdracht.  Dan wordt de uitdaging wat groter.

Stichtse Vecht

De grote locatie in Breukelen die was open van maart tot september 2021. We zijn nu in Stichtse Vecht iedere week aanwezig bij Maarssendorp in locatie de Vondel, daar zitten we van juni tot aan in ieder geval september. Daarnaast gaat nu een grote locatie in Utrecht open. Dat is natuurlijk erg dichtbij, dit komt in het oude Holland-Casino pand. Ook zullen we deze week in de regio kijken van wat er nog meer nodig is om onze inwoners zo goed mogelijk te bedienen. Ik kan me zo voorstellen dat vanaf september het voor die kwetsbare doelgroep fijn is als we straks in het eigen dorp beschikbaar zijn. Dus daar zijn we heel erg naar aan het kijken of we nog meer mogelijkheden kunnen creëren dat mensen zich dichterbij kunnen laten vaccineren.

Vaccinatiebereidheid

Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatiebereidheid groter wordt met mate mensen minder hoeven te reizen. Dus minder moeite hoeven te doen om zo’n vaccinatie te halen. Als voorbereiding op de vaccinaties zijn we nu ook op het agendapunt om te kijken hoe erg mensen bereid zijn om zich te laten vaccineren. Hier zit zeker een afname in, aangezien we uit een periode komen waarin er covid was, lockdowns en er was ook geen uitweg. Toen de vaccinaties er voor het eerst kwamen was de bereidwilligheid erg groot. Maar iedereen had natuurlijk gehoopt dat we na de eerste twee vaccinaties volledig beschermd waren. Maar helaas neemt de immuniteit bij deze vorm sneller af. Dat heeft onder andere te maken dat er nieuwe virusvarianten om de hoek kwamen. Waardoor meer vaccinaties nodig zijn, niet iedereen heeft zin om dat te doen. Je merkt namelijk nu zeker dat er toch een afname in zit en juist voor de meest kwetsbare doelgroep die we nu voor het eerst gaan vaccineren is het natuurlijk ook van groot belang dat zij die vaccinatie nu ook gaan halen. Zo zijn zij goed voorbereid en zo raakt het ziekenhuis niet weer zo overvol. Ik denk sommige mensen vooral covid-moe zijn en het vertrouwen kwijtraken. Daarnaast hebben we nu te maken met een lichtere variant, de omicron-variant, waardoor het ziekteverloop ook vaak minder heftig is. Mensen realiseren zich ook niet snel dat omdat ze zich hebben laten vaccineren dat ze de ziekte mild doormaken. ‘Goh ik heb alsnog best wel veel klachten gekregen. Ik heb een hele week in bed gelegen’ krijgen we dan te horen. Dan denk ik altijd: ja, je hebt nu een week in bed gelegen maar op het moment dat je die vaccinatie niet hebt gehad dan had je misschien wel een veel heftiger verloop gehad. Wij proberen mensen daar zo goed mogelijk in mee te nemen in communicatie, dat wordt de aankomende maanden alleen nog maar belangrijker om dat goed te doen. Dit doen we niet alleen, dit doen we met de rijksoverheid dus er wordt nu ook gewerkt aan nieuwe campagnes om mensen te informeren. Dit gebeurt dan ook binnenkort via radio en TV.

Aandacht

De aandacht die er ook was voor het virus neemt nu ook af. Zo zijn er op dit moment meer crisissen: het klimaat, Oekraïne, de boerenprotesten, noem het maar op. Covid is niet meer het nummer één nieuwsonderwerp, dus kijkers hebben bijvoorbeeld de cijfertjes niet meer zo helder als een jaar geleden. We moeten hierom veel meer moeite doen om die boodschap goed te laten verspreiden.

We blijven namelijk enorm op onze hoede voor een nieuwe variant en al helemaal een ziekmakendere variant. Dat is zeker waar zorg ligt. Want we leven nu al twee en een half jaar met Covid maar iedere keer verrast het virus ons toch weer. Zo is er nu op dit moment ook een zomergolf, dit hadden we zeker niet verwacht. Het is daarom juist belangrijk om je bijvoorbeeld te vaccineren, ook als je kijkt naar je vrijheid naar de toekomst toe. Dus dat we niet weer in een situatie komen dat we weer heel veel beperkingen hebben.’

Over de auteur

Sophie Olijve

Sophie Olijve is eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sophie’s interesses liggen vooral bij cultuur, geschiedenis en geaardheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *