Gemeente Stichtse Vecht haalt “omgekeerde” vlaggen weg

Gemeente Stichtse Vecht haalt “omgekeerde” vlaggen weg

Een omgekeerde Nederlandse vlag

Nieuwer Ter Aa – De Gemeente Stichtse Vecht haalt de zogenaamde “omgekeerde” vlaggen weg. Het doel is om half oktober alle vlaggen te hebben verwijderd. Melkveehouder Jaap Korver heeft zo zijn twijfels over deze beslissing.

Grote kans dat je de “omgekeerde” Nederlandse vlag bent tegengekomen. Nederland hangt er momenteel vol mee. Het stikstofoverschot houdt ons land in de greep. Schattingen van het RIVM geven aan dat maar liefst 40 procent van de stikstofuitstoot in Nederland van de landbouw afkomstig is. Het kabinet heeft bepaald dat de uitstoot rond natuurgebieden met 70 procent omlaag moet met als gevolg dat niet alle agrariërs hun bedrijf kunnen behouden. (Mouissie, 2022) Boeren zijn verontwaardigd en voelen zich niet serieus genomen. Het ophangen van een omgekeerde Nederlandse vlag is een van hun protestuitingen.

Echter kunnen op sommige plekken gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan wanneer er een opgehangen vlag loswaait. Nu de herfst nadert kunnen bepaalde weersomstandigheden dit risico vergroten. Het is dus noodzakelijk om de vlaggen te verwijderen, vindt de gemeente Stichtse Vecht. (Stichtse Vecht gaat ‘omgekeerde’ vlaggen weghalen, 2022) Melkveehouder Jaap Korver uit Nieuwer Ter Aa, denkt hier anders over. ‘Jonge boeren vechten voor de toekomst. Het is kinderachtig om de vlaggen weg te halen,’ vertelt hij. Korver vreest voor de toekomst van zijn bedrijf wanneer zijn zoon deze straks zal overnemen. In een aantal gebieden moet de stikstofuitstoot binnen acht jaar met 70 tot 95 procent afnemen. (Hofs, 2022) ‘Als je honderd koeien hebt mag je er tien over houden,’ aldus Korver.

De melkveehouder uit Nieuwer Ter Aa verwacht dat er alleen maar meer onrust zal komen als de gemeente de vlaggen verwijdert. ‘We willen gehoord worden. Nu voelt dat niet zo,’ geeft hij aan. De bedoeling is dat half oktober alle vlaggen in de Stichtse Vecht zijn verdwenen. Voor nu is Korver trots dat er bij hem nog wél een omgekeerde vlag wappert.

Over de auteur

Julia Koster

Mijn naam is Julia Koster (2005) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Al zo lang ik me kan herinneren schrijf ik over van alles wat mij in het dagelijks leven bezighoudt. Mijn journalistieke interesses liggen voornamelijk bij sociologie en criminologie maar ik sta ook zeker open voor andere onderwerpen. Ik ben te bereiken via dit e-mailadres: julia.koster1@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *