Middelbare school organiseert eigen ‘World Cleanup Day’

Middelbare school organiseert eigen ‘World Cleanup Day’

Het door de leerlingen geraapte afval

Maarssenbroek – Zwerfafval is een aanhoudend probleem. Vmbo-tl school de Rientjes Mavo vindt dat hier verandering in moet komen. Engels docent – Fanny Jungbluth – van de school in kwestie bedacht een heuse World Cleanup Day scholeneditie gerelateerd aan dit probleem.

Tijdens de World Cleanup Day, op 17 september, zijn duizenden mensen in Nederland afval van de straten gaan rapen, staat vermeld op de officiële site van de organisatie. Middelbare school de Rientjes Mavo in Maarssenbroek heeft een projectdag georganiseerd met de Cleanup Day als thema. Alle lessen stonden op 14 september in het teken van duurzaamheid. Daarnaast zijn de leerlingen de straat opgegaan om afval te rapen. Fanny Jungbluth, organisator van de projectdag en docent Engels op de school, verteld dat jongeren steeds vaker hun afval op straat gooien. ‘Pubers moeten zich bewust worden van de schade dat afval in de natuur aanricht. Door middel van zo’n projectdag zet je ze misschien aan het denken’, aldus Jungbluth.

Echter denkt Jungbluth dat de meeste leerlingen naar aanleiding van de projectdag niet ineens bewuster zullen leven. ‘Je hebt hier te maken met de doelgroep pubers. Ze nemen echt niet zomaar iets van je aan’, vertelt ze. Toch is het volgens haar van groot belang dat je met kinderen aandacht besteedt aan onderwerpen als duurzaamheid. Zo raapt Jungbluth geregeld, samen met haar kinderen, zwerfafval van straat. ‘Als je van jongs af aan wordt geleerd dat afval in de prullenbak hoort en niet op straat, wordt dat hopelijk een gewoonte’, vertelt ze.

Op 19 maart is de Landelijke Opschoondag 2022 waarbij iedereen welkom is om mee te helpen. Dit jaar zet een recordaantal bedrijven en organisaties zich in tegen zwerfafval. De organisatie streeft naar een schoon Nederland, 100% vrij van zwerfafval (nederlandschoon.nl, 2022).

Over de auteur

Julia Koster

Mijn naam is Julia Koster (2005) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Al zo lang ik me kan herinneren schrijf ik over van alles wat mij in het dagelijks leven bezighoudt. Mijn journalistieke interesses liggen voornamelijk bij sociologie en criminologie maar ik sta ook zeker open voor andere onderwerpen. Ik ben te bereiken via dit e-mailadres: julia.koster1@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *