Lerend sporten voor inwoners met beperkingen bij de Valkenier

Lerend sporten voor inwoners met beperkingen bij de Valkenier

De Valkenier in Maarssen (Foto Matthew Cumpson)

Voor veel uit de Vechtstreek met een ernstige verstandelijke beperking is Abrona Valkenier een tweede thuis. In het centrum krijgen zij constante zorg en sinds kort ook de mogelijkheid om te sporten. Zowel fysiek als mentaal worden de inwoners op de proef gesteld door de spelletjes van Team Sportservice Utrecht.

‘Je merkt wel groei’ noemt Macy Hartman, buurtsportcoach aangepast sporten. Toen zij voor het eerst les kwam geven was het spelletje, het opvissen van een klein visje en deze bij de correcte kleur plaatsen, nog te moeilijk voor veel van de inwoners. Maar met een aantal weken ervaring is voor de meeste sporters nu wel meteen duidelijk wat de bedoeling is. Voor Macy is dat ook het belangrijke van de lessen, het bijdragen aan zowel beweging als het helpen bij de cognitieve ontwikkeling van de inwoners.

De lessen die worden gegeven combineren bewust activiteit met opgaves die voor de inwoners ook een mentale uitdaging zijn. De inwoners moeten kleuren coördineren, maar ook bevat het spel verschillende stappen die één voor één uitgevoerd moeten worden, zo word ook de concentratie op de proef gesteld. Dankzij simpele spelletjes als deze, uitgevoerd volledig met materialen dat het zorgcentrum al in huis heeft liggen, wordt de mogelijkheid tot sporten en leren naar echt iedereen in de gemeente gebracht, zelfs de personen waarvoor het enkele jaren geleden niet een optie was.

Over de auteur

Matthew Cumpson

Hoi, ik ben Matthew Cumpson. Mijn interesses liggen in de sport, muziek en de openbare ruimte, maar ik schrijf graag over allerlei brede thema’s. Met een tweetalige opvoeding ben ik ook goed in staat om in verschillende talen te werken. In mijn vrije tijd sport ik graag, ik zit vooral op de fiets. Contact: Mobiel: 06-43936759 E-mail: matthew.cumpson@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *