Voedselbank Stichtse Vecht bereidt zich voor op drukte

Voedselbank Stichtse Vecht bereidt zich voor op drukte

Voedselbank in Maarssenbroek

STICHTSE VECHT – Gasprijzen blijven stijgen, energiekosten schieten de pan uit. Waar men vorig jaar met twintig euro een volle boodschappentas konden kopen, blijft de tas in de hedendaagse maatschappij maar halfvol. Dit zorgt voor een stijgende aantal aanmeldingen bij de Voedselbank en niet alleen de aanmeldingen zijn opvallend, ook de voorraad aan voedsel wordt steeds minder, en dat kan voor problemen gaan zorgen.

Afgelopen augustus is de hoogste inflatie ooit gemeten in Nederland. Volgens het CBS was de stijging in deze maand 12 procent. Een inflatie van 12 procent betekent dat de prijzen in augustus 2022 met 12 procent zijn gestegen in vergelijking met augustus 2021. Vooral de prijzen voor levensonderhoud zijn flink gestegen, denk aan energie- en gaskosten, maar ook boodschappen en woonlasten worden steeds duurder.

Dat zorgt ervoor dat de Voedselbanken door heel Nederland een stijging zien in de aanmeldingen die binnenkomen. Zo ook bij de Voedselbank in de Stichtse Vecht stelt mede-woordvoerder Sophia Norbart; ‘We zien voor nu een lichte stijging van een aantal gezinnen per week, maar we verwachten een grote toename de aankomende maanden.’ De Voedselbank bereidt zich al voor met extra plannen voor als de drukte er aankomt. De Stichtse Vecht staat in contact met de landelijke organisatie van  alle voedselbanken, en er is een voorspelling dat de stijging in aanmeldingen zal blijven groeien de komende maanden.

Er moet volgens Norbart vooral een plan komen voor het aanbod en levering van producten. ‘Wij zijn afhankelijk van diverse toeleveringsbedrijven, en hun aanbod wordt steeds minder divers. Vandaag hebben wij een levering binnen gekregen uit Rotterdam, bestaande uit enkel soep, chips en koekjes. Elke levering is fijn, maar met deze producten kunnen wij geen gezinnen voeden. Hopelijk krijgen wij vandaag nog verse groenten binnen, anders moeten we beginnen aan de reserve potgroenten.’

Over de auteur

Lieke Mobach

Hai! Mijn naam is Lieke Mobach, en ik schrijf stukken voor SvJ vanuit mijn studie Journalistiek. Mijn interesses liggen bij films, kunst & cultuur en human interest verhalen. Ik ben geboren en getogen Utrechter, maar het liefste spendeer ik al mijn tijd in Italië. Neem vooral contact met mij op als u iets wilt vragen of te melden heeft; lieke.mobach@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *