‘Niet te gauw denken dat het niks is’

‘Niet te gauw denken dat het niks is’

Vrouwenhart

BOOMSTEDE – Er wordt er een thema-avond georganiseerd genaamd ‘vrouwenhart’ bij Gezondheidscentrum Boomstede. Deze avond zal gaan over het verschil tussen het mannen- en vrouwenhart. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het mannenhart, maar hoe zit dat voor de vrouwen?

Tijdens de thema-avond zal huisarts Peter van Koningsbruggen van het Gezondheidscentra Maarssenbroek het vrouwenhart bespreken. Hij zal in zijn presentatie o.a. spreken over de werking van het hart en de risico’s op hart- en vaatzieken, schrijft het GCM. De avond zal duren van 19:00 tot 20:30 uur, op de GCM locatie in Boomstede.

‘Het hart is een van de belangrijkste organen in het lichaam. De functie van het hart is uniek en je hebt er maar één van’, zegt dokter Peter van Tintelen Professor in de hartziekten en erfelijkheid. Tegenwoordig wordt er meer onderzoek gedaan naar het vrouwenhart dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. ‘Het belangrijkste verschil is dat klachten van bijvoorbeeld een hartaanval anders tot uiting kunnen komen bij vrouwen’, vertelt dokter Van Tintelen. Door de jaren heen zijn er meer onderzoeken gedaan naar het mannenhart. Hij zegt dat bij vrouwen de klachten minder duidelijk kunnen zijn, daarom wordt een diagnose minder snel herkent.

‘Het is waanzinnig belangrijk dat vrouwen op de hoogte zijn van de verschillen’, meent dokter Van Tintelen. Het van belang is om de negatieve effecten te voorkomen en zo spoedig mogelijk te behandelen. ‘Vooral niet te gauw denken dat het niks is’, vertelt dokter Van Tintelen. Het is volgens hem cruciaal om zo snel mogelijk aan de bel te trekken en je te laten informeren bij informatieavonden.

Luister hier naar de ervaring van een vrouwelijke hartpatiënt;

Over de auteur

Annelot Sandbrink

Ik ben Annelot Sandbrink en ik ben student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Naast dat ik mij bezig houd met de actualiteit, vind ik het erg leuk om te reizen en te leren over nieuwe culturen. E-mail: annelot.sandbrink@student.hu.nl Telefoon: 06 34 92 41 65

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *