Week Tegen Pesten is weer van start

Week Tegen Pesten is weer van start

Pesten is nog steeds een probleem.

Van 27 september tot en met 1 oktober is het de Week Tegen Pesten. Deze week wordt elk jaar georganiseerd door Stichting School & Veiligheid en heeft dit jaar als motto: Buitensluiten? Uitgesloten! In zo’n week worden op scholen vooral cursussen gegeven over omgaan met pesten, er worden posters opgehangen tegen pesten en situaties nagespeeld waarbij leerlingen een rol moeten spelen. 

Ongeveer de helft van de kinderen in Nederland is weleens gepest, waarvan 10 procent het dagelijks meemaakt. Helaas is dit niet altijd snel te herkennen aan iemand, waardoor scholen vaak niet op tijd hulp kunnen bieden. Daarom probeert de Stichting School & Veiligheid elk jaar het pesten op te lossen met behulp van de Week Tegen Pesten. Het Niftarlake College in Maarssen deed ook hieraan mee. Maar nu geven ze in plaats daarvan de kanjertraining aan leerjaar 1 & 2, vertelt oud-directeur en afdelingsleider Irene Engelman. ‘Waarin leerlingen leren dat iedereen in een proces waarin gepest wordt een rol heeft’. Hierbij krijgen leerlingen petjes op hun hoofd met een kleur die jou dan een bepaalde rol geeft in de pestsituatie. Een witte pet bijvoorbeeld staat voor iemand die op durft te komen voor iemand die gepest wordt. En dan kregen leerlingen tips over hoe ze een wit petje konden worden. 

De meeste scholen vinden zo’n week tegen pesten een goed idee, alleen vinden sommige scholen het apart waarom het maar een week echt aandacht krijgt. Zegt ook Irene Engelman. ‘Eigenlijk hoort het een heel jaar door aandacht te hebben’.  

Over de auteur

Abel Aikema

Probeert van elke dag een boeiende dag te maken. Houdt van films, documentaires , nieuws en alles wat met beeld te maken heeft. Honger naar kennis. Dol op lekker eten, en zonder muziek geen leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.