Het is momenteel Kinderboekenweek in Nederland. Het thema van dit jaar is ‘beroepen’. Kinderen van 4 tot 12 kunnen door boeken te lezen of voorgelezen te worden alvast dromen over wat ze later willen worden.
Het algemene doel van de kinderboekenweek is de promotie van het kinderboek. Het is de bedoeling dat kinderen in deze week kinderboeken gaan kopen en daarbij het Kinderboekenweekgeschenk ontvangen. Om dit te stimuleren worden er veel activiteiten georganiseerd en komen er een aantal schrijvers op bezoek bij bibliotheken en scholen.
Op de basisschool Franciscus in Maarssen zijn ze ook al begonnen aan deze leerzame week. Zo zijn ze gestart met een voorstelling over verschillende beroepen en vragen ze ouders om te vertellen over hun banen. Ook gaan ze een eigen verhaal schrijven waar ze uiteindelijk een ‘gouden griffel’ voor kunnen winnen en doen ze een voorleeswedstrijd waarmee ze de week afsluiten.
De Kinderboekenweek stimuleert het lezen onder kinderen, maar het zou ook mooi zijn als de kinderen, buiten deze week om, ook zelf boeken lezen. Hier heeft basisschool Franciscus een oplossing voor. Zo hebben ze boekpromoties in de klas. Uit die boeken lezen ze dan een stukje voor, waarna ze het boek weer terug in de kast zetten en de leerlingen uitdagen om het boek zelf verder te lezen. De boekpromoties komen niet alleen vanuit de leerlingen en leraren, maar ook 3 of 4 keer per jaar vanuit de bibliotheek waarmee ze samenwerken. ‘Dit doen ze om verschillende soorten boeken onder de aandacht te brengen en ook te laten zien dat lezen eigenlijk heel leuk is’ vertelt Jeroen ver Sluis, meester op basisschool Franciscus. Zo proberen ze het hele jaar eigenlijk aandacht te besteden aan lezen in plaats van alleen in de Kinderboekenweek.
Verslaggever Bram ging langs bij de Franciscusschool in Maarssen en sprak daar Jeroen ver Sluis over de Kinderboekenweek en het lezen op de school.
https://soundcloud.com/bram-braat-281715457/bram-braat-kinderboekenweek-interview-jeroen-ver-sluis/s-KQG6gfccun7?si=f25ed82245eb4e3abdfea630ae7bdcec