Wachttijden kinderopvang blijven stijgen

Wachttijden kinderopvang blijven stijgen

De enorme wachttijden voor de kinderopvang blijven landelijk stijgen. Uit onderzoek blijkt dat het één tot drie jaar duurt voordat er plaats is voor een kind, waardoor ouders genoodzaakt zijn hun kind aan te melden voor de geboorte. Het grote gebrek aan personeel en ruimte in de kinderopvang verstoort huishoudens: ouders moeten soms verplicht vrije dagen opnemen.

Nu meer gezinnen leven van twee salarissen wordt de behoefte aan kinderopvang steeds groter. Helaas kan de branche deze stijging van aanmeldingen niet aan. Er is een groot personeelstekort en de werkdruk is hoog. Ouders moeten genoegen nemen met elk plaatsje dat beschikbaar is en kunnen niet langer afgaan op welke opvang hen geschikt lijkt voor hun kind. Wanneer er geen opvang beschikbaar is zijn ouders genoodzaakt thuis te werken of vrije dagen op te nemen.

Na een belrondje bleek dat ten minste vier kinderdagverblijven kampten met extreme drukte en personeelstekort. Verslaggeefster Yael Muñoz heeft gesproken met meerdere mensen die werkzaam zijn in de branche. Ook ouders herkennen het probleem. Helina Bouville woont in Breukelen en vertelt dat zij en haar partner zich al hadden voorbereid op moeilijkheden toen zij beiden weer gingen werken en er opvang nodig was voor hun dochter. ‘We hadden in het begin geluk doordat ze rustige dagen hadden uitgekozen, zoals de maandag. Op deze relatief rustige dag kon mijn dochter direct terecht. Toen er later ook opvang voor de drukkere dagen nodig was, werd het moeilijk.’ Er ontstond een wachttijd of er was helemaal geen plek meer. ‘Voor de donderdag was het heel lastig en daarvoor hebben we uiteindelijk afwijkende oplossingen gezocht, namelijk een gastouder. Gelukkig had zij toevallig precies op de donderdag een plekje dat vrij kwam. Was dit niet het geval geweest dan hadden we echt een probleem gehad.’

Over de auteur

Esther Abels

Esther Abels is geboren op 2 mei 1994 in Enschede. Ze is momenteel eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht en heeft de ambitie om de kant van misdaadjournalistiek op te gaan. Ze hoopt in de toekomst eigen documentaires te kunnen maken en boeken te kunnen schrijven. Naast Journalistiek zingt en acteert ze en schrijft ze eigen muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.