Horeca niet blij met de coronamaatregelen

Horeca niet blij met de coronamaatregelen

Foto: Sheadon Gunput

Op donderdagavond, een paar uur na de geruchten van nieuwe corona maatregelen die de horeca branche mogelijk zwaar gaat beperken, zijn bijna alle restaurants donker en leeg op het Harmonieplein in Maarssen. De laatste corona maatregelen hakten er al zwaar in bij de restaurants, cafés en kroegen van Stichtse Vecht. De mogelijk nieuwe maatregelen kunnen voor een nog grotere tegenslag zorgen voor de branche.

Sinds vanmiddag gaan er geruchten rond dat er vanaf zondag 28 november een avond lockdown komt waarbij de meeste openbare ruimtes zoals restaurants en sportscholen vanaf 17.00 gesloten moeten worden. Vooral voor de Horeca zien deze maatregelen er erg slecht uit. De afgelopen paar weken had de Horeca al een harde klap gekregen, omdat in de laatste persconferentie aangekondigd werd dat ze nog maar tot 20.00 open mochten blijven.

De impact van de laatste maatregel is erg goed terug te zien in Stichtse Vecht. Als je in Maarssen rond het Harmonieplein en de Kaatsbaan loopt hangen bij de meeste Horecagelegenheden briefjes op de ramen waarop staat dat ze beperkt geopend zijn. Het is voor sommige restaurants of kroegen gewoon niet winstgevend om op maandag, dinsdag en woensdag open te zijn.

Bij eetcafé de Symfonie is het nog wel een volle boel de avond voor de persconferentie. Het personeel rent van tafel naar tafel en de gasten lachen en praten met elkaar. De eigenares van het café maakt zich wel zorgen, ze vertelt dat zij waarschijnlijk helemaal gaat sluiten omdat opengaan gewoon niet meer winstgevend is als de horeca al om 17.00 dicht moet. Zij vindt dat andere maatregelen beter zouden kunnen werken waarbij de horeca niet zo te lijden krijgt. Ze vertelt: ‘ik zou het liefst willen dat de horeca wel opengaat en dan als het moet met anderhalf meter ertussen en dan misschien met mondkapjes zoals in andere buitenlanden’.

De gasten van het eetcafé waren ook niet blij toen ze vanmiddag over de nieuwe maatregelen hoorden. Drie vrouwen die vrolijk het eetcafé uit komen lopen, uiten meteen hun woede als aan hen gevraagd wordt wat zij nou eigenlijk van de aangekondigde maatregelen vinden. Ze zijn van mening dat de Horecabranche al genoeg geleden heeft en het kabinet nou eens met andere oplossingen moet komen.

Dat de Horeca Branche al sinds het begin van de corona crisis lijdt is zeker een feit. Uit cijfers van de CBS is gebleken dat de omzet van de Horeca Branche in 2020 40% minder was ten opzichte van 2019. De omzet voor 2021 ligt iets hoger, maar is nog steeds niet op hetzelfde niveau als voor de pandemie.

Verslaggever Teun de Graaf is donderdagavond, de avond voor de persconferentie vlak voor sluitingstijd op pad gegaan in Maarssen en heeft een interview gehouden met de eigenares van eetcafé de Symfonie en een paar gasten die daar net gegeten hadden. Het verslag is hieronder te beluisteren.

Over de auteur

Sheadon Gunput

Sheadon Gunput is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sheadon zijn interesses liggen vooral bij entertainment en technologie. Zijn vrije tijd spendeert hij vooral aan gamen en basketbal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.